Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Opel Insignia 2009 - Brak reakcji na przekręcenie kluczyka po zmierzchu

adrian8806 01 May 2021 12:15 1995 13
    adrian8806
    Level 4  
    Witam serdecznie wszystkich, mam takie zagadnienia z którym nie poradził sobie serwis Opla. Od niedawna jestem za właścicielem Opla Insigni 1.8 benzyna z 2009 roku modelowy 2010. W aucie jest opcja automatycznego sterowania światłami i za dnia światla do jazdy dziennej świecą razem z mijania, pojazd można zgasić tradycyjnie po przekręceniu kluczyka. Natomiast po zmierzchu jak zapalają się automatycznie już tylne światła mijania i tablica to po przekręceniu kluczyka do pozycji 0 wszystko gaśnie poza radiem i silnikiem. Dopiero po wyjęciu kluczyka lub otwarciu drzwi silnik gaśnie. Sytuacja gdy przełączę światła ręcznie na mijania wyłączając automat i też auto gaśnie po przekręceniu kluczyka normalnie. Moje pytanie co się tutaj zadziało? Forum Opla też nie podołało.
    carrot
    Moderator of Cars
    Czy radio jest oryginalne ?
    adrian8806
    Level 4  
    Witam BCM tzn? , Jeżeli chodzi o radio to tak orginal najprostsza wersja.
    adrian8806
    Level 4  
    Tylko czy nie jest to dziwne że taka sytuacja ustępuje po wyłączeniu automatycznego sterowania światłami? Czy nie uważa Pan że ktoś mógł przeprogramować to w komputerze? Auto nie wskazuje żadnych błędów po podłączeniu skanera. Jadąc w nocy prawidłowo zmienia światła z mijania na drogowe i przy nadjeżdżającym pojeździe powraca do mijania. Jeżeli ten moduł by był uszkodzony to nie byłoby to sygnalizowane?
    MikeC
    Level 31  
    Światłami też steruje BCM dlatego napisałem że z nim może być problem , opisywana usterka nie jest standardowa więc trzeba szukać .

Dodano po 2 [minuty]:

T5 wrote:
    Sprawdzaj w kodowaniu. Ktoś to musiał tak sobie zakodować.

kodowanie BCM w insigni tylko przez SPS online , tam nie ma wyboru tylko idzie z automatu po VINie .
    adrian8806
    Level 4  
    To proszę jeżeli to możliwe o instrukcje jak sprawdzić czy to BCM jest sprawne? A jeżeli chodzi o kodowanie to na jednym z forum znalazłem informację że można ustawić które światła i kiedy mają świecić natomiast połączenie tego z brakiem reakcji stacyjki tylko po zmierzchu jest nietypowe po przekręceniu pokrętła w każdą inną pozycję niż auto stacyjka reaguje.
    adrian8806
    Level 4  
    Tylko moduł ELM 327 i nie wskazał błędów.
    adrian8806
    Level 4  
    Rozumiem czyli trzeba szukać jakiegoś specjalisty. Możecie polecić kogoś z Wielkopolski? Generalnie ok 100 km od Kalisza mógłbym podjechać do pewnego specjalisty nie naciągacza.
    adrian8806
    Level 4  
    Informacyjnie usterka usunięta przez bardzo rozsądnego elektryka. Jak się okazało poprzedni właściciel (nie mogę określić go inaczej jak de...l) w miejsce bezpiecznika włożył drut a kolejny bezpiecznik założył za mocny a specjalista u którego pewnie on serwisował to auto aktywował dodatkowo funkcję oświetlenia dla zamontowanego haka holowniczego. Jak to określił mój elektryk totalna Wiocha.