Witam wszystkich,
Mam naprawdę zarąbiste pytanie...
Czy ktoś z Was drodzy wie, czy istnieje urządzenie np. regulator ładowania akumulatora mppt solar, który by łapał od 0.9v input i był regulowany czasem wysyłania impulsów ładunków do akumulatora?? (Najlepiej jak największej mocy)
Podam przykład!!!
Mam załóżmy panel 12v
Przy pochmurnej pogodzie i o poranku wytwarza 0.9v
Kupiłem step up 0.9v to 5v (chyba max ma 600mA) USB
Teraz mam 5v impulsowe, czyli ładuje się kondensator i rozładowuje... Impuls.
Czyli najpierw ładunek idzie z 0.9v do kondensatora i CZAS jaki jest rozładowywany...
Czy jest coś takiego?
0.9v step up to 5v
5v step up to 12v
Ale problem jest w tym że jeżeli panel się naświetli do pełna może wydawać nawet 18v
I po podłączeniu step up 0.9 to 5v się po prostu zjara!!!! (Chyba że pomysł jak zwiększyć zakres górnego wejścia)
A i jest 600mA ciekawe czy są większej mocy...?
Chodzi mi o jak najniższe wejście voltażu, żeby nawet ze szkiełka solar do ogrodu ładować akumulator a nawet 230v wytworzyć przy nawet pochmurnej pogodzie...
Tutaj jest tylko pytanie o czas ładowania i rozładowania baterii...
Przykład:
Lampa ogrodowa...
Szkiełko , akumulator...
5lat ładowania akumulatora
2minuty zasilania silnika tramwaju...
Mam na myśli o urządzenie do sterowania jednocześnie czasem włączania impulsu do ładowania akumulatora...
Np. 15minut ładowania akumulatora 3.7v
Step up energii z 3.7 aku na 12v aku np 5minut ładowania akumulatora 12v.
Mppt zaczynają się od 8v wejścia 3mA
Potrzebne 0.9v (może być 20mA) a nawet widziałem już od 0.3v step up ale tylko impuls i max 600mA...
Potrzebne urządzenie sterujące tym impulsem np 3sekundy ładowania akumulatora, 1sekunda na rozładunek do odbiornika...
Mógłby ktoś mi pomóc, czy coś takiego istnieje w jednym urządzeniu???
Bo jeżeli zaświeci się dioda jako odbiorca energii, to jest już energia przecież i można ją odpowiednio odbierać???
Mam naprawdę zarąbiste pytanie...
Czy ktoś z Was drodzy wie, czy istnieje urządzenie np. regulator ładowania akumulatora mppt solar, który by łapał od 0.9v input i był regulowany czasem wysyłania impulsów ładunków do akumulatora?? (Najlepiej jak największej mocy)
Podam przykład!!!
Mam załóżmy panel 12v
Przy pochmurnej pogodzie i o poranku wytwarza 0.9v
Kupiłem step up 0.9v to 5v (chyba max ma 600mA) USB
Teraz mam 5v impulsowe, czyli ładuje się kondensator i rozładowuje... Impuls.
Czyli najpierw ładunek idzie z 0.9v do kondensatora i CZAS jaki jest rozładowywany...
Czy jest coś takiego?
0.9v step up to 5v
5v step up to 12v
Ale problem jest w tym że jeżeli panel się naświetli do pełna może wydawać nawet 18v
I po podłączeniu step up 0.9 to 5v się po prostu zjara!!!! (Chyba że pomysł jak zwiększyć zakres górnego wejścia)
A i jest 600mA ciekawe czy są większej mocy...?
Chodzi mi o jak najniższe wejście voltażu, żeby nawet ze szkiełka solar do ogrodu ładować akumulator a nawet 230v wytworzyć przy nawet pochmurnej pogodzie...
Tutaj jest tylko pytanie o czas ładowania i rozładowania baterii...
Przykład:
Lampa ogrodowa...
Szkiełko , akumulator...
5lat ładowania akumulatora
2minuty zasilania silnika tramwaju...
Mam na myśli o urządzenie do sterowania jednocześnie czasem włączania impulsu do ładowania akumulatora...
Np. 15minut ładowania akumulatora 3.7v
Step up energii z 3.7 aku na 12v aku np 5minut ładowania akumulatora 12v.
Mppt zaczynają się od 8v wejścia 3mA
Potrzebne 0.9v (może być 20mA) a nawet widziałem już od 0.3v step up ale tylko impuls i max 600mA...
Potrzebne urządzenie sterujące tym impulsem np 3sekundy ładowania akumulatora, 1sekunda na rozładunek do odbiornika...
Mógłby ktoś mi pomóc, czy coś takiego istnieje w jednym urządzeniu???
Bo jeżeli zaświeci się dioda jako odbiorca energii, to jest już energia przecież i można ją odpowiednio odbierać???