Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy jest na rynku taki regulator ładowania akumulatora Solar MPPT?

Marti00000 02 May 2021 09:55 369 3
Relpol
    Marti00000
    Level 2  
    Witam wszystkich,

Mam naprawdę zarąbiste pytanie...

Czy ktoś z Was drodzy wie, czy istnieje urządzenie np. regulator ładowania akumulatora mppt solar, który by łapał od 0.9v input i był regulowany czasem wysyłania impulsów ładunków do akumulatora?? (Najlepiej jak największej mocy)

Podam przykład!!!

Mam załóżmy panel 12v

Przy pochmurnej pogodzie i o poranku wytwarza 0.9v

Kupiłem step up 0.9v to 5v (chyba max ma 600mA) USB

Teraz mam 5v impulsowe, czyli ładuje się kondensator i rozładowuje... Impuls.

Czyli najpierw ładunek idzie z 0.9v do kondensatora i CZAS jaki jest rozładowywany...

Czy jest coś takiego?

0.9v step up to 5v

5v step up to 12v

Ale problem jest w tym że jeżeli panel się naświetli do pełna może wydawać nawet 18v

I po podłączeniu step up 0.9 to 5v się po prostu zjara!!!! (Chyba że pomysł jak zwiększyć zakres górnego wejścia)
    A i jest 600mA ciekawe czy są większej mocy...?

Chodzi mi o jak najniższe wejście voltażu, żeby nawet ze szkiełka solar do ogrodu ładować akumulator a nawet 230v wytworzyć przy nawet pochmurnej pogodzie...

Tutaj jest tylko pytanie o czas ładowania i rozładowania baterii...

Przykład:

Lampa ogrodowa...

Szkiełko , akumulator...
    5lat ładowania akumulatora
    2minuty zasilania silnika tramwaju...

Mam na myśli o urządzenie do sterowania jednocześnie czasem włączania impulsu do ładowania akumulatora...

Np. 15minut ładowania akumulatora 3.7v
    Step up energii z 3.7 aku na 12v aku np 5minut ładowania akumulatora 12v.

Mppt zaczynają się od 8v wejścia 3mA

Potrzebne 0.9v (może być 20mA) a nawet widziałem już od 0.3v step up ale tylko impuls i max 600mA...

Potrzebne urządzenie sterujące tym impulsem np 3sekundy ładowania akumulatora, 1sekunda na rozładunek do odbiornika...

Mógłby ktoś mi pomóc, czy coś takiego istnieje w jednym urządzeniu???

Bo jeżeli zaświeci się dioda jako odbiorca energii, to jest już energia przecież i można ją odpowiednio odbierać???
  • Relpol
    kortyleski
    Level 43  
    Bardzo nieskładnie napisałeś. Ale mniej więcej rozumiem że chodzi o to by korzystać z energii panela w każdych warunkach. Czyli zarówno wtedy gdy produkuje minimum jak i gdy pracuje z maksymalną mocą. Oczywiście da się. Technicznie. Ale ekonomicznie już nie.
    Jak sam napisałeś:
    Marti00000 wrote:

Potrzebne 0.9v (może być 20mA

To będzie 0,018W. To dopiero moc. A żeby przejść do energii to trzeba jeszcze tą moc przemnożyć przez czas. Dajmy na to przez godzinę ekspozycji panela na światło.

Dostaniesz 0,018Wh.

Typowy akumulatorek AA ma 2Wh. Teoretycznie gdyby pominąć straty taki akumulatorek ładował by się ponad 110 godzin.

Teraz już ze stratami. Regulator pracuje na prąd. Przetwornica ma swoją sprawność akumulator też. Może się okazać że panel nie wyrobi nawet na pracę urządzeń a co dopiero na ładowanie akumulatora.

Teraz bilans finansowy. Panel, urządzenie, akumulator swoje kosztują. Niech to będzie 5 złotych.
    Za te pieniądze wspomniany przeze mnie akumulatorek naładujesz z sieci ponad 3000 razy.

Naprawdę przy PV nie ma sensu próbować odzyskać tych watów w pochmurny poranek czy deszczowy zmierzch.

Panel 200W można w używce tanio kupić. Regulator mmpt też. Zakładając JEDEN słoneczny dzień w tygodniu wyprodukujesz 1000Wh. To czterysta ładowań naszego przykładowego akumulatora. Czyli 800Wh. Czyli 44000 godzin pracy urządzenia do odzyskiwania tych ochłapów o które walczysz.
  • Relpol
    jarek_lnx
    Level 43  
    Oczywiście można zrobić przetwornicę która zadziała przy tak niskim napięciu, kiedyś robiłem do silnika pracującego jako prądnica.
    Jednak taka przetwornica tobie niepotrzebna, jak podszkolisz żeby zrozumieć działanie ogniw fotowoltaicznych, dowiesz się że twój pomysł tylko pogorszy wykorzystanie dostępnej maksymalnej mocy.

Marti00000 wrote:
    Mam załóżmy panel 12v

Przy pochmurnej pogodzie i o poranku wytwarza 0.9v

Dlaczego z panelu 12V chciał byś wykorzystać tylko 7% dostępnego napięcia, przecież to absurd.

Spójrz na przykładową charakterystykę i pomyśl chwilę
    Czy jest na rynku taki regulator ładowania akumulatora Solar MPPT?
    Ten panel ma Voc=36V a Vmpp 27-30V natomiast dla napięć poniżej 20V daje praktycznie stały prąd, praca poniżej 25V nie ma sensu. To że niektórzy wpadają na pomysł że do panelu trzeba podłączyć przetwornicę o szerokim zakresie napięć wejściowych wynika tylko z ich bezmyślności.
    Marti00000
    Level 2  
    Stary, bardzo dużo pomogłeś, dziękuję, ale jak wspomniano...

Panel 12v przy porannej pogodzie produkuje około 2v, a pełnym słońcu nawet 18v.

Chodzi o to, że jest np. przetwornica 0.9v - 5 USB (wiadomo impuls) 600mA max
    To są te małe przetworniczki...

Zamówiłem z allegro solar powerbank i podłączyłem jak sam wspomniałeś niepełny (połowę) panela 200W 36v czyli przy stratach 12-14v (na słońcu bo pokruszone szkło) około 40-50W wychodzi....

Teraz: po podłączeniu do powerbanku łapał już zaledwie od 0.5v ładowanie,

Tylko że problem w tym, że tam chyba jest max 600mA prąd ładowania... i Aku 3.7v

Zależy mi na tym, żeby znaleźć jakiś mppt jak w tym powerbanku, co by ładował do np. 10A, co by skróciło czas ładowania akumulatora 3.7v (jak w telefonie komórkowym)

Teraz czasowo mam przetwornicę 3a max łapie z 3v do 35v i przetwarza prawie tak samo...

Czyli 3.7 do powiedzmy 12v...

Tylko problem w tym, że jak bezpośrednio podłączyłem przetwornica akumulator powerbank 3.7v to aku 3.7v spuchł!!!

Ale myślę że jakby na przykład zastosować czasowy regulator jakiś do 10A da w tym momencie radę (bez puchnięcia aku 3.7v) ładować wszystko!!!

Przykład!

1 Sekunda odbioru energii z aku 3.7v - przetwornica do aku 12v
    Rozłączenie
    2 sekundy ładowania 3.7v z PV
    dokładnie trzeba byłoby obliczyć (to tylko przykład)

Myślę że tylko wydłuża się czas ładowania np aku 12v przez przetwornicę...
    To ten sterowany impuls o którym wspomniałem...

Wszystkie co widziałem sterowniki czasowe są na przekaźnikach...
    Cykało by przekaźnikiem...

Chodzi mi o np regulowany wyłącznik lub sterownik do powyższego np na układzie lub tranzystorach... Np. 3A lub najlepiej 10A

Problemem dodatkowym w tym powerbanku powiedzmy 600mA z PV było, że musiałem przycisk nacisnąć żeby załączył 5v np 1A lub 2.1A
    Wtedy Ok! Masz 5v ale naciskaj co chwilę...

Myślisz że jest jakiś taki mppt jak z powerbanku np 10A bo chwytałby nawet od żarówki PV...???

Teraz!

3.7v 10A może 20A ładowanie.. start mppt od 0.5v jak z powerbanku tą elektroniką...
    Powiedzmy 10000 Amperogodzin Aku (nie patrz proszę na gabaryty)

Ładowanie załóżmy do pełna przy 10A hugo wie (nie chce już się mi liczyć, bo na pewno długo)

I czy jest coś takiego lub czy można zrobić wszystko w jednym???

Szczególnie 3.7 nawet na 35v czasowo impulsem...
    Żeby aku po bezpośrednim połączeniu nie puchł...

Moim zdaniem byłoby to rewelacyjne...

Wtedy np ups 12v czekać na naładowanie Aku i 230v gotowe MMM.... Ale to już dalej..

Dlatego szukam czegoś właśnie w rodzaju mppt 0.9 v 10A z regulacją w/w impulsu...

Czas tylko gra przecież rolę ładowania akumulatorów (jak kondensator)

Ale myślę też, żeby zastosować kondensator zamiast aku 3.7v

Bo bezpośrednio przetwornica nawet przy 5v do podwyższenia napięcia na 12v przy pochmurnej pogodzie nie działa

W ten sposób by zadziałało.... Tylko przekaźnikiem czasowym

A szukam urządzenia wszystko w jednym...

Pomożecie mi???

Obliczenia zostawiłem sobie...
    To tylko przykład powyżej, co myślicie o wykorzystaniu tej technologii???

PV można przecież też podzielić cele, co zwiększy moc, np 36v / 2 = 18v... : 200W * 2 = 400W...

Daje nam 18v 400W (zmniesza czas ładowania akumulatora)