Dzień dobry, założyłem temat bo stoję przed wymianą kominów, w związku ze zmianą pokrycia dachowego z papowego na blachę trapezową jestem skłonny usunąć stare podniszczone kominy murowane. Zostanie wykonane nowe poszycie dachowe, dach płaski 10-12% spadu na jedną stronę bez ogniomurów, czyli nowa więźba dachowa, ocieplenie wełną 30 cm, pełne deskowanie i blacha trapezowa, kominy są stare 40 letnie, chyba źle zaprojektowanie bo otwarte od góry jak spalinowe, chce je usunąć żeby ich nie remontować, przerabiać i obrabiać blachą, na rzecz kominków wentylacyjnych PCV, albo ocieplanych albo obrotowych "kul". Dom piętrowy w każdym pomieszczeniu kanał/komin wentylacyjny, czy dobrym pomysłem jest rezygnacja ze starych murowanych na rzecz plastikowych? skłaniał bym się za obrotowymi. W domu zostaną wymienione wszystkie okna na 3 szybowe oraz ocieplenie elewacji, Świeże powietrze planuję dostarczać poprzez gruntowy wymiennik cieplny rurowy, oczywiście nie spodziewam się dzięki niemu uzyskaniu klimatyzacji w domu latem, najbardziej zależy mi na wstępnym podgrzewaniu powietrza zimą.