Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi Gamma III - Brak UKF natomiast AM jest ok.

02 May 2021 13:30 192 5
  • Level 19  
    Witam, proszę o pomoc. W radiu nie pracuje zakres UKF, tj. wyszukuje stacje radiowe, widzę na wyświetlaczu częstotliwość stacji, ale brak jest sygnału w głośnikach, brak symbolu Stereo, taki podobny objaw do Mute. Natomiast na zakresie AM jest wszystko ok., na kasecie nie wiem, gdyż nie posiadam, pewnie też ok. Zasilanie głowicy +8V jest, napięcie strojenia zmienia się. Tak jakby brak sygnału UKF na wyj. głowicy.
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 23  
    Pytanie co to za radio , jakiej firmy , jaki model . O ile pamietam to w radiach tych głowica jest w metalowej puszce a raczej jest to problem układu p.cz w tej głowicy
  • Level 26  
    kiwu wrote:
    wyszukuje stacje radiowe, widzę na wyświetlaczu częstotliwość stacji

    Czy po automatycznym wyszukaniu danej stacji wyświetlacz pokazuje właściwą częstotliwość tej stacji, czy "przesuniętą" np. o 150 kHz?
    Milczenie na FM może też być spowodowane defektem układu stereo demodulatora (V310) TCA4511
    Może schemat okaże się pomocny?
  • Level 19  
    Dziękuje za odpowiedzi i zainteresowanie się moim tematem.
    Jest to Blaupunkt Gamma III (M327), AZU1Z3 V3070208, dalej nieczytelnie 893 035 168 B, oraz 7 647 857 080/081.

    Staruszek, ale wiernie służył. Tak głowica jest w metalowej puszce, część głowicy jest zaekranowana część bez ekranu jest.
    Schemat zgadza się i jest bardzo pomocny.

    Przy automatycznym strojeniu wyświetlacz pokazuje prawidłową częstotliwość stacji i nie ma żadnego "przesunięcia" np. o 150 kHz.
    Nie pokoi mnie brak symbolu "Stereo" na wyświetlaczu po zatrzymaniu wyszukiwania.
    Sprawdziłem napięcia na układzie demodulatora Stereo (V310) TCA 5411 po zatrzymaniu strojenia wybranej stacji.
    pin1. 0V
    pin2. 1,45V
    pin3. 2,59V
    pin4. 2,59V
    pin5. 1,88V
    pin6. 2,71V
    pin.7 2,71V
    pin.8 0,04V
    pin.9 2,57v
    pin.10 2,55V
    pin.11 1,77V
    pin.12 1,77V
    pin.13 1,77V
    pin.14 1,77V
    pin.15 1,77V
    pin.16 1,74V
    pin.17 8,5V
    pin.18 8,17V
    Napięcia zbytnio nie odbiegają, ale na pin.18 tego układu gdzie jest info. o sygnale " Stereo" jest różnica, nie wiem może tak ma być ?.

    Nie wiem też czy prawidłowe jest napięcie na pinie głowicy AM/NF jest to chyba informacja o przełączeniu zakresu, dla zakresu AM mam 2,80V natomiast dla FM mam 0V, czy tu coś jest nie tak ? i głowica nie pracuje ?.
    Czy można gdzieś dostać taki TCA 4511, ewentualnie pominąć w pracy głowicy ?.
  • Level 26  
    Gdyby głowica nie pracowała, to nie wyszukałaby żadnej stacji radiowej. Raczej nie podejrzewam uszkodzenia TCA4511. Nie wiemy tylko czy doprowadzany jest do niego poprawny sygnał z układu p.cz. V123 (TDA4210/2).
  • Level 19  
    Jak sprawdzić poprawność sygnału z układu p.cz. V123 (TDA4210/2), na co zwrócić uwagę ?.