Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] CA-5 Satel opóźnienie czujki radiolinią - mały problem

raffk 02 May 2021 14:56 411 5
Optex
    raffk
    Level 5  
    Witam,
    W centrali CA-5 mam ustawienie opóźnienie czujki PIR (zaprogramowanej jako "wewnętrzna opóźniona") wywołane po naciśnięciu pilota radiolinii. Radiolinia jest zaprogramowana jako czujka "wejścia/wyjścia". To wszystko jak najbardziej działa, tylko chciałbym ustawić centralkę tak, aby nie załączał się alarm po po naciśnięciu przycisku na pilocie i nie podjęciu próby wejścia i wbicia kodu. Zamotałem chyba, chodzi mi o to aby, po uzbrojeniu można było bezkarnie (bez wywołania alarmu) omyłkowo nacisnąć pilota, czas na wejście oczywiście by się odliczył, ale przy braku rozbrojenia nie wywołało to alarmu. Czy w tej centrali jest opcja, która pozwalałaby na ustawienie radiolinii jako nie wywołującej alarmu po uzbrojeniu? Próbowałem ustawienia FS 36-40 opcja 2 ale bez rezultatu.
  • Optex
  • Helpful post
    telesystem
    Level 22  
    Jedynie co możesz zrobić żeby zbytnio tego nie komplikować to linie na jakiej masz ten czujnik do blokowania ustawić jako zwykłą natychmiastową a opóźnienie (blokowanie na interesujący Cię czas) robisz radiolinią programując ją na czas monostabilny np. 60sek. Samą radiolinie wpinasz pod zaciski czujnika bezpośrednio do zacisków alarm tak żeby radiolinia (NO) w momencie nacisnięcia pilota zablokowała - zwarła styki alarmowe w czujce stykiem przekaźnika radiolinii, jesli naciśniesz przypadkowo przycisk pilota to czujka zostanie zablokowana na ten czas i nawet gdy czas minie czujka się odblokuje oczywiście bez akcji alarmowej
  • Optex
    raffk
    Level 5  
    Dzięki, faktycznie sprytne rozwiązanie tego problemu, nie pomyślałem o tym.
  • Helpful post
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Moim zdaniem nie jest to dobre rozwiązanie. A dlaczego? Dlatego, że mając radiolinię w trybie monostabilnym z czasem np. 60 sekund do blokowania linii możemy, wciskając przycisk pilota, wielokrotnie ten czas przedłużać...
    A to chyba nie o to chodzi aby móc "buszować" pod zablokowaną czujką bez końca, bez reakcji systemu.
    Pierwotne rozwiązanie Autora jest jak najbardziej poprawne.

Pozdrawiam.
    raffk
    Level 5  
    Faktycznie nie jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie, ale chyba jedyne możliwe bez większych komplikacji, na tej centrali. W każdym razie, można je przedstawić jako mało bezpieczną, ale jakąś alternatywę. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i zmykam temat.
    raffk
    Level 5  
    Faktycznie nie jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie, ale chyba jedyne możliwe bez większych komplikacji, na tej centrali. W każdym razie, można je przedstawić jako mało bezpieczną, ale jakąś alternatywę. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i zmykam temat.

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam muszę tu zamknąć temat, za szybko poprzedni post napisałem.