Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SAT obraz pixeluje mimo dobrej jakości i mocy sygnału

snajpi222 03 May 2021 05:13 7071 64
    snajpi222
    Level 10  
    Witam!
    Wymieniłem ostatnio czasze anteny satelitarnej (INVERTO 100 4K HOMEPRO model: idlb-stcf90, wysokość anteny 97cm, szerokość 87cm) wraz z konwerterem (UNICABLE QUAD TWIN INVERTO FULL HD 4K model: IDLB-QUDL42-UNI2L-OPP) oraz instalacją kablową (75ohm YWDXpek HD-1000 1,15/4,8/6,6 biały) i uchwytem (CORAB USL-50/600-Z)Do ustawienia anteny zamówiłem lokalnego instalatora.

Parametry z dekodera 1 (EVOBOX HD):
    1012.SBC HD - siła 88 jakość 72
    25, Ci Polsat HD - siła 90 jakość 85
    99. E! Entertainment - siła 87 jakość 99
    1. Polsat HD - siła 92 jakość 99
    3. TVP1 HD - siła 92 jakość 100
    4.TYP2 HD - siła 90 jakość 87
    8. TVN HD - siła 88 jakość 96
    7. TVN 7 HD - siła 88 jakość 95
    101. BBC Brit - siła 87 jakość 93
    Ten dekoder podłączony został do wejścia unicable w konwerterze
    Długość przewodu to: 15metrów

Parametry z dekodera 2 (EVOBOX LITE):
    1012.SBC HD - siła 76 jakość 73 snr 13,8-14,8
    25, Ci Polsat HD - siła 78 jakość 72 snr 13,2-13,8
    99. E! Entertainment - siła 80 jakość 77 snr 14-14,4
    1. Polsat HD - siła 80 jakość 80 snr 14-15
    3. TVP1 HD - siła 73 jakość 82 snr 15-16,5
    4.TYP2 HD - siła 74 jakość 72 snr 13,9
    8. TVN HD - siła 78 jakość 77 snr 14,4
    7. TVN 7 HD - siła 68 jakość 72 snr 14,5-13,9
    101. BBC Brit - siła 78 jakość 81 snr 15-16
    Ten dekoder jest podłączony do 2 wejścia w konwerterze
    Długość przewodu to: 57metrów i jest on łączony po 25metrach tzw. beczką

Proszę was oceńcie te parametry i powiedzcie mi czy instalator dobrze wycelował mi anteną w satelitę?
    Gdyż sprawdzałem do późna cała instancję przed schowaniem ją do kanału w listwie podłogowej. Czemu obraz mi pixeluje na kanałach sportowych i nie tylko nie wiem co jest tego powodem przecież cała instalacja jak i reszta zostały wymienione na nowe. Po za tym dziwi mnie też to ze nie dużo gorsze parametry miałem na starej pordzewiałej antenie 80 z Globo opticum twin ltp-05h w której była bardziej sztywna i grubsza blacha od tej obecnej no ale szpeciła już tak zardzewiała.
    TELMOR_PL
    Level 32  
    Wygląda to całkiem dobrze, ale...
    Piszesz Kolego, że na kanałach sportowych obraz pikseluje a nie podajesz jakie właśnie "tam" masz parametry.
    Instalacja to tylko SAT czy masz gdzieś jeszcze podłączony sygnał DVB-T?
    LeDy
    Level 43  
    Podaj jeszcze TVP1 .
    Nie wszystko co większe musi być lepsze.
    Ja przy takiej wielkości czaszy i zmianie konwertera na Inverto musiałem dać tłumik.
    Anonymous
    Level 1  
    RobeMek
    Level 27  
    Najlepiej jak byś zrobił zdjęcie tych pikseli bo to wcale nie musi być problem z ustawieniem anteny tylko problem z zakłóceniami na instalacji.

Przy sygnałach cyfrowych możesz tylko mieć sygnał albo nie mieć, pośrednim jest co najwyżej zakłócenia całego obrazu i fonii w czasie oglądania.

Parametry odbioru zwłaszcza te procenty o niczym nie świadczą poza obecnością sygnału i tylko wskazują że jest.

Czy na obydwu tunerach problem jest dokładnie na tych samych kanałach ?

Było przy okazji wymienić konwerter na coś nowszego i z większą ilością SCR
    TELMOR_PL
    Level 32  
    LeDy wrote:
    Nie wszystko co większe musi być lepsze.

Powstawanie zakłóceń w postaci tzw. "pikselozy" może być spowodowane albo za wysokim poziomem sygnału wejściowego na głowicę tunera albo złą jego jakością.
    I tu muszę zgodzić się z @LeDy, wymiana anteny na "nowszy model" czyli w tym przypadku większą, nie zawsze może spowodować zamierzany przez nas efekt.
    Myślę, że pomiar odpowiednim miernikiem dałby jasny obraz co rzeczywiście zakłóca sygnały na niektórych kanałach.
    Wskaźniki procentowe tego na pewno nie wychwycą.
    snajpi222
    Level 10  
    @TELMOR_PL Posiadam tylko SAT nie mam instalacji DVB-T
    @LeDy podany jest TVP1 wcześniej zrobiłem literówkę już ją poprawiłem w pierwszym poście.
    @_cheetah_ Próbowałem ją przechylać takim sposobem jak opisujesz ale chyba nie robiłem tego delikatnie po prostu nie mam takiego czucia albo ta antena się tak lekko wygina nie to co stara podsumowując zawsze jakość zjeżdżała niżej gdy ją naciskałem w każdym z 4 kierunków. Tak instalator ustawił skręcenie konwertera już na początku przed powieszeniem czaszy potem na koniec jeszcze poprawiał wedle miernika. Jednak mam tutaj pewne zastrzeżenia gdyż starą antenę jak ustawiał mi inny instalator to najpierw ustawiał kierunek i skręcał krzyżowo na prostym konwerterze a po tym jeszcze bawił się odległością konwertera od czaszy i jednocześnie korygował do tego kont pochylenia elewacji aż uzyskał 100% jakości. Ten ustawił go po środku i powiedział ze więcej się nie da z niej wycisnąć i nigdzie nie mam 100% jakości. Inaczej pisząc w skrócie: To stary instalator ustawiał antenę jakby dwa razy ten ustawił ja zdumiewająco szybko jakby na raz ale nie mi oceniać może ten ma lepsze doświadczenie. Tak powiesiłem stal i to z pełna świadomością tamta wisiała 20lat zanim zardzewiała a po za tym w pierwszej kolejności chodziło mi o zmieszczenie się w budżecie i wymianę instalacji kablowej na jak najlepszą kolejny powód teraz do odbierania kanałów HD potrzebna jest 80,90,100 antena a planowane jest 8K wiec nie wiem czy w najbliższej przyszłości nie bedzie mnie znów czekać zmiana anteny która jest łatwiejsza od wymiany przewodów dlatego postawiłem priorytetowo na pierwszym miejscu dobrą instalacje choć i tak nie podoba mi się ze jest na najdłuższym odcinku dwa razy łączona beczkami (wiem ze każde łączenie dodatkowo psuje jakość i wprowadza tłumienie) ale przysłali mi pakowany po 25metrów.
    @RobeMek Czekałem dzisiaj aż pokażą się te "piksele" oraz bawiłem przestawianiem 1080i na 1080p w EVOBOX HD i chyba zmiana na 1080p załatwiła ten problem na tym bliższym odbiorniku ale to jeszcze sprawdzę w gorszą pogodę dla pewności bo jakby nie było na 15metrach ten problem występuje jakby rzadziej albo jest tylko taka kreska, no po prostu mniej on pixeluje. Jednak przelatywałem również na inne stacje na obu dekoderach szukając tych "pikseli" i znalazłem paczkę programów CGTN który pixeluje cały czas na tym najdalszym odcinku i dekoderze EVOBOX LITE. Zamieniłem więc dekodery miejscami i problem był jakby mniejszy na na dekoderze EVOBOX HD po za tym jego parametry na dłuższej linii są o około 10% lepsze od EVOBOX LITE. Dodam ze obraz tylko pixeluje nic się nie dzieje z dźwiękiem.

Załączam zdjęcie SAT obraz pixeluje mimo dobrej jakości i mocy sygnału

@TELMOR_PL Mogę kupić jakiś miernik jeśli to rozwiąże problem tylko w granicy 300-400zł odmawiając sobie na miesiąc przyjemności tylko aby mi żona nie truła głowy ze wydałem pieniądze na niepotrzebną zabawkę (chyba tyle starczy żonaci zrozumieją :P)
    Tu tymi słowami Panie TELMOR_PL:
    "Powstawanie zakłóceń w postaci tzw. "pikselozy" może być spowodowane albo za wysokim poziomem sygnału wejściowego na głowicę tunera albo złą jego jakością."
    Nakierowałeś mnie na pewną analizę bo coś kojarzy mi się ale pewności nie mam ze ten stary konwerter był w wersji red co chyba oznaczało wzmocnienie miał 65 albo 70 a ten obecny ma 55db wzmocnienia i faktycznie na starej instalacji w zła pogodę pierwsze problemy były na krótszym odcinku niż na długim a teraz jest odwrotnie ale nie potrzeba do tego złej pogody, być może tu leży problem,,, ale to tylko moje domysły.

Dziękuję wam bardzo za tak liczne odpowiedzi i próbę pomocy w tej sprawie :)
    RobeMek
    Level 27  
    Wygląda jak problem z sygnałem albo antena ( problem z ustawieniem albo z konwerterem ) albo jednak coś po drodze .

U mnie w UK na identycznym konwerterze Inverto i antenie tylko 60 cm , 25 m kabla nigdy nie miałem problemów przez 2 lata z odbiorem nawet na poziomie siły sygnału 70 w dekoderach Polsatu czy Cyfry i Enigma2.

Po zmianie konwertera na nowszy Unicable podskoczyła mi siła sygnału nawet o 10 czyli po części winny był konwerter słabszemu sygnałowi.
    snajpi222
    Level 10  
    Zamówiłem niebieskie beczki (Profesjonalne przejście gniazdo F - gniazdo F) i wtyki F Cabelcon samokompresyjne bo instalator łączenia zrobił na zwykłe białe beczki i wkręcane F twierdząc ze nie ma obecnie kompresyjnych na stanie. Poprawie te wtyki, łączenia i może to rozwiąże problem bo na krótszym odcinku rzadko występuje efekt pixelozy ale też się zdarza. Co do konwertera ten ma 2 złącza srebrne jedno podłączone do multiroom (tu nasunąłeś mi pomysł: sprawdzę też efekt zamiany połączenia do drugiego złącza a nawet i do unicable wytestuje co to da) i jedno złote unicable które podłączone jest do dekodera z nagrywaniem tyle mi starczy. Na początku myślałem nad zakupem Opticum Robust Unicable + Twin bo ma lepsze opinie "że łapie się na nich lepszą jakość od inverto". Po za tym ma te same wejścia i ma wedle specyfikacji mniejszy szum 0,1db nie jak obecny Inverto 0,2 oraz ciut większe wzmocnienie (choć nie wiem jak oni to mierzą może to marketingowy bełkot skoro wszystkie wykorzystują i tak ten sam chip) jednak kierowałem się tym ze będę brał wszystko tej samej firmy bo to się lepiej zgra (tzn. czasza i konwerter tej samej firmy) oraz tym ze na dekoderach Polsatu są te konwertery "polecane" bo widnieją w ustawieniach.
    Powracając do tematu parametrów i dobrego ustawienia sugerowałem się tym tematem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3472860.html i ostatnia wypowiedzią Pana @netTv gdyż ja na żadnym nie mam 100% jakości.
    A i jeszcze jedno mi się przypominało instalator mimo ze ustawiał antenę na początku samym miernikiem to później i tak kazał włączyć EVOBOX HD i dostrajał jakość do kanału TVN HD i jak widać nie udało mu złapać 100% i powiedział ze więcej się nie da z niej wycisnąć, co mnie zdziwiło poprzedni instalator ustawiał wszystko na mierniku i miałem jakość na 100% na TVN, TVP1, TVP2 i to na mniejszej antenie. Przepraszam ze tak marudzę wam na temat tego instalatora ale porównując prace tego a wcześniejszego to stary bawił się ustawieni na maxa około 2godziny aby uzyskać efekt 100% a temu z wierceniem itd. zajęło wszystko około godziny nie wiem moze faktycznie ten ma większe doświadczenie a tamten mniejsze ze tak długo ustawiał ale efekt końcowy był lepszy po tym starszym techniku szkoda ze nie jest on już dostępny i głuche telefony nie wiem wyprowadził się czy co...
    RobeMek
    Level 27  
    Nigdy na TVN nie ustawiam bo mam potem problemy z odbiorem innych jak go ustawię na max. Ale to chyba specyfika miejsca gdzie mam antenę, dawniej jak była dosłownie metr w lewo gubiło odbiór kilka transponderów a dosłownie nic nie ma w zasięgu optycznym na satelitę a po bokach tylko siec energetyczna albo dachy kryte blachą. Chyba tylko to sąsiedztwo powodowało problemy z gubieniem. Czarna magia. :)

Zwykle biorę najgorszy jakościowo, dostrajam głownie ruszając konwerter przód/tył i skręcając lewo/prawo. Po 3-5 korektach robi sie w miarę dobry sygnał w całym paśmie programów. Najlepiej by było by programy dostrajane znajdowały w różnych ćwiartkach odbioru to przy okazji ustawia się dość dobrze skos konwertera.
    Ostatnio tak kombinuję ręcznie bo nie ma akurat miernika, zaliczył mały lot z wysokości 4 m i przeżył... ale zębów psa sąsiada już nie.
    snajpi222
    Level 10  
    Najgorszy jakościowo to znaczy: 12558v27500 tam gdzie jest program SBC HD i Ultra Nature 4K.... itd. Czytam ze ponoć on jest najsłabszy https://satkurier.pl/news/198550/ultra-nature-4k-ruszyl-z-hot-birda.html ale to się potrafi zmieniać a ten artykuł jest z grudnia tamtego roku. Czy chodzi Tobie o BBC Brit albo Ci Polsat HD one są zawsze najsłabsze w Cyfrowym Polsacie.
    I wytłumacz mi co znaczy "różnych ćwiartkach" wiesz zawsze to zlecałem komuś więc się nie znam na tym proszę Cię o wyrozumiałość. Ale widzę ze chyba bede musiał sam spróbować podejść do tematu bo u mnie instalatorzy się wykruszyli zostało dwóch którzy są zresztą z tej samej firmy. Brakuje mi tego pierwszego instalatora taki dziadek on się bawił długo ale nigdy nie miałem problemów jak ustawił.
    Jeszcze jedno na starych antenach zawsze miałem konwerter jakby blizej czaszy za to czasza jakby ciut bardziej leżała do konta elewacji a teraz jest całkowicie pionowo. Patrzę teraz na ten film producenta Inverto https://www.youtube.com/watch?v=OjzSnARqRMA i tez widzę w 15 sek. ze konwerter jest blizej czaszy niż u mnie. Może tu leży problem? Nic najpierw poczekam na części z dipola niebieskie beczki (Profesjonalne przejście gniazdo F - gniazdo F) i wtyki F Cabelcon poprawie tę instalacje i wtedy sprawdzę, jak nie pomoże zrobię korektę anteny a dokładnie przybliżę konwerter do czaszy i poprawię elewacje, lewo prawo nie bede ruszał. A skręt sobie zaznaczę i zrobię taki sam jak był.

Tutaj nasuwa mi się na myśl jeszcze jedno istotne pytanie czy nie lepiej jest zacząć ustawiać antenę bez skrętu tzn. tak aby bez skrętu odbierała i osiągnęła najwyższą jakość a dopiero jak się tak ustawi to wtedy następnym krokiem powinno być ustawienie skrętu konwertera do wyciagnięcia maksymalnej jakości? Coś pamiętam ze ten dziadek tak właśnie robił najpierw ustawił wstępny kąt elewacji potem lewo, prawo aż siła była 100% a później bawił się w dopieszczanie kąta elewacji i odległości konwertera od czaszy oraz skrętu.
    Bo rozumiem ze moc/siła to jest jakość połączenia (ewentualnie azymut) i nie ma to nic więcej do ustawienia anteny?

Edycja Godzina 8:30 przed chwilą zrobiłem mały test zaznaczyłem dokładnie jak konwerter był skręcony i go wyprostowałem całkowicie kabelek równo w dół co się okazuje nie ma wcale jakości i obrazu na żadnym kanale chyba tak być nie powinno?
    RobeMek
    Level 27  
    Ćwiartki pasm , konwerter odbiera 4 ćwiartki pasma sat dzieląc go na połowę i polaryzację. Do przełączania jest napięcie i sygnał 22 kHz z tunera.
    Wychodzi zakres odbioru :
    LH
    LV
    HH
    HV

Konwerter powinien być skręcony , skos masz zawsze obliczany na podstawie położenia i satelity.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    RobeMek wrote:

Konwerter powinien być skręcony , skos masz zawsze obliczany na podstawie położenia i satelity.
    Orientacyjnie a do dokładnego to miernik.
    RobeMek
    Level 27  
    Na mierniku nigdy dokładnie nie ustawisz co najwyżej dla jakiejś grupy transponderów, praktycznie zawsze i tak trzeba sobie uśredniać wyniki pomiarów i dobrać kąt optymalny , to dlatego takie zabawy z konwerterami robią starzy fachowcy a większość młodych ustawia na jeden czy dwa tylko transpondery i po robocie.

Wiadomo że obliczenia są orientacyjne tylko po to by wstępnie ustawić i wyszukać satelitę a dopiero potem stroić. Nie istnieją przecież różne konwertery z idealnie wyskalowanym 0 dla skosów dla nich wszystkich czyli pionowym ustawieniem konwertera. Do tego dochodzi korekcja przy poziomach i pionach anteny bo ciężko naprawdę ustawić antenę idealnie w pionie chyba że specjalnie robisz co chwilę pomiary i korekcje przy montażu anteny.
    Najlepiej to by było skręcać antenę a konwerter ustawiony na 0 ale jak wiadomo to trudniejsze do osiągnięcia przy stacjonarnym montowaniu ale możliwe przy obrotnicy która kręci anteną wokoło osi anteny i po płaszczyźnie orbit satelit która nie jest linią prostą .

U mnie zwykle wypada skos z obliczeń pozycji w granicach 9.5 stopnia, a po ustawieniu niektóre konwertery mają od 10 do 15 nawet po skończonym strojeniu.
    Teraz mam w granicach 15 nawet a w zimie kiedy były dłuższe okresy mrozów na tym samym konwerterze było nawet 10 stopni skosu. Takie różnice nie wpływały mi na odbiór zmniejszała się tylko siła sygnału na niektórych a na innych była większa. ;)
    LeDy
    Level 43  
    RobeMek wrote:
    Na mierniku nigdy dokładnie nie ustawisz co najwyżej dla jakiejś grupy transponderów, praktycznie zawsze i tak trzeba sobie uśredniać wyniki pomiarów i dobrać kąt optymalny , to dlatego takie zabawy z konwerterami robią starzy fachowcy a większość młodych ustawia na jeden czy dwa tylko transpondery i po robocie.

Wiadomo że obliczenia są orientacyjne tylko po to by wstępnie ustawić i wyszukać satelitę a dopiero potem stroić. Nie istnieją przecież różne konwertery z idealnie wyskalowanym 0 dla skosów dla nich wszystkich czyli pionowym ustawieniem konwertera. Do tego dochodzi korekcja przy poziomach anteny bo ciężko naprawdę ustawić antenę idealnie w pionie chyba że specjalnie robisz co chwilę pomiary i korekcje przy montażu anteny.

U mnie zwykle wypada skos z obliczeń pozycji w granicach 9.5 stopnia, a po ustawieniu niektóre konwertery mają od 10 do 15 nawet po skończonym strojeniu.
    Teraz mam w granicach 15 nawet a w zimie kiedy były dłuższe okresy mrozów na tym samym konwerterze było nawet 10 stopni skosu. Takie różnice nie wpływały mi na odbiór zmniejszała się tylko siła sygnału na niektórych a na innych była większa. ;)
    Szkoda komentować.
    snajpi222
    Level 10  
    Skoro mam takich a nie innych instalatorów w okolicy i mam znów płacić od 100 do 150zł za ustawienie anteny powrócę do tematu miernika czy taki Satlink ws-6933 (na popularnym polskim serwisie aukcyjnym jest w okolicy 200zł) widzę ze posiada: DVBS-2, BER, MER(s/n), PWR, dBuV czyli chyba wszystko co potrzeba do ustawienia anteny i sprawdzenia instalacji będzie odpowiedni? Potrzebuje go jak sami wiecie na raz ewentualnie do korekty ustawienia po jakiejś silnej wichurze które coraz częściej nawiedzają tereny Polski.
    RobeMek
    Level 27  
    @TELMOR_PL A czytałeś dokładnie co napisałem ?
    Że nie ustawisz dokładnie całego zakresu co najwyżej dostroisz się dokładnie do jednego albo grupy transponderów, inne będą nie dostrojone . Nie jest możliwością by to ustawić idealnie dla wszystkich dostępnych transponderów zwłaszcza przy trzech satelitach i różnych mocach transponderów.

Przecież nie wyłazisz do konwertera ustawiasz z miernikiem tylko na jednym transponderze byle był najsilniejszy i najlepszy sygnał kończąc na tym stwierdzając że już wystarczy tych pomiarów.

Jak widzę @LeDy to nawet porządzenie nie potrafi sie wysłowić i poza jałowymi komentarzami to chyba nigdy nic nie wnosi do tematu poza spamem.

Moderated By Mirek Z.:

Kolejny post kolegi nic nie wnoszący do tematu poza kpinami/złośliwościami i zaniżaniem poziomu forum. Ostrzeżenie.

snajpi222
    Level 10  
    @RobeMek kolego ja tu proszę po pomoc skupmy się na tym nie rozwalaj mi tematu dziecięcymi przepychankami i może wyjaśnijcie to sobie w wiadomościach prywatnych
    RobeMek
    Level 27  
    Przecież podaję rozwiązania jak masz postępować nie mając dostępu nawet do sprzętu pomiarowego jak i go mając chcąc dobrze ustawić antenę. Jak widzisz reakcja niektórych jest po prostu bezsensowna i nie mają nic do powiedzenia.

Nawet mając miernik będziesz musiał dostrajać sie do całego zakresu odbioru a nie zadowolić się ustawieniem wszystkiego na jednym transponderze. Zwłaszcza że masz jakiś problem z sygnałem którego raczej jeśli to wina instalacji a nie ustawień nie rozwiążesz nawet dobrze ustawiając wszystko.

Miernik możesz kupić, dzięki niemu możesz przecież wykryć problem w instalacji sprawdzając wszystko przy antenie a potem w domu albo dodatkowo w miejscach połączeń kabla, wszystko wyjdzie.
    Sam pożyczam jak potrzebuję Satlink HW7380 nim się dobrze ustawia bo ma podgląd kilku transponderów na raz, wcześniej miałem własny HW7186.
    Satlink nie jest takim złym wyborem na początek.

Ręcznie i bez użycia miernika w ten sam sposób dostroisz tylko w miarę dokładnie ale stracisz na to trochę czasu przez korekcję ustawień konwertera . Ustawiając musisz mieć dostęp do wskaźnika sygnału w tunerze co nie zawsze masz zapewnione.
    LeDy
    Level 43  
    Kup ten miernik, zawsze lepiej niż na oko. Ustawiasz kilka transponderów na max. siły i jakości. Jak u ciebie tyle biorą to na pewno ci się opłaci.
    Nie interesuje cię kilka transponderów na raz a kilka wybranych.
    Quote:
    Ustawiając musisz mieć dostęp do wskaźnika sygnału w tunerze co nie zawsze masz zapewnione.

Również przy ustawianiu nie interesuje cię co pokaże dekoder.
    @RobeMek Pisz mniej a z sensem bo kto to będzie czytał. Chyba, że chcesz się chwalić wysłowieniem ?
    adamo72
    Level 12  
    Podpowiem, że dokładnie z taką anteną i konwerterem Quad Inverto Black Premium miałem problem z za silnym poziomem sygnału w jednym z dekoderów(najkrótsza długość kabla była). Klient sam kupił, wymiana na poprzedni konwerter który używał 3 lata a o mniejszym wzmocnieniu rozwiązała problem. Tak przy okazji mam pytanie ponieważ na antenie 100cm z konwerterem Quatro Televes problem zakłóceń występuje jedynie na transponderze 11488 H (Kino Polska Hd). Prze ciekawy przypadek- wyzwanie.
    Firma zrobiła profesjonalną instalację,markowy sprzęt, ale antena patrzy idealnie w linię wysokiego napięcia ???, zrobiłem wstępne oględziny , na mierniku i w 1 dekoderze na krótkim kablu bezpośrednio z tego pasma konwertera sygnał pływa (jakość i bery). Nie mam pomysłu co zakłóca,ale jak rozwiążę problem dam znać.
    RobeMek
    Level 27  
    Poza zmianą położenia anteny przez przesunięcie w inne miejsce i wycelowanie jej nie przez kable raczej nie ma innego dobrego rozwiązania.

Czasami może pomóc obniżanie góra dół na maszcie i dostrojenie.

Jeśli to problem tylko z jednym transponderem to w sumie niewielki problem.

Co do Inverto na tym samym konwerterze głównie tunery Zgemmy miały problemy z silnym sygnałem, wystarczyło założyć tłumik regulowany.
    Teraz też mam na nim za silny na antenie 60 cm Astra 28 to tłumik wylądował przy konwerterze. Wcześniej wszystkie tunery miały 100 % na wskaźnikach a jeszcze dało się ustawiać lepszy sygnał miernikiem.
    Kable krótkie, 2 m do rozdzielacza, 2 m do jednego i po 4 m do tunerów na piętrach.
    maksar
    Level 33  
    RobeMek wrote:
    Teraz też mam na nim za silny na antenie 60 cm Astra 28 to tłumik wylądował przy konwerterze. Wcześniej wszystkie tunery miały 100 % na wskaźnikach a jeszcze dało się ustawiać lepszy sygnał miernikiem.
    Kable krótkie, 2 m do rozdzielacza, 2 m do jednego i po 4 m do tunerów na piętrach.

Tu jest Polska. Tej wielkości anteny leżą już na złomie.
    RobeMek wrote:
    Jeśli to problem tylko z jednym transponderem to w sumie niewielki problem.

Taaaa, mały problem, brak Kino Plska.
    snajpi222
    Level 10  
    Panowie oświadczam ze jest postęp ;) Poprawiłem całe okablowanie i dobrze ze kupiłem więcej w zapasie tych wtyczek F Cabelcon samokompresyjnych bo są specyficzne trzeba idealnie obrać kabel i wciskać je do samego końca, aż bedzie widać białą koszulkę od rdzenia zaraz przy blaszce nie mogą być luźne bo nie łączą ale moja praca nie poszła na marne mam teraz poprawę w okolicy 10% na mocy i jakości na najdłuższym odcinku z EVOBOX LITE jednak pikseloza dalej występuje :( Będę walczył jeszcze z ustawieniem anteny i kupie ten miernik bo to chyba jedyna opcja co mogę poprawić w tej sytuacji i co może być jeszcze nie tak.
    Tutaj dodam jeszcze do informacji gdyby ktoś miał podobny problem te niebieskie beczki dały taką poprawę połączenia, na nich jest jakby lepszej jakości styk niż na tych zwykłych białych i przezroczystych. Teraz to wiem i przekonałem się na własnym przykładzie.

A i jeszcze jedno w miedzy czasie (zanim dotrze do mnie ten miernik bo i tak czekam za wypłatą) mam prośbę do specjalistów i fachowców w tej dziedzinie poradźcie mi Panowie na które transpondery mam ustawiać najsilniejszy sygnał na tym mierniku tak aby było dobrze? Inaczej formułując pytaniem do lepszego zrozumienia: Obecnie na których transponderach najlepiej ustawiać Hot Birda bo różne są opinie gdy szukałam w internecie i to się chyba też zmienia?
  • Helpful post
    _kli_
    Level 40  
    snajpi222 wrote:
    INVERTO 100 4K HOMEPRO model: idlb-stcf90

Parametry z #1 nie wyglądają źle, chociaż może mogłyby być troszkę lepsze. :?: Na pewno są wystarczające do stabilnego odbioru. Na zbliżonej wymiarami antenie Corab-900S, na większości transponderów mam MER zawierający się miedzy 14-16 dB.
    W LITE - przed ostatnią zmianą oprogramowania - 100% jakości odpowiadało MER 16 dB. Nie pamiętam jak jest to wyskalowane dla SNR, ale chyba także dla 16 dB.
    snajpi222 wrote:
    Długość przewodu to: 57metrów i jest on łączony po 25metrach tzw. beczką

Nie jest źle jak na 57 m, chociaż parametry są trochę dziwne - np. BBC Brit ma lepszy SNR niż TVN i niemal tak dobry jak TVP1. Takie cuda to zdarzały mi się najczęściej na pokrzywionej czaszy.
    @snajpi222 - zanim kupisz miernik, spróbuj wymienić problematyczny dekoder. Na forum Satkurier można przeczytać sporo negatywnych opinii na temat stabilności pracy Evobox HD i Evobox LITE. Moi znajomi niedawno przy przedłużeniu umowy dostali taki komplet w zamian za 2 stare modele z serii x000. Po ok. miesiącu mają serdecznie dość tych dekoderów i chętnie wróciliby do poprzednich. Poprawiłem im troszkę antenę i wymieniłem konwerter. Ale pomimo dobrych parametrów sygnału, co jakiś czas pojawia się zanik obrazu (czarny ekran) lub stopklatki.
    snajpi222
    Level 10  
    No to mnie teraz wybiłeś kompletnie z pantałyku ja się cieszę ze poprawiłem instalacje i są jakieś postępy a to może być jeszcze wina dekodera? Nie no idę się dziś już w końcu porządnie wyspać bo mam już powoli serdecznie dość studiowania wiedzy w internecie po nocy na ten temat i pracy w dzień. Wrócę do tego z czysta i wyspana głową Pozdrawiam :)
    LeDy
    Level 43  
    Ja sprawdzam ustawienie na 10758V, 11158V, 11449H, 11508V, 12284H.
    snajpi222
    Level 10  
    Wezwałem tego instalatora w formie reklamacji i poprawy ustawienia pokazywał mi na mierniku na krótkim odcinku przewodu przy antenie ze parametry są 100/100 a więc temat źle ustawionej anteny odpada, sprawdził on również na mierniku w pierwszym i drugim pokoju jakie są parametry i też są ok ponoć 10% straty na dłuższym odcinku jest normalne powiedział. Szukaliśmy dalej i doszliśmy do wniosku ze problemem jest dekoder EVOBOX LITE. Zamieniłem więc dekodery miejscami i testowałem tzn. na krótszym odcinku EVOBOX LITE a na dłuższym EVOBOX HD co się okazuje biały dekoder działa bez problemu i teraz nic się na nim nie zacina. A czarny przycina obraz, nie pokazuje jakości i mocy sygnału albo pixeluje nawet na krótszym odcinku. Udało mi się złapać nawet taką chwilę na zdjęciu:
    SAT obraz pixeluje mimo dobrej jakości i mocy sygnału
    Będę reklamował ten dekoder ale czytając temat ludzie po 4 razy wymieniają i dalej mają podobne problemy.

@_kli_ byłeś najbliżej co powoduje ten problem jak się okazuje. Ja sam nigdy bym nie podejrzewał ze może to być wina dekodera.

Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc i życzę wam dużo zdrówka w tych trudnych czasach.