Witam, wykonuję sobie podnoszony stół do wiertarki stołowej. Podnoszenie stołu będzie realizowane poprzez podnośnik krzyżowy, napędzany silniczkiem od wycieraczek samochodowych 12 V DC. Mam już zakupiony do tego zasilacz montażowy 12 V, 25 A, oraz włącznik kołyskowy dwupozycyjny 6 pin. Jak wiadomo, zmiana kierunku obrotów w silniku wycieraczek samochodowych realizowana jest poprzez zmianę biegunów napięcia + i -. Ponieważ nie jestem z wykształcenia, ani elektronikiem, ani elektrykiem (chociaż przy niektórych podłączeniach ze schematem daję radę) mam więc do kolegów prośbę. Czy nie narysował by mi ktoś schematu, jak zrobić podłączenie kabli w tym włączniku kołyskowym 6 pinowym. Chodzi o to że, np. naciskając w nim pozycję 1 silnik będzie wykonywał np. podnoszenie, natomiast przyciskając włącznik w pozycji 2, po przyciśnięciu będzie następowała zmiana odwrócenia biegunów napięcia czyli + z -, i silnik wówczas będzie kręcił w drugą stronę, wykonując przy tym opuszczanie stołu. Włącznik ma również pozycję 0, czyli ustawienie klawisza w tej pozycji spowoduje odcięcie zasilania prądu i automatyczne zatrzymanie silnika. Poniżej wklejam zdjęcie zasilacza z płytą czołową, który już posiadam, oraz zdjęcie klawisza i schematu przy nim zamieszczonego (mam zamiar go dopiero kupić). Niestety schemat styków nie jest dla mnie za bardzo zrozumiały, dlatego prosiłbym o taki schemat, gdzie będzie pokazane połączenie liniami poszczególnych pinów z oznaczeniem + i -, pozdrawiam i z góry dziękuję. Może zamiast tego przycisku kołyskowego ktoś zaproponuje jakiś inny, niedrogi włącznik, coś jak na ostatnim zdjęciu z podpisem kaseta lub kaseta 1, który będzie odpowiedni do tego. Zależy mi na tym, aby nie trzeba było wykonywać lub dokupować jakichkolwiek płytek sterujących czy styczników, chodzi mi o najprostsze rozwiązanie. Pozdrawiam.