logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odciąg wiórów CORMAK FM 230-L1 - recenzja użytkownika i doświadczenia z serwisem

wittorio17 04 Maj 2021 13:26 2190 9
REKLAMA
  • #1 19415964
    wittorio17
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cała prawda o odciągu CORMAK FM 230-L1. (historia prawdziwa, nadal trwająca).

Jeśli przypadkiem nosicie się z zamiarem zakupu takiego odciągu, a pewnie inne tego producenta są podobne i mają podobne wsparcie serwisu, to przeczytajcie o moich przejściach.

Odciąg wiórów CORMAK FM 230-L1, po konsultacjach technicznych ze sprzedawcą, zakupiłem w dniu 5.03.2021, dotarł szybko i kompletnie, były wszystkie części, szybko go skręciłem i….. niestety to już wszystko, co czekało mnie dobrego 
    Już następnego dnia wpadł do mnie brat, na podstawie jego rekomendacji, gdyż posiada identyczny odciąg od 2 lat, zakupiłem swój. Ze zdziwieniem stwierdził, że mój jest dziwnie słaby, nawet nie nadyma do końca worka filtracyjnego, a próba zatkania ręką rury spiro, która u niego kończy się „skurczeniem” rury z 3 metrów do 1 metra, u mnie praktycznie nie wywołuje reakcji.
    Ponieważ zawodowo zajmuję się dużymi urządzeniami napędowymi i ich chłodzeniem, dokonałem pomiaru mocy pobieranej przez silnik o mocy znamionowej 750W, podobno, bo oczywiście nie ma tabliczki znamionowej. Odciąg pobierał w stanie praktycznie czystym i nowym, 320W. Świadczy to oczywiście o marketingowym przewymiarowaniu silnika w stosunku do wymagań wentylatora. Podkreślę jeszcze, że odciąg nie był podłączony do żadnego dawcy. Nakręciłem kilka filmików, opisałem problem, przesłałem do serwisu, poboksowałem się z panem i z panią i już po tygodniu poinformowano mnie, że odciąg zostanie odebrany i wymieniony na nowy. Pan z serwisu sugerował, że rzeczywiście widzi pewne nieprawidłowości. Niestety potem przestał je dostrzegać.

Otrzymałem nowy egzemplarz, poskładałem, uruchomiłem i… się ponownie wkurzyłem :(. Tym razem przyniosłem z pracy profesjonalny termoanemometr i przeprowadziłem pomiary wydajności. Nominalnie powinna wynosić 1150 m³/h, przy znamionowym sprężu, którego oczywiście producent nie ujawnia. Niestety u mnie, jedynie z wężem spiro o długości 80 cm i średnicy 100 mm, przepływ wynosił 548 m³/h, to zaledwie 47% nominału. Bez tłumienia, z fabrycznie czystym filtrem!!!. Odciąg, nadal czysty, podłączony do pilarki stołowej, co ważne, bez jakichkolwiek redukcji średnicy węża, wykazał się skutecznością 321 m³/h, czyli 28% normy. No porażka.

Rozpocząłem drugą procedurę reklamacyjną, tak więc kolejny demontaż, pakowanie, wysyłka, zero kontaktu z serwisem, po tygodniu informacja, że nie odpowiemy na pańskie zarzuty, ale oddamy panu kasę. Po kolejnym tygodniu boksowania się, okazało się, że należy dosłać oryginał paragonu, mimo, że wcześniej w wytycznych do zwrotu go nie potrzebowano, no koszmar. Właśnie kończy się kolejny tydzień oczekiwania, odciągu brak (i dobrze), ale kasy też nie widać, podobno właściciel musi zaakceptować zwrot środków, a pewnie nie lubi tego kierunku przepływu :(

Podsumowując od dokładnie 2 miesięcy nie mam odciągu, nie mam kasy, mam wielki niesmak, NIE DAJCIE SIĘ.
    Załączniki:
    • Odciąg wiórów CORMAK FM 230-L1 - recenzja użytkownika i doświadczenia z serwisem IMG_4840.jpg (26.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Odciąg wiórów CORMAK FM 230-L1 - recenzja użytkownika i doświadczenia z serwisem IMG_4827.jpg (148.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Odciąg wiórów CORMAK FM 230-L1 - recenzja użytkownika i doświadczenia z serwisem IMG_4826.jpg (171.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Odciąg wiórów CORMAK FM 230-L1 - recenzja użytkownika i doświadczenia z serwisem IMG_4829.jpg (34.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19416450
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19416535
    wittorio17
    Poziom 10  
    Bardzo Ci dziękuję za wszelkie sugestie.
    Oczywiście, że sprawdziłem kierunek wirowania silnika, był zgodny z zaznaczoną strzałką na obudowie.
    Jeśli chodzi o poprawne założenie wirnika, to ze względu na jego kubełkową konstrukcję, pomyłka jest niemożliwa.
    Myślę, że coś pokombinowali z konstrukcją wentylatora, albo z ilością par biegunów w silniku asynchronicznym z kondensatorem przesuwającym fazę dodatkowego uzwojenia. Albo po prostu kiwają klienta od zawsze :)
  • REKLAMA
  • #4 19416544
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19417335
    wittorio17
    Poziom 10  
    Jak wspomniałem, znam się na układach wentylacyjno-nawiewnych, stosuję je zawodowo. Nie mam żadnych wątpliwości, że wentylator kręcił się we właściwą stronę pod względem konstrukcji łopat również. No i jak wspominałem, miałem do wglądu dwa egzemplarze. Ehh....
  • REKLAMA
  • #6 19417339
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19427445
    jurek84
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Akurat zastanawiałem się nad zakupem tego odciągu. Po Twoim poście jednak wolę poszukać czegoś innego.
  • #8 19427461
    wittorio17
    Poziom 10  
    To bez wątpienia dobra decyzja :) Tak na marginesie właśnie mija kolejny tydzień, gdy moje 900 PLN przebywa w chmurze, do której nie mam dostępu :(
  • #9 19427509
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 721
    Dawno temu kupiłem odkurzacz, wysiadł w okresie gwarancyjnym więc reklamacja wymienili wirnik lecz odkurzacz prawie martwy rozebrałem i między wlotem turbiny a obudową dziura prawie na 1 cm dobiłem obudowę troszkę wcisnąłem środkową część, szczelina 1 mm odkurzacz do dziś chodzi.
  • #10 20474533
    wittorio17
    Poziom 10  
    Po wielu staraniach oddałem im to dziadostwo, kupiłem w Lidlu odkurzacz warsztatowy PWD 30 B1 za 400 zeta, jest dwa razy mocniejszy niż ten "dziwny" odciąg. No i tyle na zamknięcie tematu :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik dzieli się doświadczeniami z odciągiem wiórów CORMAK FM 230-L1, zakupionym w marcu 2021 roku. Po szybkim montażu zauważył, że urządzenie nie działa tak efektywnie jak oczekiwał, co potwierdził jego brat, który posiada identyczny model. Problemy obejmują słabe ssanie i niewłaściwe działanie worka filtracyjnego. Użytkownik, mający doświadczenie w układach wentylacyjnych, sprawdził kierunek wirowania silnika oraz poprawność montażu wentylatora, jednak nie znalazł przyczyny problemu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują możliwe błędy w konstrukcji lub montażu. Użytkownik postanowił ostatecznie zwrócić urządzenie i zakupić inny model odkurzacza warsztatowego, który okazał się znacznie mocniejszy.
REKLAMA