Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hoover HCNP4276 - nie chłodzi, termostat nie reaguje

majsterklepacz 04 May 2021 18:42 558 1
  • #1
    majsterklepacz
    Level 4  
    Nie ma tabliczki znamionowej, nie mogłem znaleźć. Model podany może być zły (HCHT4276 No frost pulse air system.) gdyż w serwisie nie mogą znaleźć nic po tym modelu. Numer modelu spisany na karcie urządzenia przez sprzedawcę więc....



    Witam,
    mam problem z lodówką firmy Hoover jak na zdjęciach, nie widziałem żadnej tabliczki znamionowej, a na karcie urządzenia jest tylko ten numer modelu. Lodówka ma jakieś 10 lat. Kręcąc termostatem lodówka załącza się raz na pozycji 2 raz na 4! Po powrocie z 5, a ostatnio w ogóle się nie załącza.

    Wcześniej po krótkotrwałym działaniu czuć było chłodzenie w zamrażarce a w chłodziarce ciepło. W między czasie lodówka załączyła się, słychać było charakterystyczny "klik" termostatu i po 5 sec "klik" i się wyłączyła. W tym krótkim czasie załączył się wentylator w chłodziarce i nie jestem pewny czy też kompresor. Kompresor był ciepły, w momencie kiedy zamrażarka zaczęła mrozić lecz nie gorący więc chyba daje radę. Zanim lodówka przestała się włączać, jej ostatnie wyłączenie po schłodzeniu zamrażalnika, skończyło się charakterystycznym dźwiękiem spływającego czynnika, lecz wydawał się głośniejszy niż zwykle. Teraz nastawy, kręcenie, termostatu nic nie daje. Lodówka umarła.

    Mam tylko światełko. Z tyłu jest cienka plastikowa rureczka, chyba wychodząca z zamrażalnika z której skraplała się woda. Rurka z chłodziarki drożna. Czy wymiana termostatu to dobre posunięcie? Czy może być brak czynnika chłodzącego? Jeśli to termostat to czy pomogliby koledzy znaleźć tą część do tego modelu?
    Pozdrawiam
    Hoover HCNP4276 - nie chłodzi, termostat nie reaguje1.jpg Download (243.21 kB) Hoover HCNP4276 - nie chłodzi, termostat nie reaguje2.jpg Download (256.31 kB) Hoover HCNP4276 - nie chłodzi, termostat nie reaguje3.jpg Download (247.06 kB)
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #2
    majsterklepacz
    Level 4  
    Porobiłem kilka testów, nie wiem czy dobrze się zabrałem za to ale:
    Odpiąłem grzałkę od zasilania i pomiar w wynosił około 200 ohm.
    Nie mogłem się dostać do termostatu od parownika więc nie wiem czy reaguje.
    Po odpięciu grzałki i włączeniu lodówki czynnik zaczyna chłodzić spiralę parownika ale tylko na jej początku. Już za termostatem temperatura spada a na wyjściu do chłodziarki nie widać aby cokolwiek chłodziło.
    Sprężarka działa
    Słychać jak czynnik się przewala w układzie, trochę za głośno jak dla mnie. Zagłusza wszystko inne.
    Wentylatory działają.
    Skraplacz zimny
    Termostat na panelu lodówki dalej załącza w wadliwy sposób.
    Nie ma w lodówce dodatkowych czujek temperatur. Przynajmniej nie widziałem ich na parowniku ani w chłodziarce.
    Tył lodówki jest zakryty i zaklejony więc tego nie dotykałem.
    Wybaczcie ale nie zrobiłem zdjęć lecz tak jak mówiłem. Parownik posiada dwa przewody od grzałki, termostat z czterema przewodami i przewód do wiatraka, tyle. W chłodziarce tylko wentylator się znajduje.
    Czy to brak czynnika?
    Termostat moim zdaniem też do wymiany.
    Jak koledzy uważają?