Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z zasilaczem impulsowym 24V DC i automatyczną dolewką wody

Dydekkkk 04 May 2021 19:50 333 10
Relpol
    Dydekkkk
    Level 2  
    Witam.

Mam automatyczną dolewkę do akwarium (firma nie istotna). Tą dolewke podłączamy do gniazdka w mieszkaniu i ona ma w sobie gniazdko na pompe wody ktora dolewa wode.
    Ma ona dwa czujniki plywakowe jeden normalny i jeden awaryjny. Podczas pracy czujnik zalacza zasilanie na pompie lub je odlącza.

Problem jest taki, że producent nie napisał w instrukcji (ani sprzedawca na stronie), że podłaczana pompa musi miec bezpośrednio 230 V zasilania i kupiłem bardzo fajną pompę na 24V DC z fabrycznym zasilaczem impulsowym zmienjajacym 230 na 24V.

Używając tej pompy zdarza sie dosyć czesto (przez co nie da sie jej używac), że w środku się coś blokuje czy skleja i po prostu ta pompa sie nie wyłacza. Dioda dolewania gasnie ale prad jest caly czas na pompe podawany i dopiero odlącza ja na czujniku awaryjnym. Po rozmowach z producemtem okazuje się, że jest to wina zasilacza impulsowego. Nie czujnika wody itp tylko zasilacza. Dla mnie jest to sytuacja irracjonalna ponieważ nie ka tego w instrukcji (więc miałem prawo tego nie wiedzieć) a poza tym jednak w akwarystyce mamy czesto doczynienia z napieciami 12 i 24 V (jest to bezpieczniejsze dla życia rozwiazanie) więc producent mógłby wpasc na to ze takie pompy będą używane. Na początku nawet wręcz ja byłem obarczany winą ale ostatecznie wyszło na to, że faktycznie są dwie wersje instrukcji stara i nowa i, że ta stara tej informacji nie zawiera.

Dostałem dwie opcje do wyboru:
    1) Zamienić zasilacz impulsowy na transformatorowy (ale bardzo ciężko jest znaleźć taki z wyjsciowym napięciem 24 VDC i prądem minimum 0.75 A (18W mocy) nie kosztującym więcej jak 50 zl ponieważ już nie są modne. Zastąpiły je impulsowe.
    2) Oddac tą dolewke na zasadzie rekojmi. Wszystko mam juz podłączone ustawione. 14 dni od zakupu minęły. Producent mi tego nie przyjmie mowi, że trzeba to oddać na zasadzis rekojmi do sklepu z ktorego sie kupiło.

Pompe specjalnie kupilem lepszą, z czujnikiem braku wody i regulacją itp. wiec zmiana pompy odpada. Czuje sie oszukany ale fajnie by było tą sprawę rozwiązać.

I tutaj mam do Państwa pytanie.

Czy faktycznie ten zasilacz impulsowy może sklejać coś w tej dolewce odpowiadającego za włączanie i wylaczanie pompy? Może być winny tej sytuacji czy to tylko takie gadanie?

Czy można cos dać, właczyć pomiedzy ten zasilacz impulsowy a tą dolewke, żeby działalo na zasadzie filtra eliminującego ten zły efekt tego zasilacza impulsowego?

Bardzo dziękuję za pomoc.
  • Relpol
  • Helpful post
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Niestety bez podania modelu urządzenia możemy tylko gdybać jak jest rozwiązane w środku. Jeśli producent twierdzi, że coś się skleja, to może być tam przekaźnik. Jeśli tak, to możesz te 24V które wystawia urządzenie podłączyć do cewki przekaźnika, a jego stykami załączasz sobie co chcesz - np. tą pompkę na 230V.
    Jeśli faktycznie w dolewce jest jakiś mały przekaźnik to przy większych obciążeniach jego styki mogą się skleić.
    User removed account
    Level 1  
  • Relpol
  • Helpful post
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Albo jeszcze inaczej, daj przekaźnik pomiędzy ten zasilacz 230V a pompę 24V - czyli na wyjściu niskonapięciowym.
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    wesolyyyy wrote:
    Można wyjściem 230V dolewki sterować przekażnikiem który załączy 24V do pompy.

Tak możesz spróbować.
    Dydekkkk
    Level 2  
    Kuniarz wrote:
    Niestety bez podania modelu urządzenia możemy tylko gdybać jak jest rozwiązane w środku.

Wolę go nie podawać, żeby nikomu problemów nie robić.

wesolyyyy wrote:
    Podejrzewam ze ten sterownik dolewania wymaga 230V zasilania i na 24V nie zadziała.

Zgadza się. Sterownik jest jedną puszką/bryłą i wolałbym w jego wnętrzu nie grzebać. Wkłada się go do gniazdka 230V i na jego wyjsciu jest gniazdko 230V. Do tego gniazda mam zasilacz 230 V zmieniajacy naoiecie na 24 V i to idzie do pompy.

wesolyyyy wrote:
    Zamiast rezystora jakikolwiek element ograniczający prąd - np żarówka 100W.

Czyli można dać szeregowo (za dolewka a przed zasilaczem impulsowym) np. lampkę z żarówką (postawić ją przy akwarium) i wtedy przy załaczeniu lampki zapali się żarowķa oraz właczy się dolewka a ten skok prądu przejmie żarówka? I nie będzie się nic zacinało.

wesolyyyy wrote:
    Rezystor teoretycznie w normalnym tego typu układzie mógłby się spalić ale jeżeli pompa pobiera małą moc i pracuje krótko, nic mu się nie stanie.

Boje się tylko przypadku ciąglego braku wody (gdy zabraknie jej w zbiorniku dolewki) wtedy taki układ może chodzić i z pół dnia. Jeżeli przepalenie zależy od mocy (małej 15 W pompa) i czasu to może lepiej nie ryzykować. Lepsza już ta żarowka.

wesolyyyy wrote:
    Można wyjściem 230V dolewki sterować przekażnikiem który załączy 24V do pompy.

Mógłbyś to roziwnąc jak dla laika bo nie za bardzo rozumiem jak to zrobic. Średnio ogarniam elektronike :(
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Dydekkkk
    Level 2  
    A jakiś przykład odpowiedniego przekaznika z np. Allegro mógłbyś podać?

Rozumiem, że zasilacz od pompy na stałe podłączam do gniazdka a pomiedzy ten zasilacz i pompe przekaznik ktory bedzie puszczał napięcie zasilacza (24V) do pompy jak otrzyma napiecie (230V) z dolewki? Zniknie napiecie z dolewki obwod sie przerwie.
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Dydekkkk
    Level 2  
    Prędzej oddam tą dolewke niż pompe. Pompe specjalnie kupiłem z czujnikiem pracy na sucho i przegrzania. Taka pompka aqua novw, mała ze sterownikiem . Można regulować na nim czy ta woda ma się szybko nalewać czy wolno. Trochę ponad 200 zł dałem. Wszystko miało pięknie pracować a wyszło jak wyszło.

Dziękuje wszystkim za pomoc. Teraz coś postaram się wykombinować.