Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KV-M2131K (be-1) brak koloru

24 Paź 2005 13:43 1176 3
  • Poziom 10  
    Proszę o sugestie

    Najpierw nie było synchronizacji , ale winna okazała się plytka teletekstu
    przerwy na stabilizacji w zasilaniu 12V.
    Po naprawie wszystko wróciło do normy oprucz koloru. Teletekst jest wyświetlany bez problemu tylko na odbiorze z anteny lub av nie wskakuje kolor.
    Cz wczesniejsz usterka mogła uszkodzić TDA 4555 jeżeli ktos mial podobny problem to prosze o pomoc?

    Pozdrawiam
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 14  
    Sprawdż trymer i kwarc przy TDA4555.
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    Brak koloru to norma dla sonego - są dwie możliwości:
    1) jeżeli ma przełącznik PAL-AUTO z przodu pod klapką to daj go na pozycję PAL ,bo może próbuje odbierać w maescam'ie(ale wtedy mogły by "latać" niebieskawe paski)
    2) ą to jest bardziej prawdopodobne - padł trymer w dekoderze - musisz zmierzyć jego pojemność -coś w granicach 30 pico (o ile dobrze pamiętam) i go wymienić . Ja zawsze dokładam równolegle kondensator do trymera i tak go dobieram by w połowie regulacji trymerem był kolor.
  • Poziom 10  
    Witam
    Długo się nie odzywałem - mało czasu.
    Kolor odzyskałem po wymianie TDA 4555 , wcześniejsze wymiany kwarcu oraz trymera nie pomogły.
    TV jest w pełni sprawny
    Dziekuje za pomoc

    Pozdrawiam