Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mercedes W245 180 CDI - Szarpanie silnika w pewnym zakresie temperatur

Yzrej77 04 May 2021 22:25 2430 2
    Yzrej77
    Level 7  
    Pacjent W245 B180 2,0 CDI 109KM manual. 209tys przebiegu.

Pojawiło się szarpanie podczas delikatnego przyspieszania, kiedy powoli dodaję gazu w zakresie do około 2500rpm. powyżej tych obrotów nie szarpie.
    Żeby było ciekawiej, nie dzieje się to cały czas... kiedy odpalę zimny silnik i jadę to wszystko jest ok, dopiero jak temperatura przekroczy ~50℃ zaczyna poszarpywać i dzieje się to do momentu przekroczenia ~60℃, później już nic takiego nie występuje... silnik jest rozgrzany to mogę przyspieszać delikatnie, czy gwałtownie i nic, nie szarpnie ani razu.
    Szarpanie występuje kiedy delikatnie dodaję gazu i tylko w w/w zakresie temperatur, kiedy zaczyna szarpać wystarczy że mocniej nacisnę na gaz i przestaje szarpać, mam wrażenie, że wtedy przyspiesza nieco słabiej niż zwykle, ale nie szarpie.
    Dodatkowo słychać wtedy głośniejsze stukotanie, terkotanie, które nie występuje kiedy silnik jest zimy, ani kiedy się nagrzeje.

Sam nie wiem gdzie szukać, od czego zacząć.
    Na desce nic się nie wyświetla, sprawdziłem błędy sterownika silnika i nic, żadnych błędów.
    Tak kombinuję co w tym zakresie temperatury może bruździć i dlaczego szarpanie nie występuje na całkiem zimnym silniku i nie występuje kiedy się rozgrzeje?

Ostatnio przegoniłem go kawałek na obwodnicy do 4k obrotów na każdym biegu, na drugi dzień szarpanie nie występowało, ale kolejnego dnia już tak. Więc nie wiem czy ma znaczenie fakt, że auto jeździ ostatnio głównie w mieście.
    Yzrej77
    Level 7  
    Dziś rano odpaliłem auto po nocy, odpalił ładnie, żadnych odgłosów niepokojących podczas i po odpaleniu.
    Ruszyłem i auto ładnie przyspiesza, nic nie szarpie niezależnie czy przyspieszam delikatnie, czy dynamicznie.
    Jak tylko wskazów temperatury podniosła się do około 50℃ zaczął poszarpywać przy delikatnym przyspieszaniu, albo jeździe ze stała prędkością i lekko wciśniętym gazem.
    Kiedy odrobinę mocniej wciskam gaz nie szarpie, przyspiesza ale słychać takie klekotanie, jakby zawory i słychać to przez chwilę aż silnik wkręci się na 2500 obrotów, późnij już nie.
    Temperatura na wskazówce przekroczyła 70 stopni i problem zniknął, nie szarpie, nie klekocze.

Poczytałem na forach, co prawda w innych dieslach, ale ludzie piszą o EGR, że sprawiał podobne problemy.
    Z drugiej strony myślę, że może to coś ze składem mieszanki... przy tej temperaturze wyłącza "ssanie" i przez chwilę szarpie? Może sonda zaczyna pracować i wtedy coś się dzieje?
    Nie mam pojęcia gdzie szukać i co sprawdzić :(
    Mam interfejs, którym mogę odczytać podstawowe parametry silnika, ciśnienie w listwie wtryskowej, podciśnienie w kolektorze, temperaturę powietrza zasysanego itp.
    Przeczyściłbym profilaktycznie EGR i przepustnicę, ale w tym aucie jest problem z dostępem do nich :(

Trochę obawiam się mechaników, niepotrzebnej wymiany masy części co nie usunie usterki.
    Ludzie na forach wymieniali rozrządy, pompy wtryskowe, regenerowali wtryskiwacze a problem szarpania nie ustąpił :(

Liczę na Wasze doświadczenie i pomoc, jak nie to pozostaje mocniejsze przyspieszanie kiedy silnik jeszcze się nie dogrzał i jeżdżenie aż wyskoczy jakiś błąd, byle tylko silnik nie zdechł przez nieusuniętą usterkę :(
    Yzrej77
    Level 7  
    Problem rozwiązany, winny był EGR.