Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mitsubishi Pajero Pinin Wycieraczki, przepalanie bezpiecznika

QBJaro 06 May 2021 23:58 453 8
    QBJaro
    Level 5  
    Witajcie.
    W końcu dopadło i mnie i się poddałem.
    Mitsubishi Pajero Pinin.
    Przepala się bezpiecznik od wycieraczek (spryskiwacz jest na tym samym). Problem polega na tym, że nie wiadomo kiedy go to dopadnie. Dziś zrobiłem serwis silniczka ( w sumie był czyściutki) ramion poruszających wycieraczkami - po serwisie chodzą leciusieńko, wcześniej... no można było się przyczepić ale nie na tyle, żeby paliło bezpiecznik. Wkurzyłem się i dałem mu 25A zamiast 15A. Pod dachem stał z godzinę i machał wycieraczkami - wszystko OK. Wczoraj z godzinę stał na deszczu i machał wycieraczkami - wszystko OK. Dziś po serwisie wyjechałem, prysnąłem na szybę - wszystko ok. Po kilku minutach włączam wycieraczki a tu "jeb" bezpiecznik. Ale dziś zauważyłem (przy dużym bezpieczniku), że na chwilę przygasa radio, akurat wtedy gdy słychać jakby opór w działaniu wycieraczek. Ale po serwisie też to usłyszałem i bezpiecznik walnął.
    Przed serwisem zauważyłem, że wycieraczki na "trybie przerywanym" na powrocie się zacinają ( na normalnym nie), w końcu stanęły. Rozebrałem i wszystko oddzielnie chodziło. Kiedyś żonka jechała, słoneczny dzień, niechcący ruszyła manetkką wycieraczek i jeb, od razu bezpiecznik sie spalił. Po włożeniu nowego wycieraczki ruszają i znów działają normanlnie - tyle, że nie wiadomo jak długo :(
    Jak żyć panie Premierze?
    Ma ktoś jakieś rozwiązanie?
    LEDówki
    Level 39  
    Kolega włoży mniejszy bezpiecznik, żeby nie spalić samochodu. Można próbować przełożyć silnik z mechanizmem ze sprawnego samochodu, albo przekładać oddzielnie silniki mechanizm. Niestety urządzenia, które nie są całkowicie niesprawne, bardzo często działają w obecności wykwalifikowanego serwisanta nie wykazując przy tym objawów uszkodzenia.
    QBJaro
    Level 5  
    Włożyłem, włożyłem mniejszy.
    No cóż, kupię nowy silniczek, spryskiwacz, manetkę i mechanizm (używane). Może coś się wyjaśni.
    piachu1994
    Level 39  
    QBJaro wrote:
    No cóż, kupię nowy silniczek, spryskiwacz, manetkę i mechanizm (używane).

Może wystarczy zmienić przekaźnik, który steruje wycieraczkami - często się zdarza, że się zużywa.
    QBJaro
    Level 5  
    piachu1994 wrote:

Może wystarczy zmienić przekaźnik, który steruje wycieraczkami - często się zdarza, że się zużywa.

Czyli kolejny element do sprawdzenia :( Tylko jak go sprawdzić, jak to się psuje wtedy kiedy jedziesz autem. Na postoju wszystko śmiga :(
    QBJaro
    Level 5  
    Ja wiem, że może być wszystko. Tylko zastanawia mnie to dlaczego przepala się nieregularnie? Wczoraj działały (na postoju) z godzinę i nic. A wyjechałem, trasa z 20 minut, włączyłem wycieraczki, po 5 minutach jeb :(
    QBJaro
    Level 5  
    Temat do zamknięcia. Wiązka się przetarła pod filtrem powietrza.