Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sofar 8 kW, przerwy w ładowaniu.

Posterunkowa 07 May 2021 18:28 627 6
    Posterunkowa
    Level 2  
    Posiadam instalacje 20 paneli po 375 W. Falownik Sofar 8 kW. Panele połączone są w jednym stringu. Po przekroczeniu DC 800 V, falownik wyłącz się. Dzieje się to kilka razy dziennie. Maksymalne ładowanie było około 6 kW, czasami na krótko doszło do 7 kW. Może ktoś mi odpowie jaka jest przyczyna.
    procsa
    Level 31  
    Nie wiem kto to instalował, ale 20 paneli w jednym obwodzie to jakaś pomyłka, winne jest przekraczające napięcie na panelach. Trzeba podzielić na dwa stringi. Można też przy samym falowniku zrobić mostek aby podzielić to napięcie.

DC 800V "OFF" to też coś jest nie tak, max napięcie MPPT to 960V.
    Posterunkowa
    Level 2  
    Montowała firma. Instalator twierdzi, że to winna zbyt wysokiego napięcia w sieci. Z jednego słupa jest podłączony kolega i u niego nic się nie dzieje. Czy zrobienie mostka przed falownikiem jest bezpieczne? W parametrach falownika wyczytałem, że max moc na jeden obwód to 6200w au mnie jest 7500. Czy mostek rozłoży także moc na pół?
    procsa
    Level 31  
    Podaj jakieś dane , zrzuty ekranu kiedy jest pełne słońce, jakie wardmtosci napięć są, bo teraz to takie wróżenie z fusów, najpierw piszesz ze panele dają za duże napięcie, teraz za dużą moc a do tego, że jeszcze w sieci przekracza max napięcie... przy 253V w sieci na fazie falownik się wyłaczy.
    Posterunkowa
    Level 2  
    Sofar 8 kW, przerwy w ładowaniu. Sofar 8 kW, przerwy w ładowaniu. Parametry takie jak widać. Moc nie przekracza 6 kw , a gdy napięcie DC przekracz 800 v rozlącza ładowanie.
    procsa
    Level 31  
    Napiecia sieci masz na pierwszym zdjęciu do góry po prawej, nie widać aby przekraczało 253V aczkolwiek jest wysokie tylko na jednej fazie, tutaj kłania się rozłożenie faz w domu.

Poproś aby Ci instalator (firma) u której masz gwarancję udowodniła, że napięcie przekracza 253V, błąd jest po stronie podłączenia paneli.
    Posterunkowa
    Level 2  
    Napiecie w sieci podchodzi czasami pod 250v, ale tylko wtedy , gdy DC dochodzi do 800v na aktywnym stringu, drugi string nie podłączony też pokazuje około 100v.Czy obie te wartości się sumują? Jeśli tak to przekraczają możliwości falownika. Tak samo z mocą ładowania max 6 kw w porywach na chwile 7 kw. Czy falownik blokuje pełną moc? Czy mostek pod falownikiem rozwiązał by temat, czy trzaba rozdzielić panele na dwa obwody?