Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SsangYong Actyon - Actyon 2,3B+G problem z odpaleniem

rally_1 08 May 2021 22:37 369 18
  • #1
    rally_1
    Level 9  
    Witam.
    Objaw pojawił się jakieś półtora miesiąca temu. Na początku zaczął mieć problemy z wchodzeniem w obroty powyżej 3,5 tys, tak, jakby dostawał za mało paliwa. Problem był zarówno na Pb jak i na LPG. Objaw się pogłębiał, teraz mam już problem z odpaleniem auta. Nawet jeśli zapali, to popracuje do 1 minut na wolnych i gaśnie. A później już go nie odpalę, przez następne 2-3 godziny.

    Błędy: P0302 Wypadanie zapłonu 2 cylinder oraz P0171 Czujnik O2 (Bank 1) - mieszanka zbyt uboga. Samochód ma problem z połączeniem EOBD, można odczytać błędy, ale dalsza diagnostyka siedzi.



    Co do wypadania zapłonu to było zawsze, od kiedy mam ten samochód, więc nie wydaje mi się, aby to z tego powodu, natomiast zbyt uboga mieszanka pojawiła się wraz z opisywanym problemem.
    Wymieniłem obie sondy lambda, świece, przewody WN, cewki. Przeczyściłem przepustnicę, przy okazji sprawdziłem jej działanie przy obciążeniu silnika - otwiera się.

    Wypięcie aku oczywiście nic nie daje, modlitwa do silnika również.

    Może ktoś z Was ma jakiś pomysł?
    Pozdrawiam serdecznie.
  • #2
    michal_rybka
    Level 32  
    czujnik położenia wału i jeśli jest to wałka rozrządu sprawdź/wymień
  • #3
    rally_1
    Level 9  
    Dziękuję za odpowiedź. Jednak zastanawiam się, czy czujnik położenia wału/wałka rozrządu faktycznie może dawać tak postępujący objaw. Z tego co jestem zorientowany, gdy pada czujnik położenia wału lub wałka rozrządu, to auto często po prostu przestaje jechać, bo nie wychodzi sygnał z czujnika. Natomiast u mnie problem stabilnie i miarowo narastał przez jakieś 2000 km. Oczywiście dla świętego spokoju przemierzę te czujniki.
  • #4
    michal_rybka
    Level 32  
    czasem pada tak, że gaśnie, ale zwykle tak, że przerywa, szarpie coraz bardziej i bardziej, szczególnie na ciepłym silniku
  • #5
    rally_1
    Level 9  
    Jasne. Nie ma czujnika wałka rozrządu, ma czujnik położenia wału. Niestety nie mam jak rzetelnie sprawdzić, a jedynie na zasadzie działa/nie działa, więc muszę kupić nowy. Całe szczęście zamiennik nie jest drogi, więc nawet jeśli się okażę, że to nie pomoże, to nie zaszkodzi wymienić.
  • #6
    rally_1
    Level 9  
    Niestety to nie jest czujnik położenia wału. Dopiero się dopatrzyłem, że on ma zawór zmiennych faz rozrządu. Czy to może być przyczyną?
  • #7
    michal_rybka
    Level 32  
    a zapala w ogóle? nadal jest tak jak na początku? a na plaku chodzi? gaz zwykły czy sekwencja?
    raczej zmiennych faz bym się nie czepiał, złe ich ustawienie raczej nie powinno spowodować aż gaśnięcia czy nie odpalania
  • #8
    rally_1
    Level 9  
    Na obecną chwilę nie chce odpalić, ma tylko chęć, załapuje i na tym koniec. Na plaku pali. LPG sekwencja STAG4.
    To jest chyba regulator, czujnik faz rozrządu, znajduje się na lewym wałku i wygląda dokładnie tak jak ten. nazywają go również magnesem. Różnica w porównaniu do mojego jest jedynie w numeracji. Mój ma numer 162 051 31 77, gdy ten ma 162 051 30 77
    https://allegro.pl/oferta/ssangyong-rexton-i-3-2-regulator-walka-rozrzadu-10589518394

    Aaaaa, zapomniałem dodać, że po zdjęciu tego regulatora jest dokładnie tak samo, jak z nim
    Tam jest wewnątrz taka rolka, która się obraca luźno względem wałka rozrządu. Zupełnie nie rozumiem, na jakiej zasadzie ma to działać....
  • #9
    michal_rybka
    Level 32  
    to jak na plaku pali to sprawdź jak tryska paliwo, odłącz wężyk od listwy wtryskowej, ma tryskać mocno, a nie ciurczyć, może być pompka paliwa na wykończeniu albo filtr paliwa zapchany
  • #10
    rally_1
    Level 9  
    michal_rybka wrote:
    to jak na plaku pali to sprawdź jak tryska paliwo, odłącz wężyk od listwy wtryskowej, ma tryskać mocno, a nie ciurczyć, może być pompka paliwa na wykończeniu albo filtr paliwa zapchany

    Dzięki, jednak wydaje mi się, że w takiej sytuacji powinien normalnie pracować na LPG, a objaw pogłębiał się tak samo na Pb jak i LPG. Ciśnienie Pb nie wpływa na ciśnienie LPG. Miałem niegdyś peugeota, gdzie padła mi pompka benzynowa, i bez problemu odpalał awaryjnie na gazie... Ale zaraz sprawdzę.
  • #11
    michal_rybka
    Level 32  
    dlatego pytałem jaki tam masz gaz, jak zwykły parownik i mikser, bez komputera to tak, ma chodzić na samym gazie (jeśli dobrze wyregulowane)

    ale jak masz sekwencje to ona zawsze odpala z benzyny, niektóre sekwencje można odpalić bez benzyny trzymając przycisk lpg i włączając stacyjkę, ale nie zawsze, i rzadko sekwencja poprawnie pracuje na zimnym silniku (nie wiem właśnie czemu???)
  • #12
    rally_1
    Level 9  
    Sprawdziłem Pb organoleptycznie, czyli zdjąłem przewód i przytrzymałem palcem. Nie jest to w żadnym przypadku miarodajne, więc trudno cokolwiek zawyrokować. Pod palcem czułem ciśnienie, musiałem mocno trzymać, żeby nie wystrzeliło. Bez oporu strumień paliwa leci na około 1 metr.
    Nadal zakładam, że to nie jest problem z Pb, bo objaw zaniku mocy pogłębiał się na obydwu paliwach tak samo.

    Mówiąc, że w peugeocie odpalałem awaryjnie na LPG miałem na myśli instalację sekwencyjną. SsagYong też mi w ten sposób odpalał.
  • #14
    rally_1
    Level 9  
    Czujniki temp wody i powietrza sprawdzałem wcześniej, i normalnie działają, Co to znaczy podstawić map sensor? Map sensor mam elektroniczny, wyciągałem go, bo myślałem, że to przepływka. Przepływomierz też jest, bo gdy jeszcze pracował, pokazywał jakieś informacje, ale nie wiem gdzie się znajduje, nie mogę go zlokalizowac.
  • #15
    michal_rybka
    Level 32  
    podstawić znaczy wymienić na inny na próbę, najlepiej pożyczyć z takiego samego silnika, żeby na darmo wszystkiego nie kupować
  • #17
    rally_1
    Level 9  
    Dzięki Wam za pomoc, przyczyna znaleziona. Odkręciłem świeczki, a tu się okazuje, że są czarne jak smoła. Przeczyściłem, założyłem, samochód odpalił. Stwierdziłem, że skoro świece czarne, znaczy że nie przepala benzyny, więc postanowiłem odpiąć wydech. No i się wysypało z kata... Niestety musiałem go całkowicie wybebeszyć, ale problem zniknął. Przynajmniej ten. Teraz będę szukał jakiś katalizator na podmiankę.
  • #18
    michal_rybka
    Level 32  
    fakt, miałem taki przypadek kiedyś w Astrze, to teraz sprzedaj to co się wysypało na skup katalizatorów i będzie kupę kasy - może nawet koło tysiaka:
    https://katalizatorychrzanow.pl/cennik/

    a skoro puszkę masz całą, to Ci się nikt nie przyczepi, więc sensu wstawiania innego kata nie widzę :)
  • #19
    rally_1
    Level 9  
    michal_rybka wrote:
    fakt, miałem taki przypadek kiedyś w Astrze, to teraz sprzedaj to co się wysypało na skup katalizatorów i będzie kupę kasy - może nawet koło tysiaka:
    https://katalizatorychrzanow.pl/cennik/

    a skoro puszkę masz całą, to Ci się nikt nie przyczepi, więc sensu wstawiania innego kata nie widzę :)

    Może masz rację :-)