Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa systemu audio - głośnik centralny i dwa duże subwoofery do kina domowego

lotos12 14 May 2021 00:28 3378 26
  • Budowa systemu audio - głośnik centralny i dwa duże subwoofery do kina domowego
    Witam serdecznie zainteresowanych tematem. Postanowiłem samodzielnie skonstruować własny system audio do kina domowego składający się z głośnika centralnego i dwóch subwooferów. Powiem szczerze że nie rajcuje mnie dźwięk z pierdyljarda głośników które otaczają cały pokój, lubię jak główny dźwięk wydobywa się z głośnika spod telewizora bądź ekranu projektora i do tego potężne uderzenia basu przy wybuchach bądź innych efektach w filmach, gdzie wydobywają się niskie tony z subwooferów, które potrafią zatrząść domem. Taki system audio chyba nie jest dostępny w sklepach. Więc postanowiłem sobie owy system zbudować samemu. Dodam jeszcze, że celem było stworzenie głośnika centralnego, który również przenosi w miarę całe pasmo przenoszenia ponieważ lubię oglądać filmy w nocy i nie zawsze będzie możliwość odpalenia subwooferów bo bym wszystkich pobudził, więc postarałem się aby głośnik centralny miał też trochę basu i żeby nie brzmiał zbyt płasko. Chciałem aby również mógł grać jako samodzielny głośnik i żeby grał przyjemnym dla ucha dźwiękiem. Pod spodem macie dwa filmy, w jednym buduję głośnik centralny a w drugim subwoofery. Głośnik centralny jest już skończony a suby są wciąż w budowie, będę aktualizował post z postępami pracy

Tutaj macie jeszcze parę zdjęć:
    Budowa systemu audio - głośnik centralny i dwa duże subwoofery do kina domowego Budowa systemu audio - głośnik centralny i dwa duże subwoofery do kina domowego Budowa systemu audio - głośnik centralny i dwa duże subwoofery do kina domowego Budowa systemu audio - głośnik centralny i dwa duże subwoofery do kina domowego Budowa systemu audio - głośnik centralny i dwa duże subwoofery do kina domowego Budowa systemu audio - głośnik centralny i dwa duże subwoofery do kina domowego Budowa systemu audio - głośnik centralny i dwa duże subwoofery do kina domowego Budowa systemu audio - głośnik centralny i dwa duże subwoofery do kina domowego
    Pierwsze testy wypadły bardzo pozytywnie.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    lotos12
    Level 11  
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Ilość błędów w założeniach (o ile jakieś były poza wydumanym pomysłem na jedną kolumnę szerokopasmową), wykonaniu (pełna beztroska - żadnych obliczeń) i technice obróbki (klej do drewna na laminat płyt meblowych) jest zatrważająca.
    Sam pomysł jest taki jak i oba filmiki - nieprzemyślany od początku do końca.
    O stereo słyszałeś? Nazywanie tego projektu "Kinem Domowym" jest ubliżeniem dla prawdziwego systemu KD. No ... "marzenie szalonego elektroakustyka - Jeszcze więcej basu!"
    Masz Kolego parcie na szkło. To wszystko.
    lotos12
    Level 11  
    Fajnie że wyrażacie swoją opinie na temat mojego projektu ,chciałbym podkreślić.... mojego projektu. Robionego zupełnie pod moje preferencje muzyczne, nie każdemu muszą one odpowiadać. Szanowny 398216 Usunięty pisałeś że to nieprzemyślany projekt i czy słyszałem o stereo. Powiem tak myślałem dość długo jak ugryść temat audio do kina w moim pokoju i co chcę osiągnąć i co mnie boli jak oglądam filmy i ścieżka dźwiękowa leci w głośnikach stereo .Po pierwsze największą wadą stereo jest jeden punkt odsłuch i to Ci powie każdy audiofil czy inny człowiek zakochany w jakości dźwięków który potrafi wydać kilkaset zł za metr kabla sieciowego aby podłączyć swój wzmacniacz audio za kilka tyś zł do sieci gdzie jest zwykły kabel 1,5mm2 za 5zł za metr. Abstrahując o tego głośniki stereo mają jedną duża wadę oczywiście w moim mniemaniu ,mianowicie jak chcesz uzyskać fajne efekty wybuchów trzeba podbić niskie tony co wpływa na jakość dialogów które stają się jakby wycofane ,głosy bohaterów mają niepotrzebnie podbite niskie tony co brzmi nienaturalnie. Dlatego w moim głośniku nazwijmy go centralnym zastosowałem oddzielna regulację głośności niskotonowca i wysokotonowców aby mieć kontrolę nad dialogami. Jest jeszcze jedna kwestia mianowicie gdy jest dodany lektor w filmach anglojęzycznych głos lektora jest zawsze trochę inaczej zmasterowany czasem jest bardziej lub mniej wycofany w stosunku do oryginalnej ścieżki dźwiękowej więc postanowiłem zastosować kilka kondensatorów przed głośnikami wysokotonowymi aby móc w jakiś sposób to niwelować przełączając pomiędzy nimi sygnał audio ,aby uzyskać jak najlepszy efekt choć lepszym rozwiązaniem jest właśnie potencjometr głośności wysokotonowca. Jeżeli chodzi o klej do płyty meblowej w okleinie to nie wiem czy zauważyłeś ale konstrukcja została wzmocniona gwoździami 30 mm. Miałem opakowanie 1000 szt zostało mi 100. czyli na trzy kolumny poszło 900 gwoździ chyba wystarczy. Miałem jeszcze to wzmacniać wkrętami ale odpuściłem .Pozdrawiam serdecznie
    398216 Usunięty
    Level 43  
    lotos12 wrote:
    największą wadą stereo jest jeden punkt odsłuch
    ???? Na pewno wiesz o czym piszesz? Stereofonia to przestrzenne słyszenie dźwięku. A co do systemów Kin Domowych - nie bez powodu są tam t.zw. głośniki "centralne" - z założenia polecane do postawienia pod TV. To ten głośnik odpowiada za większość dialogów - oczywiście nie wszystkie, nic chyba dziwnego w tym, że jeśli aktor stoi z lewej to bardziej właśnie z lewej strony go słychać.
    lotos12 wrote:
    to Ci powie każdy audiofil czy inny człowiek zakochany w jakości dźwięków który potrafi wydać kilkaset zł za metr kabla sieciowego aby podłączyć swój wzmacniacz audio za kilka tyś zł do sieci gdzie jest zwykły kabel 1,5mm2 za 5zł za metr.
    Jeśli to ma być uspr4awiedliwienie dla chorych pomysłów, to do mnie taki argument nie trafia zupełnie. Jak ktoś lubi wydawać pieniądze na własne fantasmagorie, to oczywiście jego sprawa, ale jeśli zaczyna wymuszać tego samego od innych to wypadałoby się zgłosić na leczenie w placówce zamkniętej.
    lotos12 wrote:
    Abstrahując o tego głośniki stereo mają jedną duża wadę oczywiście w moim mniemaniu ,mianowicie jak chcesz uzyskać fajne efekty wybuchów trzeba podbić niskie tony co wpływa na jakość dialogów które stają się jakby wycofane ,głosy bohaterów mają niepotrzebnie podbite niskie tony co brzmi nienaturalnie.
    I tu już rozumiem wreszcie o co Ci chodzi... Niestety,ale masz błędy w takim rozumowaniu; jeśli kolumny stereo nie potrafia odtworzyć tak samo poprawnie basu jak i dialogów to są to po prostu złe kolumny. Kolumna ma za zadanie odtworzyć pełne pasmo słyszalnych częstotliwości po prostu - jeśli tego nie może, nie potrafi czy nie umie - to jest to erzac a nie kolumna. I wierz mi - wiem co mówię.
    Inna sprawa to sama jakość nagranych dźwięków (nie wnikając jakie): czy lektora czy wybuchy, czy świerszcze za oknem domku na prerii - wszystkie dźwięki maja być słyszalne poprawnie. Jeżeli tak nie jest to tylko świadczy źle o samym inżynierze dźwięku czy innym gościu odpowiedzialnego za to. Zakładanie że mamy poprawiać coś co ktoś spartolił to przyzwolenie na jego partaninę.
    lotos12 wrote:
    Jeżeli chodzi o klej do płyty meblowej w okleinie to nie wiem czy zauważyłeś ale konstrukcja została wzmocniona gwoździami 30 mm.
    Czyli masz płyty paździerzowe zbite gwoździami. Z czego jak z czego, ale z paździerza gwoździe wyłażą najłatwiej - spytaj jak nie wi8erzysz każdego stolarza to Ci potwierdzi. W efekcie - klej wyschnie do końca (bo póki jeszcze jest odrobinę elastyczny to się jakoś będzie trzymać) i puści, a gwoździe nie zapewnią ani szczelności ani trwałości takiej konstrukcji. Żaden klej do drewna nie będzie kleić poprawnie elementów tworzyw sztucznych - a taka jest właśnie okleina na płytach meblowych. Gdyby to był fornir (były robione kiedyś płyty paździerzowe w ten sposób wykańczane) to inna sprawa, ale od forniru większość producentów odeszła z racji na wyższy koszt produkcji takiej płyty i konieczności późniejszego zabezpieczenia wierzchniej warstwy lakierem lub innym impregnatem (czasem barwiącym) i koniecznością znacznie trudniejszego wykańczania krawędzi. Tonsil kiedyś robił kolumny z takich właśnie płyt - fornirowanych.
    lotos12 wrote:
    na trzy kolumny poszło 900 gwoździ chyba wystarczy.
    Nie wystarczy. Im więcej gwoździ czy nawet śrub tym mniejsza wytrzymałość płyty w miejscu gdzie taki gwóźdź siedzi. Chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego.
    Gwoździ używa się jedynie do ustabilizowania elementów na czas klejenia. Potem za wytrzymałość połączenia ma odpowiadać klej - nic więcej.

Wracając do meritum - nie zrozumiałeś mnie chyba dobrze. Ja tylko wskazałem Ci złe podejście do projektu. Zamiast zrobić dwie porządne kolumny (do stereofonii) lub zestaw 5-7 kolumn (do prawdziwego kina domowego) i odpowiednich wzmacniaczy do nich stworzyłeś potworki. Subwoofer ma uzupełniać jedynie najniższe częstotliwości - często poniżej 30 Hz nawet, i to tylko wtedy, gdy właściwe kolumny z jakiegoś powodu ich nie mogą zagrać.
    Słuchałem kilku różnych zestawów KD - od najtańszych do tych z wysokiej półki, słuchałem również kilkudziesięciu co najmniej zestawów kolumn stereo i jakie takie rozeznanie mam. Czy z niego skorzystasz, czy nie - Twoja sprawa. Jednak nie dorabiaj własnej (błędnej) ideologii do tego projektu, bo wiem, że nie jet to rozwiązanie właściwe.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    lotos12 wrote:
    ale się rozpisałeś
    No, niestety. Tak to jest jak trzeba najprostsze rzeczy tłumaczyć.... ;)
    398216 Usunięty
    Level 43  
    lotos12 wrote:
    Powinieneś zmienić nick na elektrodzie na super gość. Zastanów się nad tym. Pozdrawiam serdecznie
    Widzę że już się zaczyna..."Co ty mi tu będziesz błędy wytykać, jak ja i tak wiem najlepiej?" Tak ?
    Kolego... niestety, ale to co napisałem nie jest kierowane do Ciebie, a do konstrukcji jaką stworzyłeś. A że "Mylić się jest rzeczą ludzką" to już nie jest moja wina. Byłoby naprawdę dobrze, gdybyś spróbował wyciągnąć wnioski z krytyki zamiast silić się na utajnioną ironię.
    Pisałem, że "żadnych obliczeń" - a były jakieś? Przedstaw je jeśli tak. Mnie to wygląda na filmik z rodzaju jakich na YT od metra - jakiś głośnik, jakieś deski zbite do kupy , czasem jakaś okleina, farba, albo mnóstwo migających LED i gra... Grać będzie, bo nie ma innego wyjścia. Głośnik wsadzony do starej walizki albo pudełka po butach też gra. Kwestia jak gra i jak długo pogra.

lotos12 wrote:
    uż niedługo pojawi się kolejny film odnośnie wyżej wymienionego tematu.

Czyli miałem rację...
    398216 Usunięty wrote:
    Masz Kolego parcie na szkło.
    :) ;)
    bsw
    Level 20  
    Jak zobaczyłem tytułowe zdjęcie to skojarzyło mi się z... pralką ;-)
    A reszta to pasuje do tej reklamy: "Od 30-lat naprawiam pralkę..."
    BTW:
    Subwoofer to proteza dla kolumn, które nie potrafią samodzielnie poprawnie odtwarzać basu.
    A tu mamy 2 protezy i jedną "kolumnę"...
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    bsw wrote:
    Subwoofer to proteza dla kolumn

Kolego 22 lata temu stosowałem już subwofery, to nie proteza a lekarstwo. Sam codziennie używam 18 cali, mam ich kilka. Jakieś 15 lat temu ludzie przestali słuchać muzyki , zaczeli słuchać mp3 128 kbps
    bsw
    Level 20  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Kolego 22 lata temu stosowałem już subwofery, to nie proteza a lekarstwo. Sam codziennie używam 18 cali, mam ich kilka.

A wystarczyło zmienić kolumny...

Strumien swiadomosci swia wrote:
    Jakieś 15 lat temu ludzie przestali słuchać muzyki , zaczeli słuchać mp3 128 kbps

Nawet wcześniej - na szczęście nie wszyscy...
    2konrafal1993
    Level 38  
    Subwoofer do filmów jest ok ale jak wcześniej napisał 398216 Usunięty, subwoofer ma za zadanie uzupełnić dół pasma w którym kolumny sobie nie radzą. Nie bardzo rozumiem po co aż dwa takie byki skoro niskie częstotliwości są bezkierunkowe, subwoofer może tworzyć duże ciśnienie że aż będziemy spadać z krzesła tylko czy o to chodzi w oglądaniu filmów?. Twój cyrk i twoje małpy jak masz ochotę to zrób więcej subwooferów najważniejsze byś nie zapomniał że jakość wygrywa z ilością.
    lotos12
    Level 11  
    Podwójne subwoofery znacznie zwiększą dostępną przestrzeń dźwiękową systemu audio , zapewniając większy zakres dynamiki, zmniejszoną kompresję wyjściową, mniejsze zniekształcenia i mniejszy potencjał słyszalnych wad w dźwięku (zaczerpnięte z google) Po za tym jak mamy jeden sub to przecież każdy wie (albo powinien wiedzieć) że są miejsca w pomieszczeniu w którym bas jest znacznie mniejszy i aby to zniwelować można zastosować drugiego suba w przeciw fazie . Jak byś oglądał film od A do Z panie super gość to byś usłyszał że było wspomniane o programie do symulacji obudowy do
    użytego głośnika i co z niego wynikało. Ale jak ktoś ogląda po łebkach to wtedy tak jest .No niestety chłopak się pogubił i uważa że zjadł wszystkie rozumki. Ale uwierz mi ja wiem co robię. I nie potrzebuje porad od kogoś kto boi się wyjść od ogólnie przyjętych norm .A uwierz mi że takie łamanie zasad zwykle oznacza postęp. Ale co ja Ci będę mówił przecież ty wiesz wszystko panie 398216 Usunięty czyli super gość co nic nie buduje tylko komentuje. Pozdrawiam serdecznie wszystkich którzy biorą udział w dyskusji. To będzie moja ostatnia wypowiedź w tym temacie ,chyba że będą jakieś konkretne pytania, to chętnie odpowiem .A na razie widzę że nie ma to sensu bo po prostu nie mam czasu na dziecinną bezcelową wymianę zdań ja mam co robić. .Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego wieczoru.
    sunrise84
    Level 42  
    lotos12 wrote:
    (zaczerpnięte z google)

I na tym kończy się to wszystko....
    Fajnie się to czyta ale jak ty piszesz że stereo ma jeden punkt odsłuchu czyli na środku( bo takie ma zadanie jak jest dobrze ustawione) to jeszcze doczytaj temat odnośnie sceny stereo.
    Chyba że słuchałeś kolumn stereo ustawionych w mono.

Zastanawia mnie fakt jak uzyskałeś ową CZYSTĄ "ścieżkę dialogową'' na jednej centralnej kolumnie?

Dwa wielkie subwoofery nie zawsze oznaczają że będzie dużo basu.
    Będzie go dużo ale w pomieszczeniu obok.
    Doczytaj w Google na ten temat.

I dlaczego się tak denerwujesz?
    Ludzie którzy się udzielają w tej dyskuji mają dużo racji w tym co piszą.
    Ja nie rozumiem i nie potrafię pojąć jak można słuchać muzyki czy BA filmu na jednej centralnej kolumnie???
    A gdzie cała magia kina domowego?
    Nie wspomnę o DD, DTS, Atmos???

Dodano po 1 [minuty]:

lotos12 wrote:
    znacznie zwiększą dostępną przestrzeń dźwiękową systemu audio

Znacznie zwiększą ale ilość niskich częstotliwości, bo na pewno nie kwestii stereo czy sceny odsłuchu.

Dodano po 6 [minuty]:

A propo filmiku.
    "zastosowałem głośnik niskotonowy grający do 4500hz".
    Więcej pytań na temat jakości i przenoszenia pasma tego "zestawu centralnego" nie posiadam.

Dodano po 5 [minuty]:

+
    +

Sprowadzić całą ewolucję systemów odsłuchowych do punktu wyjścia czyli odsłuchu z jednym głośnikiem i dwoma buczydłami?
    Jak koledzy wyżej napisali "o gustach się nie dyskutuje'' , napisane bardzo delikatnie.
    Generalnie jest/będzie tak że kupa sypiących piachem wysokich tonów i 10metrów zamuląjącego basu.
    Efekt będzie ale tylko dla Twoich preferencji odsłuchowych.

Btw. jeszcze nie miałeś okazji obejrzeć filmu na dobrym kinie domowym 5.1 / 7.1 / Atmos.
    lotos12
    Level 11  
    Witam serdecznie w dyskusji Pana sunrise84.Zapraszam do opisu mojego postu.
    na samej górze. Jest tam wyraźnie napisane dla kogo ma ten system audio służyć, i jakie audio chciałem osiągnąć, Dziękuję bardzo za rysunki.CO POKAZUJĄ WŁASNIE JEDEN PUNK ODSŁUCHU. Jestem ciekawy który system atmos posiadasz w domu bo podejrzewam że żaden a robisz z siebie eksperta. I dodam jeszcze że robię co wakacje seanse na podwórku ekran szerokość 4m kolumny stereo rozstawione na krańcach ekranu i teraz zagadka w którym miejscu dźwięk słyszalny jest najlepiej z lewej strony ,bądź z prawej a może na środku. Podpowiem osoba siedząca po prawej stronie ekranu praktycznie nie słyszy lewego głośnika. Ale skąd pan może to wiedzieć jak pan nigdy w praktyce takich rzeczy nie sprawdzał. Dodam jeszcze że już robiłem testy i bass będzie w pokoju projekcyjnym ,w pokoju obok, u sąsiadów, i w sklepie obok. Wszystkie te systemy audio pewnie są zajefajne, ja miałem dwa systemy 5.1 w domu i żaden nie zagościł na dłużej szybko skończyły na allegro .Pozdrawiam
    sunrise84
    Level 42  
    No widzisz kolego zarzucasz innym że nie czytają Twoich postów/odpowiedzi ze zrozumieniem a sam to robisz.
    NAPISAŁEM WYRAŹNIE ŻE O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE. Była to uwaga w Twoją stronę.
    To TY tego słuchasz, to ty masz taki a nie inny słuch.
    Dalej.
    Zarzucasz mi że nie oglądałem filmu na dobrym kinie domowym.
    Przemilczę tą Twoją uwagę.

A propo Twoich seansów filmowych.
    Jeżeli osoby które oglądaja filmy u Ciebie siedzą 1metr od ekranu w rzędzie koło siebie to rozumiem że ten co ma głowę i uszy na wprost prawej kolumny to ni ch..a usłyszy co się wydobywa z lewej kolumny.
    Proste jak drut.

Miałeś 2 zaestawy kina domowego...
    Ciekawe jakiego.

Dodano po 23 [minuty]:

Propos """"kina domowego""" :

lub

a może takie

To się nie dziwie że ma "wstręt" do kina domowego.

A propo KINA.
    Bywasz w PRAWDZIWYM KINIE ?

Tam też siedząc w dowolnym miejscu nie jesteś w stanie nic usłyszeć ?
    Nie masz wrażenia że dźwięk otacza Cię z każdej strony?

Jeżeli tak to masz coś nie tak ze słuchem lub kiepskiej jakości kino wyświetlające filmy na prześcieradle z jednym głośnikiem w konfiguracji DOWNMIX MONO.

Jeszcze w temacie :
    lotos12 wrote:
    Podpowiem osoba siedząca po prawej stronie ekranu praktycznie nie słyszy lewego głośnika.

System 7.1 i prawidłowa pozycja osoby/osób oglądających film/seans filmowy.

Wziąłeś to pod uwagę podczas Twoich letnich seansów?
    Zapewne nie bo:
    lotos12 wrote:
    robię co wakacje seanse na podwórku ekran szerokość 4m kolumny stereo rozstawione na krańcach ekranu

A rząd siedzących "widzów" siedzi 1m metr od ekranu na szerokości 6 metrów to się nie dziwię że są poza strefą odsłuchu podczas oglądania filmów.

Jeżeli masz takie doświadczenia z kinem domowym to przepraszam ale ktoś lub ty sam swoją niewiedzą "zepsułeś" sobie prawdziwy obraz tego jak wygląda kino domowe i poprawne ustawienie kolumn.

Rysunki/schematy w/w ewidentnie wskazują w którym miejscu jest optymalna pozycja słuchasza/widza podczas oglądania filmu ABY DŹWIĘK OTACZAŁ GO Z KAŻDEJ STRONY!!!
    A NIE JAK TO TY UWAŻASZ:
    lotos12 wrote:
    CO POKAZUJĄ WŁASNIE JEDEN PUNK ODSŁUCHU.

Tak PRAWIDŁOWE PUNKT SIEDZENIA WIDZA/SŁUCHACZA !!
    A nie jeden głośnik który promieniuje prosto w oczy widza:

lub tutaj przyjrzyj się że kolumny otaczają słuchacza aby stworzyć dźwięk przestrzenny :

Zrozumiałeś idee kina domowego czy jeszcze nie?

Dodam że w każdym z w/w systemów dźwięk wydobywa się z kolumn wtedy kiedy jest potrzeba czyli tak jak jest zapisana ścieżka dźwiękowa przez reżysera dźwiękowego danego filmu.
    To że masz np system kina 7.1 nie oznacza że z 7 kolumn non stop płynie dźwięk bo jest to nie logiczne
    398216 Usunięty
    Level 43  
    lotos12 wrote:
    zapewniając większy zakres dynamiki, zmniejszoną kompresję wyjściową,
    Ja tu widzę oczywistą sprzeczność. Jeśli to w googlu znalazłeś to jednak lepiej poszukać bardziej wiarygodnego źródła.
    lotos12 wrote:
    mniejszy potencjał słyszalnych wad w dźwięku
    Tu akurat się zgodzę = w dużym hałasie trudno nawet odróżnić co gra...
    lotos12 wrote:
    .No niestety chłopak się pogubił i uważa że zjadł wszystkie rozumki.
    Jeśli już to "kolega" a nie "chłopak". Bardzo bym prosił o powstrzymywania się od wydawania osądów co do mojej osoby w ten sposób pisanych.
    lotos12 wrote:
    uwierz mi ja wiem co robię.
    Usiłowałem zrozumieć i niestety nie umiem znaleźć żadnego potwierdzenia w nauce i praktyce takich "systemów" gdzie pod nazwą "Kino Domowe" ktoś zamieszcza jedn kolumnę centralną i dwa subwoofery w skrzyniach z laminowanego paździerza zbitego gwoździami.
    lotos12 wrote:
    nie potrzebuje porad od kogoś kto boi się wyjść od ogólnie przyjętych norm
    Ja się nie boję - za stary jestem na to by się czegokolwiek bać. A niestety, ale żadne Twoje wydumane argumenty jako niepotwierdzone w praktyce i będące w sprzecznosci z fizyką i akustyką do mnie nie trafią. To, że Ty akurat tak sobie wymyśliłeś praw fizyki (akustyki zwłaszcza) nie zmieni.
    lotos12 wrote:
    Ale co ja Ci będę mówił przecież ty wiesz wszystko panie 398216 Usunięty czyli super gość co nic nie buduje tylko komentuje.
    Hmmm... A można wiedzieć skąd takie informacje, jeśli można wiedzieć? Kolega jakiś wywiad ma może? Jeśli tak, to muszę Kolegę zmartwić; ma nieprawdziwe informacje. Śmiem twierdzić że pierwsze zestawy głośnikowe budowałem zanim Kolega z pieluch wyrósł... chociaż po poziomie Kolegi postów można by sądzić że tkwi w nich nadal... :(
    lotos12 wrote:
    To będzie moja ostatnia wypowiedź w tym temacie
    Obiecanki cacanki... :)
    sunrise84 wrote:
    lotos12 napisał:
    znacznie zwiększą dostępną przestrzeń dźwiękową systemu audio

Znacznie zwiększą ale ilość niskich częstotliwości, bo na pewno nie kwestii stereo czy sceny odsłuchu.
    Oczywiście że nie zwiększą bo nie ma takiej FIZYCZNEJ możliwości. Czy tego Kolega Autor sobie życzy czy nie - jak pisałem wyżej : "Praw fizyki Pan nie zmienisz ... "
    sunrise84 wrote:
    A propo filmiku.
    "zastosowałem głośnik niskotonowy grający do 4500hz" Więcej pytań na temat jakości i przenoszenia pasma tego "zestawu centralnego" nie posiadam.
    "....jeśli można - ja mam jedno: Kolega Autor słyszał może cokolwiek o zjawisku "dzielenia się membrany"? A jeżeli tak - czy zakres częstotliwości w którym to zjawisko występuje można uznać za korzystny dla odsłuchu?
    lotos12 wrote:
    Jest tam wyraźnie napisane dla kogo ma ten system audio służyć, i jakie audio chciałem osiągnąć

Ale co do tego nikt nie ma wątpliwości. Zastrzeżenia budzą jedynie Twoje wywody usprawiedliwiające ten akustyczny potworek, i naginanie ogólnie znanych i uznanych praw tak, by pasowały do Twojej koncepcji i tłumaczyły Twoje chore wymysły.
    lotos12 wrote:
    robię co wakacje seanse na podwórku
    Czpki z głów... normalnie argument nie do podważenia: Kolega uważa, że ten argument cokolwiek usprawiedliwia?
    lotos12 wrote:
    zagadka w którym miejscu dźwięk słyszalny jest najlepiej z lewej strony ,bądź z prawej a może na środku. Podpowiem osoba siedząca po prawej stronie ekranu praktycznie nie słyszy lewego głośnika.
    Wiesz... nie wystarczy postawić dwie kolumny, trzeba je jeszcze UMIEĆ USTAWIĆ... Wbrew pozorom "dwie kolumny stereo nie czynią" (że pozwolę sobie sparafrazować znane przysłowie) O stereo można mówić dopiero gdy te dwie kolumny będą USTAWIONE poprawnie, a nie w przypadkowych miejscach. Zresztą ta prawda dotyczy również kina domowego...
    Tak więc Drogi Kolego Autorze... Bądź tak łaskaw uznać fakt, że są na świecie ludzie mający większą wiedzę od Twojej i nie upieraj się przed tym, że masz rację, bo z każdym postem tylko się jeszcze bardziej pogrążasz.

P.S.
    lotos12 wrote:
    Taki system audio chyba nie jest dostępny w sklepach.
    Zastanawiałeś się może dlaczego?
    lotos12
    Level 11  
    Witam serdecznie wszystkich fachowców od audio. Zaktualizowałem posta o filmik końcowy. Subwoofery skończone, wszystko podłączone i o dziwo gra i to zajefajne.
    sunrise84
    Level 42  
    No spoko.

Btw:
    https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/p...szystko-o-akustyce-pomieszczenia-odsluchowego

Poczytaj sobie trochę bo ten POGŁOS jaki masz u Siebie powoduje to że wszystko się trzęsie bo wpada w rezonans pomieszczenia.

Mniej więcej efekt taki jakbyś wrzucił piłeczkę pingpongową do puszki metalowej.

Powtórzę raz jeszcze, Twoje preferencje muzyczne, Twój słuch, Tobie się podoba, spoko...

Dodano po 1 [minuty]:

2 BTW.
    Co i jakie zadanie mają te nadstawki z SONY ?
    lotos12
    Level 11  
    sunrise84 wrote:
    Co i jakie zadanie mają te nadstawki z SONY ?

Nadstawki odpalam jak słucham muzyki. O dziwo subwoofery przy muzyce nie zamulają tylko trzeba nisko ciąć tak 80hz. I fajnie grają. Dzięki za art.na pewno poczytam.
    sunrise84
    Level 42  
    lotos12 wrote:
    Nadstawki odpalam jak słucham muzyki

No to jest logiczne.
    Ale jakim pasmem grają?
    Bo oprócz tego że masz DUŻO basu który musisz ciąć na 80Hz(no to raczej jest logiczne) i dwa głośniki wysokotonowe oraz jeden niskotnowiec udający średniotonowca.
    To co odpowiada za średnie tony w w tym zestawie?
    398216 Usunięty
    Level 43  
    sunrise84 wrote:
    To co odpowiada za średnie tony w w tym zestawie?

A po co średnie?
    398216 Usunięty wrote:
    "marzenie szalonego elektroakustyka - Jeszcze więcej basu!"

Po raz kolejny się potwierdza, że: "Nie ważne co jest dobre. Ważne co się komu podoba".
    Moim zdaniem jednak takie tematy wypaczają postrzeganie muzyki jako takiej. Nawet jeśli wziąć pod uwagę te nadstawki...
    sunrise84
    Level 42  
    398216 Usunięty wrote:
    A po co średnie?

Wiesz jestem ciekaw bardzo jak jest "zrealizowane" pasmo odtwarzania najbardziej "czułych" dla ludzkiego ucha częstotliwości które stanowią 70% ideii słuchania muzyki, odtwarzania ścieżki muzycznej w filmach.

Oprócz dudniącego basu i sypiących piachem wysokich tonów to chyba jest jeszcze jakieś pasmo do odsłuchu?
    Czy się mylę?
    398216 Usunięty
    Level 43  
    sunrise84 wrote:
    Wiesz jestem ciekaw bardzo jak jest "zrealizowane" pasmo odtwarzania najbardziej "czułych" dla ludzkiego ucha częstotliwości które stanowią 70% ideii słuchania muzyki, odtwarzania ścieżki muzycznej w filmach.
    Mnie tego tłumaczyć nie musisz, bo doskonale o tym wiem. Autor natomiast wymyślił sobie dla swojego chorego pomysłu jakieś chore usprawiedliwienie i się przy okazji lansuje...
    Jak ktoś nie ma słuchu, i pojęcia o muzyce jako takiej (miałem napisać "o dźwięku", ale napisałem tak żeby nie było wątpliwości - w filmach też jest muzyka, nawet jeśli okraszona wybuchami itp basem), a przy okazji brakuje mu podstawowej wiedzy stolarskiej... mamy taki projekt jak w tym temacie.
    lotos12 wrote:
    fajnie grają
    żenada...
    Łupie basem - czyli jest dobrze. A że poza nim i popiskiwaniem wysokotonowego nic innego nie słychać? Jeżeli JEMU się tak podoba to i dobrze - dla Niego.
    Uważam jednak, że wypadało zwrócić na to uwagę, by nie było podobnych (nieprzemyślanych) "hurra-konstrukcji"nie było więcej.

Na pewno nie jest to wzór do naśladowania.
    sunrise84
    Level 42  
    398216 Usunięty wrote:
    Na pewno nie jest to wzór do naśladowania.

Tak zgodzę się w 100%.
    Filmik na zasadzie mam stare drzwi z szafy to zrobie subwoofer do łupania.
    Filmików takich jest pełno.

Spoko, autor trochę się może lansuje.
    Lecz przeglądając WSZYSTKIE filmiki jego, pomysły może ma i dobre.
    Natomiast realizacja tego i wykonanie na poziomie ucznia podstawówki na zajęciach ZPT(tak było za moich czasów).
    Czy to jest krytyka?
    Subiektywne spojrzenie na to co widać.
    Sprzęt odsłuchowy poskładany z byle czego co gra.
    Może autora ogranicza budżet, może składa to wszystko z czegoś co ma pod ręką aby pokazać że się da.

398216 Usunięty wrote:
    Jeżeli JEMU się tak podoba to i dobrze - dla Niego.
    lotos12
    Level 11  
    sunrise84 wrote:
    Może autora ogranicza budżet, może składa to wszystko z czegoś co ma pod ręką aby pokazać że się da.
    no kolego trafiłeś idealnie.
    Dziękuję za dyskusje. Pozdrawiam serdecznie. Temat uważam za zakończony. Życzę wszystkim udanych Projektów