Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m

Qubus12 14 May 2021 09:46 30657 191
Buderus
    Qubus12
    Level 8  
    Witam,

Zwracam się z zapytaniem do osób znających temat tytułowej konfiguracji.

Instalacja PV zainstalowana na dachu garażu, falownik znajduje się w garażu a a licznik i główna skrzynka obok domu - 20m od garażu.
    Falownik oraz instalacja w garażu trójfazowa.

Chciałbym zamontować licznik Huawei DTSU i teraz mam pytanie czy w mojej konfiguracji jest to do zrobienia, ponieważ licznik musi być podpięty do falownika, który jest w garażu a chciałbym żeby pokazywał zużycie z całego PPE - czy do monitoringu zużycia energii z domu nie powinien być również wpięty w skrzynkę z zabezpieczeniami ?

Nie znam się na elektryce i montaż tego licznika zlecę fachowcowi natomiast chciałbym wiedzieć czy w ogóle zawracać sobie głowę zakupem tego urządzenia.
  • Buderus
    lizak1983
    Level 15  
    Licznik montujesz w skrzynce i łączysz go przewodem komunikacyjnym z falownikiem. U siebie miałem podobnie, tylko wcześniej o tym wiedziałem i między garażem a domem wkopałem na głębokość 30 cm rurkę do wody.
  • Buderus
  • Helpful post
    Reczo
    Level 8  
    Licznik powinien być podpięty między licznikiem, a pierwszym odbiornikiem w budynku. Stad też najczęściej montuje się go przy rozdzielnicy głównej, zaraz przed zabezpieczeniem głównym/pierwszym bezpiecznikiem. Ewentualnie można by obok skrzynki przyłączeniowej, byle za licznikiem Zakładu Energetycznego(należało by go zabudować).

Aby układ działał, licznik łączy się z falownikiem tylko na poziomie komunikacji - RS 485 - zazwyczaj kablem UTP CAT.5E("skrętką"), taki jak kabel internetowy. Kwestia możliwości przeciągnięcia go od licznika do falownika.

Słyszałem o specach od automatyki, którzy robią to bezprzewodowo, ale musiałbyś znaleźć człowieka który to umie ;)
    Qubus12
    Level 8  
    Reczo wrote:
    Licznik powinien być podpięty między licznikiem, a pierwszym odbiornikiem w budynku. Stad też najczęściej montuje się go przy rozdzielnicy głównej, zaraz przed zabezpieczeniem głównym/pierwszym bezpiecznikiem. Ewentualnie można by obok skrzynki przyłączeniowej, byle za licznikiem Zakładu Energetycznego(należało by go zabudować).

Aby układ działał, licznik łączy się z falownikiem tylko na poziomie komunikacji - RS 485 - zazwyczaj kablem UTP CAT.5E("skrętką"), taki jak kabel internetowy. Kwestia możliwości przeciągnięcia go od licznika do falownika.

Słyszałem o specach od automatyki, którzy robią to bezprzewodowo, ale musiałbyś znaleźć człowieka który to umie ;)

Dziękuję za informację. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to najlepiej byłoby zamontować ten licznik Huawei'a w skrzynce z licznikiem Energi ?
    Czy może w domu w skrzynce rozdzielczej z tzw. eskami ?
    rokbok
    Level 33  
    Qubus12 wrote:
    Jeżeli dobrze zrozumiałem, to najlepiej byłoby zamontować ten licznik Huawei'a w skrzynce z licznikiem Energi ?
    Czy może w domu w skrzynce rozdzielczej z tzw. eskami ?

Reczo wrote:
    Licznik powinien być podpięty między licznikiem, a pierwszym odbiornikiem w budynku. Stad też najczęściej montuje się go przy rozdzielnicy głównej, zaraz przed zabezpieczeniem głównym/pierwszym bezpiecznikiem.

Zastosuj się do sugestii @Reczo, w zasadzie nie ma znaczenia w którym miejscu fizycznie go zamontujesz, ważne żeby były spełnione warunki podane powyżej.
    Reczo
    Level 8  
    Mniej problemów będzie raczej z podłączeniem go przy rozdzielnicy głównej. Chyba że licznik przyłączeniowy jest np. dużo bliżej falownika.
    Reczo
    Level 8  
    Jest to po prostu chiński licznik, ani Huaweia, ani FoxEss, najprawdopodobniej wykupują sobie tylko możliwość sprzedawania go ze swoją nazwą.

Najważniejsze że to ten "diabelski" model DTSU 666 ;)
    domelek
    Level 17  
    Reczo wrote:
    Jest to po prostu chiński licznik, ani Huaweia, ani FoxEss, najprawdopodobniej wykupują sobie tylko możliwość sprzedawania go ze swoją nazwą.

Najważniejsze że to ten "diabelski" model DTSU 666 ;)

Ten miernik nie ma przekładników - mam zamiar kupic, żeby przetestowac. Jakie przekładniki najlepiej do nigo dokupic? Oryginalne to chyba 100A/40mA = czyli przekładnia 2500, ale z tego, co widzę to przekładnię można sobie ustawic w liczniku...
    EDIT:
    do tego modelu chyba nie da się podłączyc przekładników - tylko bezpośrednio...
    Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m
    gmacko
    Level 15  
    Nosz q... Właśnie dostałem ten miernik i nie ma nic w komplecie oproc jednostki, żadnych kabelków, wtyczek. Zwracam to guwienko.
    domelek
    Level 17  
    gmacko wrote:
    Nosz q... Właśnie dostałem ten miernik i nie ma nic w komplecie oproc jednostki, żadnych kabelków, wtyczek. Zwracam to guwienko.

Przecież możesz podłączyc normalnie kablami szeregowo... - sprawdz może na krótko czy komunikacja jest...
    pv1
    Level 16  
    Z powodu braku tych oryginalnych też chcę zamówić kilka sztuk tych liczników.
    W instrukcji są opisane podłączenia i cztery wejścia do przewodów 16mm2 czyli raczej bezpośrednio pomiar bez przekładników.
    Z przekładnikami powyżej 80A. Czy mógłbyś zrobić zdjęcie tego licznika co dostałeś i czy to ze sklepu z linka powyżej.
    gmacko
    Level 15  
    Temat się trochę komplikuje, bo muszę wymienić skrzyneczkę zabezpieczeń AC, gdyz nie mam gdzie wcisnąć tego licznika w obecnej.

A jak patrzycie na ta skrzynkę, to mam wpiąć się szeregowo za zabezpieczeniem tam gdzie jest strzałka do HOME LOAD?

Nie mogę dać większej skrzynki, bo nie będzie wtedy min odstępu od falownika. Nie zgodnie ze sztuką. W ogóle nie widzi mi się zmienianie twego , bo mi zaraz gwarancji nie uznają.

A z zabezpieczenia wychodzą 3 przewody i idą do skrzynki z bezpiecznikami w domu w innym pomieszczeniu. Mam to traktować wtedy jako podłączenie 3 przewodowe i mostkować N z L2?

No i które przewody wpinać do dolnej listwy licznika, a które do górnej. Nie ma to znaczenia, skoro przekładniki trzeba odpowiednio montować zgodnie z kierunkiem przepływów?
    rokbok
    Level 33  
    Zastosuj skrzynkę z dwoma rzędami szyn TH35, zamiast 1 x 8 zamontuj 2 x 8,

zachowasz wtedy wymaganą odległość od falownika, albo zamontuj drugą np. nad pierwszą.

Możesz też, jak jest miejsce, przesunąć falownik w lewo.
    domelek
    Level 17  
    @gmacko

tym licznikiem wpinasz się w rozdzielnicy głównej! wejścia od dołu (3 fazy +N) wyjścia u góry (3 fazy). przewody fazowe daj 'przez' licznik, a przewód neutralny tylko od dołu do głównej szyny N (ten sam przekrój przewodu co fazowe). Jak wepniesz się tutaj to nic Ci miernik nie pokaże z twojego domowego zużycia, chyba że chcesz wiedziec ile falownik pobiera prądu...
    gmacko
    Level 15  
    Właśnie zmylił mnie poniższy schemat Huaweia. Tu przekładniki do pomiaru są zainstalowane pomiędzy skrzynka ZE, obciążeniem domu i falownikiem, stąd pomyślałem, że jak zamontuje zaraz za zabezpieczeniem falownika, to będę w tym miejscu co na tym schemacie.

Nie ukrywam, że gdyby się dało przy falowniku, to bym był bardziej zadowolony, bo nie musze ciągnąć 15m kabelka komunikacyjnego do falownika, gdyż rozdzielnie mam w garażu, a falownik w kotłowni.

Czyli jeszcze raz, 3 fazy z elektrowni mam wpiąć do dolnego rzędu w liczniku + N z szyny też do dolnego rzędu. Z górnego rzędu idą 3 fazy na dom i do N już nic nie podłączam?
    Na tym schemacie od Huawei, górny rząd jest podłączony do N.

A jeszcze pytanie, po co w zestawach Huawei są te przekładniki, czy bez przekładników falownik nie będzie logował informacji z licznika w apce Fusion Solar, czy prz połączeniu szeregowym i wyprowadzeniu RS485 będzie widział tak samo?
    Reczo
    Level 8  
    Skoro masz Huaweia, to szkoda, ze jednak nie wziąłeś dedykowanego im licznika z przekładnikami - taki układ montowałem i działał jeżeli chodzi o komunikację.
    Obowiązkowo licznik między licznikiem energetyki, a pierwszy odbiornikiem - zazwyczaj przed 1 zabezpieczeniem w rozdzielnicy głównej - inaczej nie będzie zliczał realnych zużyć całego budynku.

co do N, na pewno trzeba zachować ciągłość przewodu w całym domu, żeby nie zrobić dziadostwa. Ze schematu wyglada ze od góry tez należało by dać n - sprawdź ciągłość na złączach. Musi być absolutnie zachowana.

Liczniki Huawei nie mają połączenia szeregowego, są tylko zasilane , a tak to mierzą energię za pomocą przekładników. Ten posiadany przez ciebie ma układ mierzący wewnątrz siebie
    gmacko
    Level 15  
    Nie brałem dedykowanego, bo ten był tańszy, ale nie sądziłem, że ma nie współpracować z Falownikiem i jego softem skoro to jest też dtsu666 i też ma komuniaocje po rs485

No cóż to wtopiłem 450 zł bo już minął okres zwrotu.
    Dokładnie ten sam temat walkowal ktoś z Malezji. Ten jest not compatibile i falownik go nie wykryje, chociaż w instrukcji Huawei wspomina że wersja h jest rekomendowana jedynie.

https://forum.huawei.com/enterprise/en/huawei/m/ViewThread.html?tid=745855&lang=en
    domelek
    Level 17  
    Najlepiej podłącz go na krótko (jedna faza i N). I rs485 i zoba z czy da się go dodać w Fusion home... Co do N górne jest zapewne zmostkowane z dolnym. Ja nie ryzykowałbym przepuszczenia głównego N przez licznik.
    gmacko
    Level 15  
    Licznik podłączyłem na prowizorkę na razie, przy falowniku, żeby nie ciągnąć kabli w celu sprawdzenia, czy działa komunikacja.

Falownik nie wykrywa licznika, sprawdzałem zarówno na portach 1,2, jak i na portach 7,9.

W liczniku stawiłem adres 11 i taki sam wybrałem w falowniku.

Jeszcze się nie poddaje, bo na forum huawei też był ktoś, komu nie wykrywało wersji H i szukali na to rozwiązania. Jeszcze popróbuje z innymi ustawieniami licznika.
    domelek
    Level 17  
    gmacko wrote:
    Licznik podłączyłem na prowizorkę na razie, przy falowniku, żeby nie ciągnąć kabli w celu sprawdzenia, czy działa komunikacja.

Falownik nie wykrywa licznika, sprawdzałem zarówno na portach 1,2, jak i na portach 7,9.

W liczniku stawiłem adres 11 i taki sam wybrałem w falowniku.

Jeszcze się nie poddaje, bo na forum huawei też był ktoś, komu nie wykrywało wersji H i szukali na to rozwiązania. Jeszcze popróbuje z innymi ustawieniami licznika.

a ustawiłeś protokół na 3?
    PROT:
    1: factory mode
    2: none parity, 2 stop bits, n.2
    3: none parity, 1 stop bit, n.1
    4: even parity, 1 stop bit, E.1
    5: odd parity, 1 stop bit, O.1

Piszą jeszcz o rezystorze między 485A i 485B - ,ale to raczej przy większych odległościach - rezystor oe 120ohm do 1kohm.
    gmacko
    Level 15  
    Tak, sprawdziłem na wszystkich protokołach licznika. Podpiąłem też przewód ekranowy do portu 5, jak mówi instrukcja. Cały czas nie wykrywa.

Licznik mam dość blisko teraz więc z rezystorem nie próbuje.

W jakiś sposób soft identyfikuje, że to nie jest wersja H, gdzieś to jest wysyłane protokołem przez licznik. Mam najnowszy soft w falowniku, ver 135, a do wyboru jest tylko jeden licznik. Na screenach konfiguracyjnych na forum huawei widziałem, że mieli do wyboru więcej liczników. Może softy na Azję wspierają więcej. Ten zapewne też by dało się dodać, ale huawei musi zrobić to w sofcie.

Screeny z forum

No chyba, zw to jest jeszcze kwestia przewodu sygnałowego. Ja nie mam tego modbusa, tylko zwykły ekranowany cat5e.
    Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m
    domelek
    Level 17  
    Ja bym dał ten rezystor 120ohm, czy przy wyborze licznika do dodania masz tylko ten huaweia?czy są też inne?
    gmacko
    Level 15  
    Jak na screenie, jest tylko dtsu666-h do wyboru.
    Jak znajdę taki rezystor to zobaczę, ale skłaniam się ku zakupowi wersji h. Najtaniej znalazłem za 796zl nowy. Są jakieś na allegro z demontażu, ale nie dadzą gwarancji, a cena tylko 100zl niższa.
    domelek
    Level 17  
    problem w tym, że ich fizycznie nie ma, niby mają stany magazynowe, ale w większości przypadków nie ma ich na stanie.

Po wczytaniu się w tabele modbus RTU dla licznika DTSU666 i tego od Huawei to adresy danych są inne - trzeba by miec jakis translator - coś jak wbudowany w Smartlogger Huaweia, który współpracuje ze zwykłym DTSU666...to już robota dla znających się w temacie.

tu jest pokazane jak dodaje się customowy licznik - mozna sobie wpisac adresy samemu. (DTSU666 jest natywnie obsługiwany).
    https://forum.huawei.com/enterprise/en/how-to-connect-custom-meter-dtsu666-h-to-smartlogger1000/thread/599712-100027

a tu adresy tego licznika:
    https://www.aggsoft.com/serial-data-logger/tutorials/modbus-data-logging/chint-instrument-dsu666-dtsu666.htm
    gmacko
    Level 15  
    Sprawdziłem z ciekawości wskazania licznika w stosunku do tego co pokazuje falownik i trochę miernik zawyża, ale jest to w granicach tolerancji ze specyfikacji, u mnie wychodzi ok 0,7% różnicy.

Moc czynna falownika z apki - 5196kW
    Moc czynna z miernika - 5208kW

Uzysk energii z dnia z falownika - 11,42 kWh
    Uzysk energii z licznika - 11,50 kWh

Licznik podłączyłem wczoraj jak instalacja już nie produkowała i rano wystartował razem z falownikiem.

Sklep zgodził się wymienić mi ten licznik na DTSU666-H za dopłatą, więc będę zamieniał. Na stanie nie mają ale sprawdzili, że w hurtowni jest więc mi go ściągną.
    gmacko
    Level 15  
    Licznik dtsu666-h został wykryty od razu nawet bez wyszukiwania z aplikacji sun2000. Ciężko mi uchnac to wszystko w skrzynce, te przekładniki są naprawdę duże. Na razie jak zwykle prowizorka. Będę to upychał w dzień. Wydaje się, że działa.

Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m

Dodano po 11 [godziny] 37 [minuty]:

Coś jednak nie działa jak należy. Teraz apka pokazuje jakbym nic nie oddawał do sieci, że wszystko co produkuje to konsumuje i im więcej produkuję , tym więcej konsumuję.
    Tak jakby przekładniki nie pokazywały poprawnie kierunku oddawanej energii. Ale zamontowałem je na przewodach strzałkami od sieci w stronę falownika.

Co ciekawe , ze screenów wieczorem pokazywało ok, że dom zużywa tylko energie, jak nie było produkcji.

UPDATE: Zamieniłem przewody komunikacyjne od przekładników, teraz jest znacznie lepiej i pokazuje realne zużycie domu, ale nie są podłączone zgodnie z oznaczeniem. Poszedłem za radą z instrukcji.

rokbok
    Level 33  
    Ja z takim pytaniem pokrewnym, czy ktoś montował taki licznik jednofazowy do falownika oczywiście 1 fazowego, oznaczenie licznika to DDSU 666H, oryginał od Huawei.
    Można go kupić za niecałe 500 zeta, zastanawiam się czy warto ;).
    gmacko
    Level 15  
    JPRD, dalej mam to źle, już nie wiem co źle robię.
    Czy to możliwe, że nie na tych przewodach mam te przekładniki założone w rozdzielni? Ale zapiąłem je na najgrubszych przewodach fazowych 4mm, wychodzących ze ściany i chodzących do przepięciówki. Te przewody idą do licznika energii ZE.

To jak to mierzy, że energia zużywana przez dom jest zależna od mocy wyjściowej falownika. Jak falownik mało produkuje, to nagle dom też mało zużywa i odwrotnie, jak falownik dużo produkuje to dom więcej zaczyna zużywać.

Mam jeszcze techniczne pytanie, czy ma znaczenie skąd jest brane zasilanie tego licznika? Obecnie pomiar przekładnikami mam na przewodach bezpośrednio ze skrzynki ZE, ale zasilanie licznika wziąłem już przewodów L1, L2, L3 które idą do falownika. Czy to może powodować takie błędy?
    na obrazku to wygląda tak:

czerwony kolor pokazuje obecne podłączenie, rozumiem, że lepiej wykonać to seledynowe.

Dodano po 7 [godziny] 43 [minuty]:

Ogarnąłem, przewód N nie byl przykręcony do licznika.
    gmacko
    Level 15  
    Odkryłem jedna funkcję w Fusion Solar dotyczącą zmiany kierunku zliczania kWh. Nie trzeba przekładać przewodów komunikacyjnych, można zmienić kierunek z apki.
    Trzeba wejść w Urządzenia> wybrać edytuj dla licznika>zmiana kierunku

Kilka screenów dla tych co się zastanawiają czy warto wydawać 8 stówek. Może pomoże to w decyzji. Dla mojej świadomości ile zużywa dom myślę, że warto i aplikacja też to pokazuje w statystykach, co może pomagać w optymalizacji zużycia.

Nie doszło dużo opcji, kilka związanych z parametrami samego licznika, total zużycia, import i export energii.
    Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m Instalacja i konfiguracja licznika Huawei DTSU-666H z falownikiem Sun2000 w odległości 20m