Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SmartSwitch Tuya WL-SW01_16 16A WiFi - test, wnętrze (WB2S)

p.kaczmarek2 14 May 2021 12:39 5850 6
Nazwa.pl
  • SmartSwitch Tuya WL-SW01_16 16A WiFi - test, wnętrze (WB2S)
    Witajcie moi drodzy.
    Dziś potestujemy i obejrzymy dokładnie kolejny produkt przeznaczony dla inteligentnego domu, a mianowicie sterowany przez WiFi przekaźnik WL-SW01_16 16A od Tuya. Sprawdzimy na jakich elementach jest on zrealizowany i czy może da się wgrać mu alternatywny firmware.

Zakup WL-SW01_16
    Produkt znalazłem w sieci pod hasłem "16A WiFi Wireless Smart Timer Switch Module DIY Home for Android Apple APP", choć można go też znaleźć pod jego nazwą modelu (WL-SW01_16). W momencie zakupu kosztował około 50 zł, teraz cena może być inna.
    Poniżej umieszczam grafiki informacyjne od sprzedawcy:
    Ten sam przekaźnik też jest dostępny w naszych krajowych sklepach (nie wiem czemu sprzedawca nazywa go 'sonoff', chyba że u niego wszystko co z wifi to jest 'sonoff'):
    Plastikowa obudowa, dioda LED, przycisk i oczywiście przekaźnik w środku. Można powiedzieć, że to taki mocniejszy Sonoff Basic (bo BASIC ma 10A z tego co pamiętam, a ten produkt tu jest na 16A).
    Produkt przyszedł w niebieskim pudełeczku:
    SmartSwitch Tuya WL-SW01_16 16A WiFi - test, wnętrze (WB2S) SmartSwitch Tuya WL-SW01_16 16A WiFi - test, wnętrze (WB2S) SmartSwitch Tuya WL-SW01_16 16A WiFi - test, wnętrze (WB2S)
    W zestawie jest instrukcja oraz trzy paski dwustronnej taśmy 9448A 3M:
    Terminal śrubowy ma ściąganą osłonkę:

Powiązane tematy
    Na temat produktów z WiFi opartych na ESP (bądź podobnych układach) napisałem już kilka tematów. Głównie pokazuję tam wnętrza.
    Opisuję też tam proces programowania takiego włącznika oraz użycie go z aplikacją producenta (Blitzwolf, SmartLife, Tuya, eWeLink) lub Tasmotą.
    Polecam zapoznać się z tymi tematami, nie będę powtarzać wszystkich informacji kilka razy a z reguły dotyczą one wszystkich tego typu produktów.
    Lista poniżej:
    - BW-LT30 czyli adapter WiFi na żarówkę - test, teardown i wgrywanie firmware ESP
    - Gniazdo elektryczne sterowane przez WiFi - BW-SHP8 - uruchomienie i testy
    - Test i wnętrze BW-SS3, czyli włącznika światła na WiFi od Blitzwolfa
    - Gniazdo/wtyk z WiFi PS-16-M i aplikacja eWeLink/Coolkit - test i teardown
    - SmartLife switch - test, wnętrze i programowanie włącznika światła na WiFi (podobny włącznik, ale bez RF i opis programowania go w Arduino poprzez kabelki)
    - Włącznik SC3-01 SmartLife i wgrywanie firmware ESP przez WIFI (tuya-convert/OTA) (tym razem programowanie przez WiFi, bez potrzeby otwierania obudowy, bez lutowania kabelków)
    - Włącznik WiFi QTouch wpinany tylko w przewód L - test, wnętrze, schemat (ciekawy włącznik, który zrealizowany jest na tyrystorze a nie na przekaźniku, ale też ma w środku ESP8285)
    - WiFi SmartLife ściemniacz jednokolorowego paska LED - test, wnętrze, schemat (ciekawy sterownik paska LED na tranzystorze MOSFET i WB3S)
    Dodatkowo, temat o Tasmocie i wersji DIY przekaźnika WiFi:
    - ESP8266 i Tasmota - sterowanie przekaźnikiem WiFi krok po kroku
    Dodatkowo polecam temat o Home Assistant (który może kontrolować zbiór tego typu urządzeń):
    Tutorial Home Assistant - konfiguracja, WiFi, MQTT, Zigbee, Tasmota

Parowanie z aplikacją, scenariusze działań
    Parowanie tego typu urządzeń z aplikacjami eWeLinkIt/Tuya/Blitzwolf/SmartLife opisywałem już kilkukrotnie, więc tu dam tylko krótki opis i fotorelacje. Aby sparować urządzenie wciskamy przycisk na obudowie tak by zaczęła migać dioda LED a potem uruchamiany automatyczne parowanie z aplikacji. Parowanie przebiega poprzez naszą lokalną sieć WiFi (musimy mieć router), wspierane jest tylko 2.4GHz i oczywiście w aplikacji musimy podać nasze SSID i hasło.
    SmartSwitch Tuya WL-SW01_16 16A WiFi - test, wnętrze (WB2S) SmartSwitch Tuya WL-SW01_16 16A WiFi - test, wnętrze (WB2S)
    Oczywiście można też w tych aplikacjach robić scenariusze i automatyzacje, na przykład wyzwalać przekaźnik za pomocą czujnika otwarcia drzwi, jak na zdjęciach poniżej:
    SmartSwitch Tuya WL-SW01_16 16A WiFi - test, wnętrze (WB2S) SmartSwitch Tuya WL-SW01_16 16A WiFi - test, wnętrze (WB2S)
    Temat o czujniku otwarcia drzwi wykorzystanym do demonstracji ze zdjęć powyżej znajdziecie tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3771510.html

Co jeszcze oferuje aplikacja Tuyi dla WL-SW01_16?
    Mamy tu standardowe opcje tak jak dla wszystkich urządzeń, np:
    - historia zmiany stanów przekaźnika:
    - możliwość ustawienia tego jak zachowa się przekaźnik po włączeniu po zaniku zasilania (czy pamięta ostatni status, czy resetuje na ustalony z góry):
    - child lock (zabezpieczenie przed dziećmi; blokuje urządzenie dopóki czterokrotnie nie wciśniemy przycisku na obudowie)
    - możliwość zmiany sposobu działania diody LED na przekaźniku (czy jest zgodne ze stanem przekaźnika, czy odwrócone - standby - czy zawsze zgaszone):
    - i oczywiście kalendarzyk/sleep/automatyzacje (tutaj jako 'Schedule'):
    - jest nawet automatyczne gaszenie po włączeniu po danym czasie (opisane jako 'Inching'), co może się przydać np. dla oświetlenia na schodach:

Wnętrze WL-SW01_16
    Teraz najciekawsze, czyli zdejmujemy obudowę. Trzeba odkręcić cztery śrubki (jedna jest pod naklejką):
    Potem można wyjąć już płytkę:
    PCB:
    Ciekawe jest to, że na płytce są miejsca na 3 moduły WiFi (oczywiście montowany jest tylko jeden z nich, nie wszystkie 3 na raz) i są one nawet podpisane M1, M2, M3. Jak widać producent był przezorny i pewnie ta płytka jest też kompatybilna z WB2S a może nawet z TYWE2S lub podobnym?
    Przeanalizujmy układ po kolei. Najpierw jest warystor (zabezpieczenie przeciwprzepięciowe) i rezystor bezpiecznikowy:
    Nieco dalej kondensator MKP klasy X2 0.1uF (zabezpieczenie przeciw zakłóceniom, wciąż jeszcze na linii AC):
    Potem mamy mostek prostowniczy MB10F:
    Następnie jest SM7033P:
    Ten układ pełni rolę zasilacza. Zapewnia 12V dla reszty układu. Przede wszystkim rzuca się w oczy, że nie ma transformatorka. To nie jest flyback i nie ma tu separacji galwanicznej. Nota katalogowa układu wyjaśnia jak to działa:
    Na schemacie jest 5V, ale w układzie z tematu układ zapewnia 12V. Jest to przetwornica buck, obniżająca napięcie sieciowe. Charakterystyczne elementy (dławik, dioda prostownicza) można poznać na schemacie i na płytce. Poniżej daję ogólny schemat przetwornicy buck:
    (obrazek z wikipedii na licencji CC )
    Dalej mamy kolejny układ podpisany WBCKC (ew. WBOKC):
    Nie znalazłem jego noty katalogowej, ale po całym układzie (i dławiku i kondensatorze) widać, że to jest kolejna przetwornica step down. Ona zamienia 12V na 3.3V dla serca układu (modułu od WiFi).
    Moduł od WiFi to jednak nie jest nic na ESP. To WB2S:
    (warto wspomnieć, że WB3S spotkałem już w temacie WiFi SmartLife ściemniacz jednokolorowego paska LED - test, wnętrze, schemat)
    Moduł od Tuya zrealizowany na 32-bitowym BK7231D.
    Wymiary:
    Pinout:
    Obok jest tranzystor i przycisk:
    J3Y, jak zwykle S8050.
    Do sterowania przekaźnikiem też jest tranzystor (też S8050) i oczywiście dioda zabezpieczająca równolegle do uzwojenia przekaźnika:
    Przekaźnik jest rzeczywiście na 16A:
    Jest to SM-S-112DM1 16A 250VAC od SANYOU.
    Przekaźnik odcina tylko fazę:
    (a właściwie: odcina fazę jak poprawnie podłączymy przewody... ale to wiadomo)

Pomiary
    Jeszcze kilka pomiarów by potwierdzić to co pisałem. Za mostkiem Greatza:
    12V z SM7033P:
    3.3V za przetwornicą step down:
    12V na tranzystorze od sterowania przekaźnikiem (przekaźnik wymaga 12V):
    Czyli zasadniczo te 12V jest tam dla przekaźnika. To przekaźnik narzuca użycie 12V, co z kolei narzuca użycie osobnego układu step down by uzyskać 3.3V. Pewnie gdyby był tam inny przekaźnik, to za SM7033P by mogło być 5V, a 3.3V by się brało ze zwykłego (tańszego?) LDO.

Podsumowanie
    Produkt ten nie jest taki zły, ale nie jest też czymś co chcemy kupić jeśli zależy nam na wgraniu własnego wsadu i uniezależnieniu się od serwerów producenta. W środki nie ma żadnego ESP8266/ESP8285, tylko WB2S. Więc co najwyżej możemy go użyć z Home Assistant poprzez Smartlife/Tuya plugin, ale wtedy nie pominiemy serwerów producenta.
    Jeśli chodzi o samą budowę produktu, to jest dość nieźle, w środku jest nawet zastosowana przetwornica step down by uzyskać 3.3V z 12V (zamiast często spotykanego zwykłego regulatora liniowego, na którym byłyby większe straty i wydzielałoby się więcej ciepła).
    No i trzeba pamiętać, że ten układ odcina tylko fazę (o ile dobrze podłączymy przewody), zero jest zawsze podłączone.
    PS: Załączam noty katalogowe układów ze środka dla dociekliwych. Jak ktoś wymyśli jaki układ kryje sie za WBCKC to też proszę dać znać.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Nazwa.pl
    khoam
    Level 42  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Więc co najwyżej możemy go użyć z Home Assistant poprzez Smartlife/Tuya plugin, ale wtedy nie pominiemy serwerów producenta.

To jest jedna z najważniejszych "cech" tych produktów, które w mojej ocenie je dyskwalifikują.
  • Nazwa.pl
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    khoam wrote:

To jest jedna z najważniejszych "cech" tych produktów, które w mojej ocenie je dyskwalifikują.

Z tym, że brak ESP jeszcze nie dyskwalifikuje totalnie takiego produktu, bo na przykład w przypadku XR809:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3771510.html
    sprawdziłem i wykazałem, że wszystko co jest potrzebne do zrobienia własnego wsadu jest dostępne (SDK, kompilator, soft do programowania):
    Quote:

sukces programowania:
    użyty układ:
    Wgrałem wsad komend AT i teraz mogę po UART komunikować się z modułem:
    rezultat na Realterm:
    można wyświetlić np. ustawienia sieci (domyślnie ap nazywa się XRADIO-AP):

więc jak ktoś ma troszke wiedzy i chęci to może go wykorzystać. Sam może spróbuję zrobić prostą implementację Tasmota HTTP kompatybilnego z Home Assistant dla tego XR809.

A co do WB2S z tematu trzeba by poszukać czy toolset jest
    (a druga opcja to pytanie, czy TYWE2S jest kompatybilny pinami z WB2S? Jeśli tak, to też można podmienić, ale to koszty i zbędna zabawa, zależy co kto lubi i czy TYWE2S można kupić luzem gdzieś)
    khoam
    Level 42  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Sam może spróbuję zrobić prostą implementację Tasmota HTTP kompatybilnego z Home Assistant dla tego XR809.

Sądzę, że opis takiego doświadczenia byłby bardziej interesujący niż kolejny gadżet ze znanego chińskiego portalu ;)
    krzbor
    Level 25  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Ten sam przekaźnik też jest dostępny w naszych krajowych sklepach (nie wiem czemu sprzedawca nazywa go 'sonoff', chyba że u niego wszystko co z wifi to jest 'sonoff')

No właśnie - nie ten sam. Na zdjęciu wyraźnie widać ESP. Jest też inna płytka.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    krzbor wrote:
    p.kaczmarek2 wrote:
    Ten sam przekaźnik też jest dostępny w naszych krajowych sklepach (nie wiem czemu sprzedawca nazywa go 'sonoff', chyba że u niego wszystko co z wifi to jest 'sonoff')

No właśnie - nie ten sam. Na zdjęciu wyraźnie widać ESP. Jest też inna płytka.

I na innym zdjęciu od tego samego sprzedawcy widać, że obudowa jest taka sama jak u mnie (i podpisana WL-SW01_16).
    A płytka jest bardzo podobna, to chyba jakaś wcześniejsza wersja, ale podchodziłbym do niej z dystansem, liczy się to co jest w sprzedaży teraz.
    siewcu
    Level 34  
    p.kaczmarek2 wrote:
    nie wiem czemu sprzedawca nazywa go 'sonoff', chyba że u niego wszystko co z wifi to jest 'sonoff'

Chyba że wszystko co ma smart w nazwie robi za smart on-off ;p

Jak dla mnie układ pracujący tylko z serwerami producenta odpada. Dlaczego? Chińczyk serwery wyłączy, zostajemy z bezużytecznym układem. Chyba że faktycznie da się go przeprogramować, to wtedy można brać... Nie mam zaufania do skośnookich, jeśli nie jest jakiś (bardzo)duży producent.