Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel INT-ORS Sterowanie roletami tylko 3 przewody

boczo1999 15 May 2021 17:13 903 5
Optex
    boczo1999
    Level 10  
    Dzień dobry,
    Proszę o podpowiedź co zrobić w przypadku gdy do rolety mam doprowadzone przewód 3 żyłowy, a chcę sterować roletami za pomocą centrali satel oraz przycisków przy oknie.
    Gdybym chciał sterować tylko z poziomu centrali nie będzie problemu, ale problem pojawia się gdy chce podłączyć przyciski przy oknach
  • Optex
  • Optex
    boczo1999
    Level 10  
    Od rozdzieli do rolet po jednym przewodzie 3x1,5 + przewód PE, ale przewód PE jest położony jeden od rolety do rolety
    boczo1999
    Level 10  
    do przycisku nie ma dodatkowego przewodu. mam dociągnięte tylko 4x1,5 z czego jedna żyła PE.
    a jak by wykorzystać moduł Satel ASW-210 ? tylko czy da się go zaprogramować aby nie dał prądu w jedym momencie na góra/dół ?
    Koll0
    Level 4  
    Witam,
    mam podobny problem jak założyciel tematu.

Założenie było takie, że sterowanie roletami odbywa się przy pomocy ekspandera INT-IORS, tylko i wyłącznie. Nie ma dodatkowych włączników przy oknach. Sterowanie miałoby się odbywać przy pomocy aplikacji mobilonej, np. poprzez wirtualne przełączniki BI lub MONO (tak się da ?).

Od każdej rolety poprowadzony jest przewód 3x1,5 do odrębnej rozdzielni tylko dla rolet.
    Według schematu który znalazłem w necie:
    Satel INT-ORS Sterowanie roletami tylko 3 przewody

1) Napęd zajmuje 2 sekcje w INT-IORS (7 i 8).
    2) Zasilanie podaję na zatrzask "C"
    3) Po co mostkowanie sekcji między 7 i 8 zatrzaskami "C" i "NC" ? Nie można na każdej sekcji dać oddzielnie zasilanie na zatrzask "C" ? Czy tak działa akurat podłączenie rolety ?
    4) Zatrzaski "NO" to przewody 1,5mm prowadzące do napędu i tu w zależności co chce zrobić, zamknąć (sekcja 7) czy otworzyć (sekcja 8) rolety ekspander podaje napięcia na odpowiednie przewody powodując działanie napędu. Napęd działa tak długo jak przełącznik wirtualny działa np. 30 sekund. Dobrze rozumiem ?

Wydaje mi się, że w tym wypadku 3 żyły przewodu wystarczą ?
    Np. wykorzystać fazowy i PE od rolet do podłączenia do INT-IORS jako zamknięcie/ otwarcie, a neutralny do listwy "N"