Posiadam pilot samouczący NEWSTAR 96-1936. Był uszkodzony, nie nadawał sygnałów i nie odbierał z innych pilotów podczas nauki. Dioda IR nie świeciła, sprawdzałem przy pomocy aparatu. fotograficznego. Już miałem go wyrzucić, ale z ciekawości rozebrałem i ku mojemu zdziwieniu za okienkiem była tylko jedna przeźroczysta dioda LED 5mm. Wydawało mi się, że powinny być dwie: nadawcza i odbiorcza. Dioda miała tylko dwa wyprowadzenia, wyglądała jak normalny LED, więc nie była podwójna. Znalazłem podobną z wyglądu diodę w starym, zwykłym pilocie, który tylko nadawał sygnały do telewizora. W ramach eksperymentu przelutowałem ją do tego uszkodzonego pilota, mając nadzieję, że chociaż będzie tylko nadawał kody, które można było wpisać z tabeli. Okazało się, że zaczął działać i o dziwo nadawał i odbierał sygnały. Uczył się kodów od innych pilotów i nadawał je prawidłowo. Mam w związku z tym pytanie co to może być za dioda IR, która nadaje i odbiera sygnały, jaki to typ? Czy każda dioda IR tak działa, skoro zadziałała dioda wyjęta ze zwykłego pilota? Widziałem przecież, że w odbiornikach podczerwieni są zupełnie inne czujniki. Chciałbym wymienić tą przypadkową diodę na oryginalną, skoro reszta elektroniki jest sprawna.