Posiadam miernik UT 61E. Mam zamiar mierzyć nim częstotliwość pracy heterodyny. W instrukcji jest podany zakres pomiarów od 10 Hz do 220 MHz. Powinno więc pokryć zakres jej pracy tj 118,7 MHz (108 + 10,7 MHz). Trochę mnie zaniepokoiła informacja z instrukcji obsługi - dla częstotliwości > 40 MHz brak specyfikacji zakresu napięć pomiaru. Podczas pomiaru częstotliwości pracy heterodyny nie powinno się mierzyć bezpośrednio częstotl pracy tzn przyłożyć końcówki pomiarowe do do masy i wyjścia heterodyny. Na kanale YT jeden z "jutuberów" przy przestrajaniu radzieckiego radia samochodowego użył miernika częstotliwości podłączonego poprzez układ separująco-wzmacniający sygnał wykonany w postaci pająka. Mam schemat tego urządzenia (na tranzystorach polowych BF245). Miernik wyświetlał częstotliwość pracy +10,7 MHz. Na innym filmiku było pokazane jak przy przestrajaniu był użyty miernik częstotliwości który wskazywał wartość częstotliwości bez dodawania pośredniej 10,7 MHz. Jak podejść do tego tematu: mogę z tym miernikiem czy lepiej jakiś inny składak z chin mierzący nawet większe zakresy?