Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Klimatyzacja toyota Avensis Verso d4d

malimaro 17 May 2021 12:24 807 5
    malimaro
    Level 3  
    Witam, czy jest ktoś w temacie ? Toyota Avensis Verso D4D 2.0 116km. Klimatyzacja nie chłodzi, wiatraki chodzą, gaz jest, jednak po włączeniu jedna rurka kompresora robi się bardzo gorąca a druga jest obojętna, czy to zapchany kompresor ? Co powoduje tak wysoka temperaturę w jednej rurce? Może ktoś miał podobnie, czy wykręcać ten kompresor ?
  • Helpful post
    SP7SEC
    Level 28  
    W Toyotach często stosowany jest układ odwracania obiegu, jest to zawór zamontowany przed skraplaczem i tam w jednym z przewodów zamontowana jest dysza rozprężna która ulega zatkaniu i dlatego niema obiegu czynnika chłodniczego ,a to powoduje wysokie ciśnienie skraplania i wysoką temperaturę przewodów od strony tłoczenia .Wyciąganie sprężarki nic CI nie pomoże bo przecież sprężarka tłoczy i cały czynnik gromadzi się w skraplaczu
    malimaro
    Level 3  
    Dzięki za radę, serio już nie wiedziałem co robić, też myślałem o tym że to może być powód tłoczenia tego kompresora ale już rozkładalne ręce, bez podpowiedzi boje się robić coś. Ok to teraz poszukam tej dyszy gdzie to się znajduje i ją wymienię :)

Dodano po 4 [godziny] 29 [minuty]:

No to chyba mam mały problem, na zewnątrz nigdzie tego zaworu nie widzę, przewody idą do przodu do wentylacji ale odchodzą też pod auto i idą aż do tylnego nadkola, wszystko zabudowane bo to opcja z klimatyzacją na tył. Pod maską nie widzę nawet skraplacza [img-0] Klimatyzacja toyota Avensis Verso d4d [img-2]

Dodano po 2 [minuty]:

Klimatyzacja toyota Avensis Verso d4d Klimatyzacja toyota Avensis Verso d4d

Dodano po 55 [minuty]:

Pod maską przewody łączą się z ,,skraplaczem" są prawdopodobnie wciśnięte, i nigdzie nie ma ani zaworu ani osuszacza Klimatyzacja toyota Avensis Verso d4d
    malimaro
    Level 3  
    Kurcze ten zawór jest nad nadkolem tylnym lub w kabinie, masakra.
    Pa...
    Level 2  
    Cześć,
    Doszedłeś co mogło być przyczyną?
    Dziś dopadło mnie to co Ciebie i też mam klimę na tyle, Ostatnio wymieniałem odcinki przewodów w nadkolu i dziś na postoju zaczęła migać dioda.
    Czytam o różnych rozwiązaniach, ale twój przypadek (temperatura rurek) jest identyczny.
    Pozdrawiam
    malimaro
    Level 3  
    U mnie pomogło ściągnięcie gazu i załadowanie ,,nowego" może tamten był felerny nie wiem.