Zamiast wzmacniacza liniowego plus ten rozgałęźnik - inserter napięcia dałbym wzmacniacz budyniowy z rozdziałem na dwa - np. CA-215 Alcada / HS-013 Terry czy coś podobnego.
Ale, jak zrobisz wg rysunku też będzie OK., pod warunkiem, że dobierzesz wzmacniacz liniowy o odpowiednim wzmocnieniu. Od razu piszę - odradzam "dobieranie" wzmacniacza za pomocą zasilacza antenowego o regulowanym napięciu.
Nieeee, poddałem mu tylko prosty sposób na możliwość weryfikacji problemu. Zweryfikował i dowiedział się, że przyczyną był przesterowywany wzmacniacz. Po tym, powinien wymienić po prostu wzmacniacz na odpowiedni. Ale nie wymienił, tylko uznał, że problem rozwiązał. A nie rozwiązał, bo na drugim TV dalej ma przelotne zakłócenia, więc jest dalej źle. Zamknął temat, to mu tego nie napisałem. Jak również tego, że najprawdopodobniej czeka go okresowe kręcenie zasilaczem, co jak historia pokazuje, jest rutynową czynnością wielu posiadaczy tego typu rozwiązań.
No, ale ma lepiej niż było, a jak mu wystarcza, to jego sprawa...
Dzięki za podpowiedzi. Rozdzielacz muszę mieć na zewnątrz domu.
Co do tego gniazda z rozdzieleniem sygnału przed dekoderem to mi by pasował puszkowy z wejściem sygnału w puszce. Bo w salonie przewód antenowy mam wpuszczony w ścianę w rurce od okna i wychodzi dopiero za tv w gnieździe pojedynczym antenowym.
Dzięki za podpowiedzi. Rozdzielacz muszę mieć na zewnątrz domu.
A, wtedy rozgałęźnik TV w puszce bryzgoszczelnej. W takim układzie musiałby być mezon, bo on wystawia zasilanie na wzmacniacz TV tworzone z zasilania konwertera SAT. To oznacza, że musisz mieć na stałe włączony dekoder SAT lub taki, który wystawia również na stand-by zasilanie konwertera.
A, wtedy rozgałęźnik TV w puszce bryzgoszczelnej. W takim układzie musiałby być mezon, bo on wystawia zasilanie na wzmacniacz TV tworzone z zasilania konwertera SAT. To oznacza, że musisz mieć na stałe włączony dekoder SAT lub taki, który wystawia również na stand-by zasilanie konwertera.
Muszę zobaczyć jak to robi mój dekoder i muszę to przemyśleć.
1. Ten wzmacniacz HFO ma tak na prawdę sam z siebie około 25dB wzmocnienia, więc drugi wzmacniacz (czerwona rurka przy antenie) powinien być zbędny. No, chyba, że masz jakieś kosmicznie trudne warunki odbiorcze.
2. HFO mozna zasilać przez jedno z wyjść (więcej --> https://hfo.pl/2017/07/11/wpa-225r/ ), więc przy drugim TV albo na strychu można dać separator napięcia i po temacie z ciągnięciem się z zasilaniem na zewnątrz.
W każdym razie separator powinien być w metalowej, szczelnej obudowie ze złączami F, zasilacz impulsowy, co najmniej o wydajności 200mA.
4. Tak, terra nie będzie przepuszczać zasilania od dekodera SAT w tor TV
5. Pamiętaj, kable antenowe na zewnątrz o jak najwyższym ekranowaniu (>100dB), w kolorze czarnym, jeśli z oplotem z Al, to z żelem. Wewnątrz pomieszczeń też z wysokim ekranowaniem.
6. Puszka na HFO bryzgoszczelna, a nie hermetyczna, z odpływem na wodę. Powinna mieć też jakąś wentylacje, żeby się HFO nie ugotował w lato.
1. Ten wzmacniacz HFO ma tak na prawdę sam z siebie około 25dB wzmocnienia, więc drugi wzmacniacz (czerwona rurka przy antenie) powinien być zbędny. No, chyba, że masz jakieś kosmicznie trudne warunki odbiorcze.
Masz rację, się z lekka pogubiłem bo mają różne wersje bez wzmacniacza i ze wzmacniaczem
_cheetah_ wrote:
2. HFO mozna zasilać przez jedno z wyjść (więcej --> https://hfo.pl/2017/07/11/wpa-225r/ ), więc przy drugim TV albo na strychu można dać separator napięcia i po temacie z ciągnięciem się z zasilaniem na zewnątrz.
W każdym razie separator powinien być w metalowej, szczelnej obudowie ze złączami F, zasilacz impulsowy, co najmniej o wydajności 200mA.
OK
A jak będzie w pokoju to chyba puszka metalowa zbędna?
_cheetah_ wrote:
5. Pamiętaj, kable antenowe na zewnątrz o jak najwyższym ekranowaniu (>100dB), w kolorze czarnym, jeśli z oplotem z Al, to z żelem. Wewnątrz pomieszczeń też z wysokim ekranowaniem.
Dziękuję za cenną uwagę. Znalazłem taki: Przewód koncentryczny TRISET-113 PE ŻELOWANY
OK
A jak będzie w pokoju to chyba puszka metalowa zbędna?
Aj, nieporozumienie. Chodziło o samą obudowę insertera, aby była metalowa, w odróżnieniu, np. od najpopularniejszych inserterów w plastikowej obudowie w postaci wtyczki antenowej.
Rafael22 wrote:
Przewód koncentryczny TRISET-113 PE ŻELOWANY
Może być. Można jeszcze kupić niewiele droższą wersję o zwiększonym ekranowaniu ("profi"), ale trzeba trochę poszukać, gdzie sprzedają go na metry.
Nie potrzebujesz do tego co pisałeś nic poza 561501 + zasilacz 579401
Zasilacz rozdziela ci sygnał na 2 wyjścia.
Potem ewentualnie ładnie gniazdo końcowe do drugiego tv. Lub Spliter czy co tam wolisz.
I daje rękę uciąć że lepiej się nie da.
Co do anteny pasywna odpowiednia dla ciebie.
Czyli w zależności skąd chcesz łapać sygnał sprawdź czy nadajnik nadaje mux 8 w polaryzacji pionowej czy poziomej.
Jak poziomej to możesz użyć starej anteny siatkowej.
Jeśli mux 8 leci w pionie to kwestia dyskusyjna czy lepsza logarytmiczna czy taka jak podałeś.
Z lewej antena tv lub zestaw anten.
Potem antena FM jeśli potrzebujesz
Kabel do zasilacza
Kabel do satelity
Po lewej kabel od anteny
Po prawej dwa wyjścia do telewizorów.
Jeśli dodatkowo chcesz ten jeden sygnał rozdzielić kupujesz gniazdo końcowe
I z niego podłączasz tv do tv
Sat do dekodera.
I uwierz mi ja się po x latach przekonałem.
Jeśli chciałbyś kiedyś dołożyć drugi dekoder.
Na wyjściu z wzmacniacza analogicznie dajesz gniazdo końcowe.
Natomiast wówczas musisz wymienić konwerter na unicable. Koszt ok 70 pln na olx. Wówczas mogą działać niezależnie 2 dekodery z nagrywaniem i oglądaniem jednocześnie.
Coś mi nie pasowało i napisałem do nich, bo na schemacie przy antenie dają wzmacniacz.
Quote:
Witam w antenie jest przedwzmacniacz sygnału , rozdzielacze natomiast sygnału są w dwóch funkcjach pasywny /bez zasilania /
oraz aktywny / z zasilaniem/ Wpa-225R jest z zasilaniem regulowanym pozwala na zasilenie przedwzmacniacza w antenie i rozdzielenie sygnału ze wzmocnieniem w sieci odbiorników ze zmniejszeniem strat na przesyle.
Tak więc jest to rozdzielacz z regulowanym zasilaczem.
Po 1 są cztery typy tych anten.
a) wersja bez mux 8 bez wzmacniacza
b) wersja bez mux 8 z wzmacniaczem
c) Wersja z mux 8 bez wzmacniacza ma dodatkowy dipol i zwrotnicę.
d) Wersja z mux 8 wzmacniaczem, dodatkowym dipolem i zwrotnicą.
Te anteny mają zwykle inne płytki niż normalne w środku i nie można wymienić z standardowymi.
Najpopularniejsza jest antena bez wzmaniacza i do niej dokładają zewnętrzny wzmacniacz na kablowy. Więc schemat jest słuszny.
A na te głupoty nie chce mi się pisać drugi raz
"Witam w antenie jest przedwzmacniacz sygnału , rozdzielacze natomiast sygnału są w dwóch funkcjach pasywny /bez zasilania /
oraz aktywny / z zasilaniem/ Wpa-225R jest z zasilaniem regulowanym pozwala na zasilenie przedwzmacniacza w antenie i rozdzielenie sygnału ze wzmocnieniem w sieci odbiorników ze zmniejszeniem strat na przesyle."
----
Kup to co ci podałem + antenę tak jak podałem w zależności od swoich warunków.
To co zaczynasz kombinować wyjdzie ci nawet drożej od televesa. A nawet nie wiem czy zadziała bo wciąż nie wiadomo na H czy na V nadaje twój mux.
Zacznij od początku.
Podaj miejscowość. Podaj antenę z której chcesz odbierać. Albo wyślij screny z dvb-t finder.
Tam będziesz miał zarówno jaka polaryzacja mux 8 jak i profil terenu do nadajnika.
Potem kombinuj z anteną. A potem z wmacnianiem i rozdzieleniem.
A na te głupoty nie chce mi się pisać drugi raz
"Witam w antenie jest przedwzmacniacz sygnału , rozdzielacze natomiast sygnału są w dwóch funkcjach pasywny /bez zasilania /
oraz aktywny / z zasilaniem/ Wpa-225R jest z zasilaniem regulowanym pozwala na zasilenie przedwzmacniacza w antenie i rozdzielenie sygnału ze wzmocnieniem w sieci odbiorników ze zmniejszeniem strat na przesyle."
To akurat wypowiedź do ich schematu gdzie jest WPA-225R błędnie przez nich nazwany wzmacniaczem regulowanym i podłączony do anteny siatkowej gdzie jest wzmacniacz. Zastanowił mnie ich schemat i do nich napisałem o co chodzi.
ostatecznie jak już się wyjaśniło że jest to rozdzielacz z możliwością regulacji napięcia to z niego zrezygnowałem.
zamówiłem:
Rozgałęźnik - sumator TV/Sat RS-02Ms AMS
Zasilacz 12V/330mA + separator zasilania AZS-03
rozgałęźnik sygnału SAT DVB-T do 2 odbiorników SIGNAL 1>2F
Wzmacniacz antenowy AMS APL-102
razem około 96zł
Antena DVB-T BX 1000 OLYMPIA COMBO 87zł
złączni i kabel zamówię później jak pomierzę ile mi potrzeba.
Co do nadajników, zależy w którą stronę antenę obrócę jeden nadajnik około 50km, drugi 60km
Jeden nadajnik ma MUX8 w pionie , drugi w poziomie.
Jak to ktoś napisał to już bez znaczenia... niekoniecznie.
Jesteś strasznie upartym człowiekiem.....
Możesz nie odebrać paczki i pójść po rozum do głowy.
Kupiłeś antenę która nadaje się do odbioru w przypadku anteny znajdującej się pod kątem do góry lub do dołu od miejsca odbioru. Z małym wzmocnieniem dla mux 8 i chcesz odbierać mux 8 z 50 km....
Ta antena nie ma 14db zysku dla mux 8 tylko koło 3 do 6. Mniej niż siatka.
Wersja bez wbudowanego wzmacniacza. Często pisza że ma 30 db jako suma obu anten.
Ale jw nie znam wciąż profilu terenu kąta, mocy nadajnika itd. Więc to zostawiam w spokoju. Opcji masz masę. Chociażby przesterowanie przez wzmacniacz i odcięcie mux 8.
-------
Natomiast w kwestii rozdziału.
Na ki czort ci separator zasilania pytam ponownie?
Zwykły zasilacz ma wejście do telewizora i doprowadzi ci zasilanie to raz. A dwa przecież sumujesz sygnał z dekoderem który również zasila w 12V.
Pomijam fakt że w twoim rozwiązaniu będzie problem przy skoku napięcia na konwerterze sat. Przez co twój wzmacniacz będzie szalał.
Chyba że myślisz wpiąć zasilacz pomiędzy RS-02Ms AMS a antenę.
Kupiłeś wzmacniacz którego charakterystyka nie jest dostępna nawet w necie.
Kupiłeś sumatory zamiast ładne gniazda. Przez co masz plątaninę kabli.
I wydałeś na to 100pln. Gdzie najprawdopodobniej nie będzie to dobrze działać. A na pewno nie po włączeniu dekodera sat bo wówczas zapewne ci przesteruje wzmaczniacz i wyłączy mux 8
----
Moje rozwiązanie które ci podałem kosztowało by cię ok 200 230 pln i w dwóch elementach masz wszystko.
Potrzebujesz tylko kupić 561501 99pln max 120pln + zasilacz 579401 ok 75pln + 2 gniazdka signal za 18pln
Wzmacniacz jest myślący i daje niemal zawsze dobry sygnał.
Odcina ci od anteny napięcie jeśli tego potrzebujesz lub przepuszcza jeśli masz antenę aktywną.
Zasilacz jest impulsowy = mniejsze zużycie prądu. Nie mówiąc już o jakości i stabilności
Nie masz strat na złączach F bo wszystko jest na specjalnych złączach.
Nie masz plątaniny kabli tylko ładne gniazda w ścianie. I wpinasz sobie w nie tv, sat i radio jak chcesz.
Opcje dodatkowe. Możesz zamontować antenę typowo FM.
Możesz jak pisałem wyżej wymienić konwerter satelitarny na unicable i używać 2 tunerów w domu.
BX 1000 OLYMPIA COMBO Zysk: 32 dB (VHF 14 dB + UHF 18 dB)
Czyli masz 14db zysku.
Tak jak mówiłem przekłamane. Można liczyć że masz tam 6db.
Straty na instalacji masz 6 x złącze F dla jednego tv i 10 dla drugiego tv.
Nawet jak byś to pięknie zarobił to musisz liczyć 0,5db na F ke.
Ok liczmy nawet piękne 14db zysku i idealnie zarobione 5db na f kach.
sumator -1,5db
separator zasilania -1db
rozgałęźnik sygnału -6db
Albo ja źle ci to liczę albo twoja instalacja nie ma prawa działać....
Straty w moim schemacie do 1 złącze f do anteny max 2 w zależności jaka antena. I 2 - 4 db na gniazdach.
+- połowę mniejsze.
Z wzmacniaczem który albo sam ci dobierze parametry albo ustawisz śrubkami.
Kupiłeś antenę która nadaje się do odbioru w przypadku anteny znajdującej się pod kątem do góry lub do dołu od miejsca odbioru. Z małym wzmocnieniem dla mux 8 i chcesz odbierać mux 8 z 50 km....
Ta antena nie ma 14db zysku dla mux 8 tylko koło 3 do 6. Mniej niż siatka.
.................
Wzmacniacz jest myślący i daje niemal zawsze dobry sygnał. Odcina ci od anteny napięcie jeśli tego potrzebujesz lub przepuszcza jeśli masz antenę aktywną.
BX 1000 OLYMPIA COMBO Zysk: 32 dB (VHF 14 dB + UHF 18 dB)
Czyli masz 14db zysku.
Tak jak mówiłem przekłamane. Można liczyć że masz tam 6db.
Straty na instalacji masz 6 x złącze F dla jednego tv i 10 dla drugiego tv.
Nawet jak byś to pięknie zarobił to musisz liczyć 0,5db na F ke.
Ok liczmy nawet piękne 14db zysku i idealnie zarobione 5db na f kach.
sumator -1,5db
separator zasilania -1db
rozgałęźnik sygnału -6db
Albo ja źle ci to liczę albo twoja instalacja nie ma prawa działać....
Straty w moim schemacie do 1 złącze f do anteny max 2 w zależności jaka antena. I 2 - 4 db na gniazdach.
+- połowę mniejsze.
Z wzmacniaczem który albo sam ci dobierze parametry albo ustawisz śrubkami.
O czym my w ogóle rozmawiamy. Znikam z wątku.
To by było coś. Znalazło się liczydło. Zacznij pisać tragedie.
Olympia jest dobra, choć gorsza od anteny siatkowej. Tych dB oczywiście tyle nie ma ale wystarcza zupełnie do proporcjonalnego odbioru VHF-UHF.
A to jest rewelacja. Myślący wzmacniacz ???
Gdybyś to właściwie objaśnił to by było ok. ale myślący?? To myśl.
Wygląda na to, że mamy następnego promotora jedynej słusznej firmy?
Olympia jest dobra, choć gorsza od anteny siatkowej. Tych dB oczywiście tyle nie ma ale wystarcza zupełnie do proporcjonalnego odbioru VHF-UHF.
Czepiasz się słowa myślący zamiast dostosowujący sygnał właściwy aby parametry wyjściowe były prawidłowe... Dodatkowo może wzmocnić np sygnał mux 8 a pozostałych muxów nie wzmacniać wcale itd Automatyczna regulacja wzmocnienia.
A nie czepiasz się tego że jak sam piszesz nawet siatka lepsza?
W tej cenie mógł kupić logarytmiczną lub siatkową oraz zestaw jw dokładając 100pln. Mieć naprawdę fajny zestaw.
Chyba że potrzebuje duży kąt do nadajnika jak u mnie w domu np. Wtedy taka antena ma sens.
Tylko że człowiek nawet nie podał warunków do odbioru.
Czepiasz się słowa myślący zamiast dostosowujący sygnał właściwy aby parametry wyjściowe były prawidłowe...
To trzeba było pisać normalnie a nie jakbyś miał do czynienia z cudem techniki.
To, że antena siatkowa lepsza, nie znaczy, że Olympia zła.
Czepiasz się słowa myślący zamiast dostosowujący sygnał właściwy aby parametry wyjściowe były prawidłowe...
To trzeba było pisać normalnie a nie jakbyś miał do czynienia z cudem techniki.
To, że antena siatkowa lepsza, nie znaczy, że Olympia zła.
Quote:
Cała tajemnica w ARW.
Widzę, że już ci tłumaczono.
O ARW uczyłem się chociażby w technikum lata temu. Dla mnie ten wzmacniacz jest cudem techniki jak najbardziej.
I gdybym miał 20 lat temu do wyboru taki wzmacniacz i to co chłopak chce zastosować ... W tym drugim aspekcie nie zmieniło się nic. Samo LNA 177 myślę że może mieć już z 15 lat.
Technologia ARW potaniała, i to co dawniej było w cenie kosmicznej, dzisiaj staje się powszechnie dostępne w antenach, wzmacniaczach czy multiswitchach. Nota bene, w odbiornikach TV ARW obecne jest od niepamiętnych czasów, bo bez tego TV miały by duże problemy z działaniem.
Ale, jak pisałem - ARW nie jest remedium na wszystko - niestety, są sytuacje, kiedy nie daje rady, a wręcz może bruździć. Tym niemniej, dla przeciętnego zjadacza chleba to spore ułatwienie życia bywa.
Oczywiście, prawidłowo dobrany wzmacniacz też będzie działał OK. Problem w tym, że mało kto chce zapłacić za wzmacniacz odpowiednie pieniądze (powiedzmy 80...130zł), większość wybiera budżetowe produkty wzmacniaczopodobne, które często koło prawdziwego wzmacniacza nigdy nawet nie leżały. Czasami można zrobić dobry i stabilny odbiór za 20zł, ale czasami trzeba wydać dużo, dużo więcej).
Nota bene, w odbiornikach TV ARW obecne jest od niepamiętnych czasów, bo bez tego TV miały by duże problemy z działaniem.
I jeżeli dobrze pamiętam, też ze szkoły, to są dwa sposoby jej realizacji - tranzystor o odpowiedniej charakterystyce i sprzężenie zwrotne.
W antenach miało by to sens przy równych, zbliżonych sygnałach na poszczególnych kanałach ale jak się spotka silny i słaby sygnał to co z tą mądrością, inteligencją? Do ............ .
Niekoniecznie
O ile się nie mylę te wzmacniacze televesa mają 2 lub 4 kanały pomiarowe. Możesz w wielu modelach zamówić sobie na których kanałów ma się dostosowywać.
A jeśli masz dostosowywanie np do kanały 7 i 38 to po co ci więcej ?
Raczej mało kto łapie z 3 różnych nadajników.
A dwa możesz wyłączyć auto i regulować dwoma śrubkami jedno dla vhf drugie dla UHF.
Żaden inny producent czegoś takiego nie ma nie widziałem.
Poczytaj zanim się wypowiesz.
Poza tym ja podaje model za 120 pln
Popatrz np na 562601 za ok 350 pln. Każde wejście regulujesz jak chcesz. I 3 poziomy stałe 15db i automatyczne małe / duże.
Pomijam fakt że w twoim rozwiązaniu będzie problem przy skoku napięcia na konwerterze sat. Przez co twój wzmacniacz będzie szalał.
Musi dać zasilacz z separatorem miedzy sumator a antenę, bo RS-02Ms nie przepuszcza napięcia na naziemną. A gdyby nawet przepuszczał (RS-02Ms DCTV), to skoków napięcia nie powinno być, bo taki sumator posiada stabilizator 12V w torze RTV.
homman wrote:
O ile się nie mylę te wzmacniacze televesa mają 2 lub 4 kanały pomiarowe. Możesz w wielu modelach zamówić sobie na których kanałów ma się dostosowywać.
"Te" - czyli które? Z serii 561xxx? Znalazłeś jakieś w miarę tanie wzmacniacze kanałowe Televes? Podaj modele.
homman wrote:
... możesz wyłączyć auto i regulować dwoma śrubkami jedno dla vhf drugie dla UHF.
To co wyżej #24 to dowód na to, że kombinujesz, zmyślasz , byle twoje było na górze.
Piszesz bzdury a z tej szkoły, jak była, to .... chyba pozapominałeś..
Musi dać zasilacz z separatorem miedzy sumator a antenę, bo RS-02Ms nie przepuszcza napięcia na naziemną. A gdyby nawet przepuszczał (RS-02Ms DCTV), to skoków napięcia nie powinno być, bo taki sumator posiada stabilizator 12V w torze RTV.
homman wrote:
"Te" - czyli które? Z serii 561xxx? Znalazłeś jakieś w miarę tanie wzmacniacze kanałowe Televes? Podaj modele.
homman wrote:
... możesz wyłączyć auto i regulować dwoma śrubkami jedno dla vhf drugie dla UHF.
Ale z tobą się ciężko rozmawia..
Porównaj stabilizację tego zasilacza i końcówki z jakąkolwiek współczesną impulsówką.
Rozwiązania na sumatorach i zasilaczach z trafo pamiętam jeszcze z instalacji babci 20 lat temu!
Podałem który model ja zastosowałem w analogicznej dla niego sytuacji.
561501
Ma stabilizację na 2 kanałach automatycznie i regulację wzmocnienia UHF i VHF.
Ad 3
Żaden z podanych przez ciebie nie sumuje jednocześnie kanału sat.
Czyli nie ma na rynku podobnego wzmacniacza z sumatorem w ludzkiej cenie.
Przestań obrażać ludzi i uważać że twojsze jest najlepsze.
Podałem rozwiązanie NIEWIELE droższe. Z stratami 1/2 i automatycznym wzmocnieniem. A ty dalej sumatory z przed 20 lat.
I tak naprawdę niczym nie obaliłeś tego co napisałem. Jedynie się czepiasz źle dobranych słów i nic więcej.
Z którym argumentem się nie zgadzasz.
1. Televes 561501 byłby tu lepszym rozwiązaniem pod każdym względem. Nie licząc ewentualnie ceny.
2. 561501 dało by mu dodatkowe funkcje jak możliwość osobnej regulacji wzmocnienia uhf i vhf. Kwestie inne jak jakość wzmocnienia sygnału.
3. 561501 dało by mu 2 razy mniejsze tłumienia w analogicznej instalacji.
4. Dodatkową zaletą 561501 była by możliwość dodania i rozdzielania sygnału FM.
5. Użycie gniazd końcowych + konwertera uniblock umożliwiło by w przyszłości podłączenie dwóch dekoderów bez konieczności jakichkolwiek zmian.
A jeśli się z nimi zgadzasz to po prostu to przyznaj i zakończ temat.
Pytanie opcjonalne.
Nie znasz żadnego innego wzmacniacza sumującego sygnał telewizji DVB-T z satelitarną. Z osobą regulacją wzmocnienia UHF i VHF w ludzkiej cenie.
Nieprawdaż ?
Dla uproszczenia mogło by być bez ARW. Też nie ma ?
No to może chociaż sumowanie sygnałów + wzmocnienie samego UHF?
Z niecierpliwością oczekuje odpowiedzi.
A autorowi proponuję przemyśleć zakup zwłaszcza jak kupił na allegro z smartem.
I jeżeli dobrze pamiętam, też ze szkoły, to są dwa sposoby jej realizacji - tranzystor o odpowiedniej charakterystyce i sprzężenie zwrotne.
A, różnie to robią w różnych rozwiązaniach. Może być też na tłumiku z diod PIN.
LeDy wrote:
W antenach miało by to sens przy równych, zbliżonych sygnałach na poszczególnych kanałach ale jak się spotka silny i słaby sygnał to co z tą mądrością, inteligencją?
Jak pisałem wyżej, to nie jest remedium na każdą sytuację. Będzie "kaszana"... Zresztą pisał o tym nawet chłopak z Temoru a props użycia ASR-ki IQ.
Przy instalacji antenowej i tak nic nie zwalnia póki co z myślenia i świadomego użycia takiego czy innego elementu... JAk się nie myśli można mieć co najwyżej mniej lub więcej szczęścia...
homman wrote:
A gdzie to wyczytałeś?
W prostych wzmacniaczach z ARW są układy szerokopasmowe, mierzące po prostu całkowitą moc wchodzącą na wzmacniacz i odnosząc się do niej regulują odpowiednio moc wyjściową, starając utrzymać się w narzuconych przez użytkownika "widełkach".
Zakłada się po prostu, że poziomy sygnałów dochodzących do wzmacniacza będą na zbliżonych poziomach. I to kolejna tajemnica. A skutkować to może tym, że jeśli wśród kilku mux-ów o zbliżonych poziomach trafi się kolejny o sporo niższym poziomie, to w złym układzie ARW może zepchnąć takiego delikwenta po prostu w niebyt. A ludzie często chcą odbierać właśnie szeroki spektrum mux-ów, z takimi słabeuszami. At, samo życie.
A gdzie to wyczytałeś?
W prostych wzmacniaczach z ARW są układy szerokopasmowe, mierzące po prostu całkowitą moc wchodzącą na wzmacniacz i odnosząc się do niej regulują odpowiednio moc wyjściową, starając utrzymać się w narzuconych przez użytkownika "widełkach".
Zakłada się po prostu, że poziomy sygnałów dochodzących do wzmacniacza będą na zbliżonych poziomach. I to kolejna tajemnica. A skutkować to może tym, że jeśli wśród kilku mux-ów o zbliżonych poziomach trafi się kolejny o sporo niższym poziomie, to w złym układzie ARW może zepchnąć takiego delikwenta po prostu w niebyt. A ludzie często chcą odbierać właśnie szeroki spektrum mux-ów, z takimi słabeuszami. At, samo życie.
Nie wiem co ci odpisać na to co napisałeś.
Właśnie ARW tam reguluje osobno dla UHF i osobno dla VHF do poziomu ustalonego. "Autoregulowany poziom wyjściowy (10 kanałów DVB-T) 94dBμV"
W rzeczywistości powinno być tam napisane na kanale UHF automatyczna regulacja do 94dBμV oraz na kanale VHF do poziomu 90dBμV. W PDF masz już dobrze. Kwestia przetłumaczenia.
Może użycie słowa kanał pomiarowy było nie jasne. Jak pisałem ten wzmacniacz ma narzucone z góry kanały do których reguluje wzmocnienie. Ale są wersje gdzie przed zamówieniem podaje się na jakich dokładnie ma dostosowywać.
Jest np bliźniaczy model bez wzmocnienia VHF gdzie podaje się kanał UHF do którego ma dostosowywać.
Owszem może zdarzyć się potencjalnie sytuacja gdzie np mux8 jest słaby i podbije ci wzmacniacz VHF. Muxy wszystkie będą na ok sygnałach więc ich nie podbije. Ale np mux 4 będzie znacznie słabszy.
Po 1 na taką sytuację żadna automatyka nie pomoże.
Po 2 wówczas w televesie podbijesz sobie ręcznie lekko UHF. A VHF zostawisz na automacie.