Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel zafira A 2004r - Wyłączenie CNG ze sterownika silnika.

Siekier81 18 May 2021 19:44 1224 12
Relpol
    Siekier81
    Level 17  
    Witam. Potrzebuję podpowiedzi, jak przerobić lub oszukać ECU silnika (Z16YNG), aby auto odpalało na benzynie. Instalacja CNG została całkowicie zdemontowania. Silnik odpala na PB, ale po ok.7 sekundach kręcenia rozrusznikiem. Podobno trzeba podać dodatkowy sygnał na sterownik aby odpalał od razu na benzynie. Może jest ktoś, kto przerobi wsad ECU, aby dezaktywować CNG.
  • Relpol
    szlapon
    Level 11  
    z tego co się orientuję tylko wymiana wiązki i sterownika. Pytałem sie u kilku dobrych gazoników.
    tomek gaz
    Level 15  
    jeżeli wymontujesz CNG i sterownik nie będzie miał informacji o ciśnieniu gazu to się nie załączy (tak jakby skończył się gaz)
  • Relpol
    zen86
    Level 11  
    Siekier81 wrote:
    Witam. Potrzebuję podpowiedzi, jak przerobić lub oszukać ECU silnika (Z16YNG), aby auto odpalało na benzynie. Instalacja CNG została całkowicie zdemontowania. Silnik odpala na PB, ale po ok.7 sekundach kręcenia rozrusznikiem. Podobno trzeba podać dodatkowy sygnał na sterownik aby odpalał od razu na benzynie. Może jest ktoś, kto przerobi wsad ECU, aby dezaktywować CNG.

Robiłeś coś z tym? Udało się ?
    333mario
    Level 17  
    Nie wiem jak z Zafirze ale w Combo CNG ten sam silnik miał przełącznik CNG/PG przy lewarku. Ja kupiłem samochód po wypadku i zostały uszkodzone przekaźniki w takiej małej czarnej skrzynce zaraz za chłodnicą. Z racji ze przerabiałem na LPG to skasowałem te przekaźniki i porobiłem mostki wymuszając pracę tylko na PB.
    mkomko
    Level 12  
    Witam,widze podobny problem to się podepne -jesli pozwolicie-
    Zafira A 1,6 16v 2005 r CNG zdemontowane, jest Benz/lpg na sekwencji AGIS
    od instalacji przebieg ok 24000 (sporadycznie nie odpalał jesli temperatura silnika +- 60C)
    teraz cyrk
    druga lambda za katem -brak podgrzewania --> nowa sonda 3Ampery i maleje
    check engine
    testem P1382 skasuje ale po chwili wraca
    pracuje na 3 cylindru raz 123 zgasze i zapale 234
    Na hamulec i gaz do dech miga jeszcze P1241 i 1667
    brak mocy po skasowaniu błedu odzyskuje moc do zgaszenia
    kompresja 17,0 17,3 17,5 17,0
    eku 12244550 wysłane do elektrobip sprawdzone dobre
    czujnik położenia wału nowo
    cewka zapłonowa nowa
    swiece irydowe nowe
    cng wyprogramowane tak mi przynajmniej powiedziano
    ze wzgledów na pesel i brak wiedzy informatycznej
    PROSZE O POMOC
    JAK NIE ZADZIAŁA BEDE MUSIAŁ POMALOWAĆ NA ZIELONO I DO WISŁY
    markower
    Level 9  
    szymitsu21 wrote:
    W zafirze B jest funkcja w ecu do wyłączenia.

Myśle, że w B też.

@szymitsu21 mam Zafirę B 1.6 CNG przerobioną na LPG. Mam taki problem, że ciężko pali jak jest zimna - na benzynie. Da się wyłączyć jakoś CNG z ECU? jak to zrobić?
    mkomko
    Level 12  
    Zrobione śmiga OK
    metodą na macajewa -odpinanie - test -zaczytanie błędów i wyszło że nowy i stary czujnik położenia wału uwalone trzeci zakupiony i jest ok (wiem troche dziwne)
    pali 9-11L lpg na 100
    Żaden tester nie pokazywał błedu tego czujnika