Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Optymalne rozmieszczenie i montaż paneli PV Corab 370 na starym dachu - możliwość rozbudowy

R1 18 May 2021 21:13 789 22
Buderus
    R1
    Level 10  
    Planuję instalację PV. Teraz 9 KW, ale prawdopodobnie kiedyś chciałbym rozbudować, więc każde optymalne ułożenie paneli jest dla mnie bardzo ważne. Bardzo ważne jest też bezpieczeństwo konstrukcji. Przedstawiciel wszędzie chciał kłaść na balast, a ja się obawiam o stabilność konstrukcji i chyba wolałbym stelaż przewiercony do krokwi lub/i przymocowany do murków ogniowych. Także ze względu na ograniczone miejsce.
    Chciałbym się Was poradzić, jak je rozmieścić i jak zamontować z głową.

Przedstawiciel dla instalacji 9 kW wyliczył 24 panele Corab 370. Wolałbym mniej, ale wydajniejsze panele, żeby zostało też miejsce na późniejszą rozbudowę. Jeśli będzie w ogóle taka możliwość, bo moim zdaniem miejsca nie ma wiele na te 24, a co dopiero dla rozbudowy.

Dachy na których, moim zdaniem jest sens montować panele, to dach nr 1, 2 ze spadkiem na południowy-wschód.
    Dach 3, 4 w drugiej kolejności. Dach nr 5 to dach od strony zachodu przysłonięty wysokimi drzewami, a od wschodu zasłonięty murkiem i strychem z dachem nr 1.

Próbowałem się pobawić w planowanie w PV*SOL, ale pewnie Wam wystarczy rzut oka, żebyście wiedzieli co ma sens.
    Kominy na dachach 1 (ten na środku) i 2 (w narożniku) są nieużywane. Właz rewizyjny też można by zabudować, bo są okna na dach nr 5.

Wymiary dachów:
    dach nr 1 ma wymiary 570/550 cm. Murek ogniowy od 20 do 50 cm wysokości.
    dach nr 2 ma wymiary 470/510 cm. Murek ogniowy od 50 do 90 cm wysokości od strony południowego zachodu, a od strony północnego wschodu jest sciana o wysokości 170-190 cm.

Optymalne rozmieszczenie i montaż paneli PV Corab 370 na starym dachu - możliwość rozbudowy

Dla symulacji zacienienie wygląda na bardzo małe, ale sama konstrukcja jest troszkę podniesiona. Być może wejdzie 10 panel, ale to po dokładniejszych pomiarach stwierdzę.
    Murki ogniowe są bardzo wysokie, więc rozważam podniesienie stelaża na wiszącej rurze stalowej (na profilu aluminiowym się pewnie ugnie) przymocowanej do murków ogniowych. Wtedy murki nie będą rzucały cienia, a i dach nie będzie obciążony. Nie wiem czy to ma sens. Czy po prostu ekierkami do krokwi przykręcić i zacienieniem się nie przejmować?
    Dla paneli ustawionych w kierunku południowy zachód, troszkę rzuca cienia komin (45 cm od murku ogniowego).
    Czy warto kierować panele na południowy zachód, południe, czy kierunek południowy wschód będzie ok?
    Jakie kąty proponujecie w takich konfiguracjach dla okolic Poznania?
    Może jesteście w stanie zaproponować jakiś gotowy system montażu dla takich dachów?
    Dach numer 1 od zachodu
    Dach numer 2 od północy
    Dach numer 2 od południa (ściana południowa strychu z dachem numer 1)
    Z dachu numer 5 widok na 2 i na południe:
  • Buderus
    R1
    Level 10  
    Niestety, ale ta firma do której się zwróciłem chyba podeszła do sprawy po lini najmneijszego oporu. Panele na płasko prawie, bo 13 stopni i porozkładane tak, że już nigdzie nic się nie dołoży.
    Panele skierowane tak jak się skłaniałem, czyli na południowy zachód 210 stopni, ale będę się chciał wyciągnąć minimum 20 stopni (97 kontra 93 procent efektywności)

Screen z wyceny:

Moim zdaniem na zachodnim dachu ostatnie 3 rzędy są zupełnie bez sensu, a dachy niższe (wschodnie) chciałbym zostawić do rozbudowy lub drugiej instalacji.
    toolpusher
    Level 23  
    Twój problem jest dość rozbudowany więc trudno będzie ż konkretną odpowiedzią. Kąt pochylenia paneli jest związany z kierunkiem ustawienia paneli. W linku masz tabele i możesz sprawdzić optymalny kąt pochylenia paneli w zależności od azymutu. Jak widać dla kierunku idealnie E i W najlepszy kąt pochylenia paneli to 0 stopni - Link
    R1
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Byłem przekonany, że raczej poniższą tabelką powinienem sie sugerować.

Wg. tej tabelki różnica miedzy 30 stopni pochylenia a 10 stopni pochylenia, to aż 9% dla tego kierunku.
    Czy ja coś źle rozumiem? Kierunek przecież mam tutaj 210 stopni, więc prawie północ.
    Merio186
    Level 17  
    R1 wrote:
    Planuję instalację PV. Teraz 9 KW, ale prawdopodobnie kiedyś chciałbym rozbudować, więc każde optymalne ułożenie paneli jest dla mnie bardzo ważne. Bardzo ważne jest też bezpieczeństwo konstrukcji. Przedstawiciel wszędzie chciał kłaść na balast, a ja się obawiam o stabilność konstrukcji i chyba wolałbym stelaż przewiercony do krokwi lub/i przymocowany do murków ogniowych. Także ze względu na ograniczone miejsce.
    Chciałbym się Was poradzić, jak je rozmieścić i jak zamontować z głową.

Przedstawiciel dla instalacji 9 kW wyliczył 24 panele Corab 370. Wolałbym mniej, ale wydajniejsze panele, żeby zostało też miejsce na późniejszą rozbudowę. Jeśli będzie w ogóle taka możliwość, bo moim zdaniem miejsca nie ma wiele na te 24, a co dopiero dla rozbudowy.

Dachy na których, moim zdaniem jest sens montować panele, to dach nr 1, 2 ze spadkiem na południowy-wschód.
    Dach 3, 4 w drugiej kolejności. Dach nr 5 to dach od strony zachodu przysłonięty wysokimi drzewami, a od wschodu zasłonięty murkiem i strychem z dachem nr 1.

Próbowałem się pobawić w planowanie w PV*SOL, ale pewnie Wam wystarczy rzut oka, żebyście wiedzieli co ma sens.
    Kominy na dachach 1 (ten na środku) i 2 (w narożniku) są nieużywane. Właz rewizyjny też można by zabudować, bo są okna na dach nr 5.

Wymiary dachów:
    dach nr 1 ma wymiary 570/550 cm. Murek ogniowy od 20 do 50 cm wysokości.
    dach nr 2 ma wymiary 470/510 cm. Murek ogniowy od 50 do 90 cm wysokości od strony południowego zachodu, a od strony północnego wschodu jest sciana o wysokości 170-190 cm.

Dla symulacji zacienienie wygląda na bardzo małe, ale sama konstrukcja jest troszkę podniesiona. Być może wejdzie 10 panel, ale to po dokładniejszych pomiarach stwierdzę.
    Murki ogniowe są bardzo wysokie, więc rozważam podniesienie stelaża na wiszącej rurze stalowej (na profilu aluminiowym się pewnie ugnie) przymocowanej do murków ogniowych. Wtedy murki nie będą rzucały cienia, a i dach nie będzie obciążony. Nie wiem czy to ma sens. Czy po prostu ekierkami do krokwi przykręcić i zacienieniem się nie przejmować?
    Dla paneli ustawionych w kierunku południowy zachód, troszkę rzuca cienia komin (45 cm od murku ogniowego).
    Czy warto kierować panele na południowy zachód, południe, czy kierunek południowy wschód będzie ok?
    Jakie kąty proponujecie w takich konfiguracjach dla okolic Poznania?
    Może jesteście w stanie zaproponować jakiś gotowy system montażu dla takich dachów?
    Dach numer 1 od zachodu
    Dach numer 2 od północy
    Dach numer 2 od południa (ściana południowa strychu z dachem numer 1)
    Z dachu numer 5 widok na 2 i na południe:

Czy cały budynek należy do Ciebie czy jest to szeregowiec? Powyżej 6,5kW będziesz musiał uzgodnić projekt z rzeczoznawcą ppoż. I to on w tym momencie rozgrywa karty. Może zarzucić Ci niedotrzymanie 2,5 lub 4m od ścian oddzielenia pożarowego oraz 4m od granicy działki.
    R1
    Level 10  
    Cały budynek, to nie szerogoweic.
    Czy zbudowanie 2 x 6,5 kW rozwiazuje ten problem?
  • Buderus
    Cytro12
    Level 26  
    Nic nie rozbudujesz bo obecne panele są tak samo wydajne te 450W są takie same jak te 300W, jak policzysz sobie z metra to na dachu dana moc zajmuje tyle samo. Te większe panele są czasami gorsze bo w rzędach lubią zacieniać te z tyłu i trudno się je ustawia.

Ten dach to wyzwanie, firma najpierw musi zmagać się z marketingiem dużych paneli, który masz w głowie a potem jeszcze dobrze to wszystko zgrać nie tylko na dachu ale i prądowo.
    toolpusher
    Level 23  
    R1 wrote:
    dziękuję za odpowiedź.
    Byłem przekonany, że raczej poniższą tabelką powinienem sie sugerować.

Wg. tej tabelki różnica miedzy 30 stopni pochylenia a 10 stopni pochylenia, to aż 9% dla tego kierunku.
    Czy ja coś źle rozumiem? Kierunek przecież mam tutaj 210 stopni, więc prawie północ.

Kierunek 210 stopni to prawie południe nie północ.
    Merio186
    Level 17  
    R1 wrote:
    Cały budynek, to nie szerogoweic.
    Czy zbudowanie 2 x 6,5 kW rozwiazuje ten problem?

Niestety nie. Tak czy siak uzgodnienie ppoż będzie potrzebne i tutaj najlepiej od razu wyciągnąć od pożarnika odstępy i dopiero potem rozmieszczać panele.
    R1
    Level 10  
    toolpusher wrote:
    Kierunek 210 stopni to prawie południe nie północ.

Tak, oczywiście, pomyliłem się Chodziło mi o południe.
    Czy w takim razie nie warto próbować uzyskać wyższy kąt?
    rokbok
    Level 33  
    R1 wrote:
    Czy w takim razie nie warto próbować uzyskać wyższy kąt?

Przy azymucie 210° najodpowiedniejszy kąt pochylenia paneli to 30° do 40°, ja mam południe i kąt 35°.
    R1
    Level 10  
    rokbok wrote:
    Przy azymucie 210° najodpowiedniejszy kąt pochylenia paneli to 30° do 40°, ja mam południe i kąt 35°.

No właśnie, a mi proponują, na wszystkich dachach po 13°
    rokbok
    Level 33  
    R1 wrote:
    a mi proponują, na wszystkich dachach po 13°

Po prostu przedstaw im swoje argumenty, po za tym na płaskim dachu mniejszy kąt to mniejszy koszt dla firmy, nie twój, chodzi o konstrukcję wsporczą pod panele.
    toolpusher
    Level 23  
    Być może tak mały kąt jest spowodowany brakiem miejsca na dachu. Im większy kąt tym odległość między rzędami paneli musi być większa - Link
    Cytro12
    Level 26  
    Kąt dachu pewnie z 15-20 stopni plus nachylenie paneli 13 stopni daje razem okolice 30 stopni.
    R1
    Level 10  
    Cytro12 wrote:
    Kąt dachu pewnie z 15-20 stopni plus nachylenie paneli 13 stopni daje razem okolice 30 stopni.

Niestety nie, spadek na dachu jest w kierunku wschodnim wszystkich dachach, oprócz zachodniego.
    Djhoshi

Level 8  
    Witam.
    Dach który zaprezentowałeś jest dość wymagający wobec Twoich oczekiwań.
    Szukałbym złotego środka na podstawie odpowiedzi na konkretne pytania:
    - ile chcesz produkować teraz
    - ile chcesz produkować w przyszłości po zwiększeniu instalacji

W ograniczonych przestrzeniach, czasami jedynym rozwiązaniem jest konstrukcja wschód-zachód. Przy takim rozwiązaniu zagęszczenie jest niemal pełne, choć wiąże się z gorszym współczynnikiem ceny instalacji do produkcji.
    Przy Pańskim dachu sugerowałbym użycie sytemu z pełną optymalizacją "SE", na którym można faktycznie wygenerować produkcję symulowaną z uwzględnieniem wszystkich niekorzystnych aspektów dachu.

Co do rodzaju montażu i kotwienia do murków problem jest następujący.
    Oczywiście jest to wykonalne, ale przy założeniu, że systemowe rozwiązania balastowe posiadają aprobaty techniczne i atesty, indywidualna konstrukcja z obliczeniami i podpisem konstruktora będzie dużo droższa.
    A własnoręcznie wykonana nie będzie spełniać norm i pytanie czy warto jest ryzykować inwestycje za dziesiątki tysięcy złotych.
  • Helpful post
    Cytro12
    Level 26  
    Dokładanie paneli nie ma sensu to instalatorzy powinni wiedzieć, handlowcy wiadomo chcą sprzedać, oni się nie znają tylko handlują, łatwo ich wtedy wyjaśnić. W tym przypadku wogóle nie ma o czym mówić.

Wschód zachód na dzień dobry mamy 15-20% mniej a jak bedzie słaby rok tak jak teraz mamy to będzie bieda, SE tutaj niewiele da. Trzeba się zdecydować ile ta instalacja ma produkować i wtedy dopiero racjonalnie wybrać rozwiązanie.

W przypadku tego dachu wielu polegnie, oczywiście wszystkie instalacje będą działać ale która da najwięcej przy najmniejszym koszcie?
    R1
    Level 10  
    Cytro12 wrote:
    Dokładanie paneli nie ma sensu to instalatorzy powinni wiedzieć, handlowcy wiadomo chcą sprzedać, oni się nie znają tylko handlują, łatwo ich wtedy wyjaśnić. W tym przypadku wogóle nie ma o czym mówić.

Wschód zachód na dzień dobry mamy 15-20% mniej a jak bedzie słaby rok tak jak teraz mamy to będzie bieda, SE tutaj niewiele da. Trzeba się zdecydować ile ta instalacja ma produkować i wtedy dopiero racjonalnie wybrać rozwiązanie.

W przypadku tego dachu wielu polegnie, oczywiście wszystkie instalacje będą działać ale która da najwięcej przy najmniejszym koszcie?

Dziękuję za pomoc.
    Teraz średnie zużycie wychodzi około 700 kWh/m-c, ale chciałem też docelowo przejść na pompę ciepła, stąd ta chęć przyszłej rozbudowy.
    toolpusher
    Level 23  
    Moje średnie zużycie to 300kWh/mc i obawiałbym się czy 10kWp wystarczyłoby na pompę ciepła o mocy 7-9kW. Dom bliźniak ocieplony, okna wymienione, solary do cwu na dachu. To jak duża instalację Ty byś musiał mieć?
    R1
    Level 10  
    Wiem że nie jestem w stanie się całkowicie przerzucić na prąd z PV, ale właśnie dlatego zależy mi na optymalnym wykorzystaniu miejsca.
    Djhoshi

Level 8  
    To ile prądu będzie Pan potrzebować do pompy ciepła , zależy też od klasy urządzenia grzewczego w domu. Ja mam dom rewitalizowany, około 140m2 użytkowej, po podłogach 160m2 z poddaszem użytkowym otwartym do samego szczytu na około 4m ,
    - ściana cegla zwykła 38 grubość
    - 15 cm styropianu sciana
    - 8 cm na gruncie ( z braku miejsca)
    - 10 na piętrze ( z powodu konstrukcji)
    - parter w podłogowe
    - piętro grzejniki konwektorowy 33
    - dach 27cm wełny
    Na oknach nie oszczędzałem Veka
    Na pompie powietrze /powietrze też (Buderus)
    W domu wszystko na prąd i zamykam się 8,5 mWh rocznie.

A co do systemu fotowoltaicznego , ze statystyk które prowadzę na naszych instalacjach SE zawsze produkuje najwięcej w roku od 5 do 8 procent i im bardziej skomplikowany dach tym lepiej wypada na tle konkurencji.

Przy obecnych przepisach PPoz nie wypada dużo drożej , oczywiście jak porównamy go z wysokiej klasy sprzętem i automatyką w zabezpieczeniach. Nawet wtedy i tak będzie oferować dużo więcej niż konkurencja.

Za 10 kw zamknie się Pan na 100 procent 42 tysiącach, a i znajdą się pewnie tacy co taniej Panu to zrobią.
    R1
    Level 10  
    Niestety od zachodu rośnie rząd wysokich drzew, więc moim zdaniem, instalacja SE nie ma sensu.