Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theresafbot1st wrote:jak przerobić wtyczkę w cudnych Brainwavz HM5 aby móc podłączyć kabel zbalansowany?
DjMapet wrote:
Miało by to jakiś sens tylko w przypadku źródła dźwięku ze zbalansowanym wyjściem słuchawkowym.
tplewa wrote:A są takie rozwiązania ?
tplewa wrote:jaki to ma sens gdy po drugiej stronie mamy pasywne słuchawki,
safbot1st wrote:ale zapewne z symetrycznym połączeniem nie ma tam niczego wspólnego - przecież wtyczka do wzmacniacza jest asymetryczna....kable zbalansowane do nich pasują.
398216 Usunięty wrote:A może napisz co rozumiesz pod pojęciem "kabel zbalansowany" i co zamierzasz osiągnąć takim kablem w rzeczonych słuchawkach?
tplewa wrote:do pasywnych słuchawek bez elektroniki pierwszy raz słyszę - choć w świecie audiovoodo jest wszystko możliwe
DjMapet wrote:Do czego będziesz tę wtyczkę wpinał?
398216 Usunięty wrote:Nie wiem jak
safbot1st napisał:
kable zbalansowane do nich pasują.
ale zapewne z symetrycznym połączeniem nie ma tam niczego wspólnego - przecież wtyczka do wzmacniacza jest asymetryczna....
Jeśli ktoś ma inne (pewne) informacje i potrafi udowodnić sens takich kabli - może mnie sprostować. Chętnie się dowiem czegoś ciekawego...
Jak dla mnie to nic innego, jak próba naciągnięcia naiwnych na kasę za zbędny, i niczego nie dający, gadżet.
tplewa wrote:A co do sedna czyli kabelka to ja bym radził kupić solidny, zwłaszcza z dobrej jakości złączem MMCX. Te złącza są fajne przewidziane do w.cz. ale w miejsca gdzie się zbyt często ich nie rusza, niestety są stosunkowo mało trwałe pod względem mechanicznym. Ja pod tym względem mimo wszystko wolę 2 pin, są bardziej trwałe...
safbot1st wrote:
Ps. Po jakiego grzyba oni dają do tych wzmacniaczy to wyjście i jakim cudem ono ma inne parametry niż to zwykłe?
tplewa wrote:wzmacniacz pracujący od DC czyli brak pojemności
safbot1st wrote:Jest wzmacniacz to co za problem wzmocnić sygnał? Ten BTR3K to wzmacniacz na którego sygnał przesyłany jest BT.Symetryczne ma 20mW więcej.
safbot1st wrote:Zalety? Takie, że może spalić słuchawki przy uszkodzeniu wzmacniacza np. Teoretycznie ma to przenosić od infra dźwięków, ale po prawdzie to po co? Słuch ludzki jak odróżni (jako dźwięk, a nie zmiany ciśnienia) i8 tak poniżej 20Hz nie działa. A i to w bardzo ograniczony sposób i tylko co poniektóre osobniki doświadczają takiego błogosławieństwa. Poza tym trudno dziś znaleźć jakikolwiek wzmacniacz (nie tylko słuchawkowy) w dzisiejszych czasach pracujący gorzej niż od 10Hz... Tak więc..."ałdiołudu" i nic więcej.tplewa napisał:
wzmacniacz pracujący od DC czyli brak pojemności
Może kolega rozwinąć? Brak mi wiedzy elektrotechnicznej. Jakie to ma zalety?
safbot1st wrote:tplewa wrote:wzmacniacz pracujący od DC czyli brak pojemności
Może kolega rozwinąć? Brak mi wiedzy elektrotechnicznej. Jakie to ma zalety?![]()
Czy jest sposób aby podłączyć kabel niesymetryczny do wtyczki 2,5mm?
Np. tu jest mowa o przejściówce z 3,5 na 2,5:
https://forum.audiofanatyk.pl/topic/3748-czy-...nsowanego-25-minijacka-na-35-minijack-stereo/
Czyli jeśli to wyjście "zbalansowane" w ww. urządzeniach to chwyt marketingowy, to czy jeśli użyję takiej przejściówki i kabla niesymetrycznego będę mógł korzystać z wszelkich dobrodziejstw takiego wyjścia?
398216 Usunięty wrote:Jest wzmacniacz to co za problem wzmocnić sygnał?
398216 Usunięty wrote:Oczywiście.we wtyczce łączysz ekrany razem i masz masę.
398216 Usunięty wrote:Nadal uważam, że to bajer audiofilski... jaka jakość jeśli sygnał po BT przesyłany?
398216 Usunięty wrote:Słuch ludzki jak odróżni (jako dźwięk, a nie zmiany ciśnienia) i8 tak poniżej 20Hz nie działa.
tplewa wrote:właśnie sobie zamawiam słuchawki za 100zł konkretnie chińskie KZ ZS10 Pro 4BA + 1DD ot 4 przetworniki armaturowe + 1 dynamik Podobno rozwalają system - no ale zobaczymy
safbot1st wrote:Przepraszam, ale do czego?jak podłączyć minusy do elektromagnesu w przetworniku
safbot1st wrote:Czyli zdecydowana większość wzmacniaczy Cię zadowoli. Gorzej z ewentualnymi głośnikami, bo w nich uzyskanie niższej niż 30Hz częstotliwości (i zachowanie jednocześnie porównywalnej efektywnosci do reszty pasma) jest jakby... trochę trudniejsze.słyszę 13Hz
safbot1st wrote:Czyli jeśli to wyjście "zbalansowane" w ww. urządzeniach to chwyt marketingowy, to czy jeśli użyję takiej przejściówki i kabla niesymetrycznego będę mógł korzystać z wszelkich dobrodziejstw takiego wyjścia?
tplewa wrote:Ja do 40'ki słyszałem do ok. 17kHz. Obecnie (65) jak usłyszę 10 kHz (i to już zależy od dnia i jego pory) to max...Choć jak na moje prawie 50 lat na karku to nie jest źle...
tplewa wrote:W zasadzie w tym wypadku jedyny problem by nie połączyć razem przewodów z obu kanałów (nie robić wspólnej masy)
BANANvanDYK wrote:masy są łączone niezależnie do wyjścia wzmacniacza słuchawkowego.
BANANvanDYK wrote:. Teoretycznie słaba masa w uproszczeniu mówiąc pogarsza wrażenia stereofoniczne."
safbot1st wrote:
BANANvanDYK napisał:
. Teoretycznie słaba masa w uproszczeniu mówiąc pogarsza wrażenia stereofoniczne."
Myślę nad tym ale ciężko to sobie wyobrazić.
Jak "kanał lewy kradnie prawemu wychył membrany". Jakoś tak.![]()
![]()
BANANvanDYK wrote:safbot1st wrote:
BANANvanDYK napisał:
. Teoretycznie słaba masa w uproszczeniu mówiąc pogarsza wrażenia stereofoniczne."
Myślę nad tym ale ciężko to sobie wyobrazić.
Jak "kanał lewy kradnie prawemu wychył membrany". Jakoś tak.![]()
![]()
To wyobraź sobie sytuację przerwania masy.
DjMapet wrote:Szczerze, to jeszcze niedawno traktowałem "zbalansowane" wyjścia słuchawkowe jako fanaberię dla audiofili lub przynajmniej audiomaniaków, stosowaną w sprzętach za grubą kasę, ale czy nadal należy tak to traktować w momencie, jak te same (lub podobne?) rozwiązania są dostępne w sprzętach za kilkaset złotych?
Pozdrawiam.
tplewa wrote:a może coś innego![]()
tplewa wrote:Przykładowo za niewielkie pieniądze można sobie wykonać fajny wzmacniacz słuchawkowy który zagra lepiej od nie jednego fabrycznego sprzętu za który można kupić samochód
tplewa wrote:Natomiast wracając do FiiO tylko trochę innego modelu (BTR5) to tam w roli DAC i końcówki siedzi coś takiego (x 2) DS w załączniku - można sobie zbudować coś takiego zbudować...
safbot1st wrote:[q
Najwyraźniej nie jest to nic fantastycznego skoro nie słyszę na tym poprawy dźwięku.