Witajcie moi drodzy.
Przetestuję tutaj kolejne urządzenie przeznacze dla Smart Home bazujące nie na WiFi, lecz na Zigbee. Dla odmiany nie będzie to coś z serii Aqara, lecz produkt od Tuya, czujnik temperatury/wilgotności wraz z wyświetlaczem LCD, model TS0201. Potem oczywiście też zajrzymy do środka i sprawdzimy na jakich układach jest zrealizowany.
Zakup TS0201
Produkt znalazłem pod hasłem Bakeey Tuya Zigbee WIFI Wireless Smart Temperature and Humidity Sensor LCD Screen Use With Gateway For Smart Home, ale można go też szukać po samym modelu - TS0201 bądź RSH-Z-Bee-HS01. Zapłaciłem w przeliczeniu na nasze 80 zł.
Zrzut ekranu z oferty:

Grafiki od sprzedawcy:

Zamówienia dokonałem 9 maja, 11 maja produkt został wysłany:

(zrzut ekranu z telefonu bo zamawiałem w terenie)
Inpost przyniósł paczkę 18 maja. Czyli nieco ponad tydzień oczekiwania. Dobrze, że Inpost, a nie jakaś przesyłka nieśledzona.

Kod SKU tego produktu to SKUG53464
Zawartość paczki
Sprawdźmy co takiego dostaliśmy.

O dziwo baterie są w zestawie - to bardzo duży plus, zwłaszcza dla tych mniej technicznych użytkowników co nie są przygotowani i nie mają ich w zapasie.
Mamy też nóżkę, taśmę do przyklejenia na ścianie i instrukcję.
Instrukcja:

Najciekawszy fragment to ta niby gwarancja od Tuya na 12 miesięcy, czy ktoś wie czy to serio działa?
Przycisk (krótkiei wciśnięcie odświeża odczyt, długie włącza parowanie):

Aby założyć baterię trzeba przekręcić delikatnie w bok tylną pokrywę (ale po wyjęciu nóżki!):

Parowanie z Home Assistant poprzez Zigbee2mqtt
Po założeniu baterii nic jednak się nie działo. Nic również nie działo się po krótkim wciśnięciu przycisku.
Trzeba było (zgodnie z instrukcją) wcisnąć przycisk dłużej niż 5 sekund.
Wtedy automatycznie Home Assistant wykrył nowe urządzenie:

Pojawiło się ono też na liście Zigbee2MQTT:

Parametry urządzenia:
Quote:
Friendly name: 0x847127fffeca7f09
Device type: EndDevice
Zigbee model: TS0201
Description: Temperature & humidity sensor with display
Support status: Supported
Network address: 0x8325
Vendor: TuYa

Udostępniane zmienne:

Odświeżanie temperatury
Zaobserwowałem pewną ciekawą przypadłość tego urządzenia - temperatura odświeżana jest co około 0.7°C oraz dodatkowo pomiar wykonywany jest co jakiś czas, chyba, że wciśniemy przycisk na obudowie.
Jest to z pewnościa sposób oszczędzania baterii.
Nie uważam tego za problem, w warunkach domowych te 0.7°C nie zrobi nam różnicy, a częsta wymiana baterii zdecydowanie jest męcząca.
Podobne obserwacje mają różni użytkownicy tego urządzenia z sieci:

Można by zwiekszyć częstość raportów poprzez wciśnięcie przycisku na stałe.
Automatyzacje i scenariusze pracy
Na bazie tego czujnika można robić w Home Assistant różnego rodzaju automatyzacje i scenariusze pracy, np. włączać grzanie gdy temperatura spadnie poniżej danej, ale to było już omawiane kilkukrotnie więc odsyłam m. in. do mojego kursu HA:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3777098.html
Porównanie pomiarów
Porównajmy pomiary z trzech podobnych urządzeń.
Mamy tutaj:
- TS0201 z tego tematu
- Aqara WSDCGQ11LM z https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19352435#19352435
- Multi IR MIR-TE200 na XR809 z WiFi

20.5°C, 20.8°C, 20.1°C. Mniej niż jeden stopień rozrzutu pomiarów.
47.5%, 46.5%, 45.1% nieco ponad 1%-2% różnicy pomiarów.
Przydałby się jakiś wyższej klasy punkt odniesienia, ale i tak pomiary sa dość konsystentne, zresztą raczej nikt w domu nie potrzebuje większej dokładności.
Oczywiście potestowałem to nieco dłużej.
Zależność, że jest maksymalnie 1 stopień temperatury różnica i około 1-2% wilgotności sie powtarza:

I jeszcze pomiar w lodówce:

Warto też zwrócić uwagę na to, że spośród tych dwóch higrometrów z LCD ten z Zigbee wymaga mniejszych baterii:

Wnętrze TS0201
Dostanie się do środka jest dość trudne. Trzeba po prostu podważyć obudowę:

UWAGA: Nie podważać w okolicy czujnika bo można uszkodzić tasiemkę!
Obudowa trzyma się na takich zaczepach:

Wnętrze:

Tasiemka do czujnika temperatury i wilgotności:

Przycisk:

Nastepnie trzeba wykręcić dwie śrubki i podważyć dwa zaczepy. Wtedy można wyjąć PCB.

Układ opiera się o TYZS5. Na pokładzie TYZS5 rzuca się w oczy źródło sygnału zegarowego 38.400MHz. Jest to charakterystyczna częstotliwość dla Zigbee.

TYZS5 to energeooszczędny moduł Zigbee od Tuya.

Moduł ten opiera się na układzie RFID EFR32MG13P732F512GM48-C (32-bitowy mikrokontroler z 512KB flash, 64 KB RAM). Oferuje wbudowany stos 802.15.4 PHY/MAC Zigbee.
Wymiary i pinout:

Spójrzmy dalej.
To jest sekcja zasilania:

Widzimy dławik (kod 470, czyli 47uH), diodę prostowniczą S7 i tajemniczy element podpisany M833.
Można wywnioskować co to jest - przetwornica step up. Na wejściu jest około 3V (lub mniej, wraz z rozładowywaniem baterii, są tam dwie AAA, każda po 1.5V), a na wyjściu stabilne 3.3V dla reszty układu.
Nie znalazłem jej noty katalogowej, ale na zdjęciu widać nawet podłączenie dławika do pinu 833, diody prostowniczej, kondensatora, coś w tym stylu:

Ten układ scalony ma wbudowany w siebie tranzystor. Poniżej ogólny schemat step up z wikipedii (na licencji CC):

Oczywiście ten 'przełącznik' na schemacie jest do zobrazowania działania, tam jest tranzystor.
Został do omówienia jeszcze jeden układ:

BL55072 jest to sterownik LCD. Produkuje to Shanghai Belling. Jest on w obudowie TSSOP48. Obsługuje LCD 36 na 4.

Role wyprowadzeń:

Styki LCD:

Możemy jeszcze wyjąć LCD:

I czujnik:

Niestety nie wiem jaki to jest konkretnie model czujnika - może ktoś ma jakiś pomysł?
Podsumowanie
Produkt ten można bez problemu sparować z Home Assistant i wykorzystywać do tworzenia automatyzacji w swoim inteligentnym domu. Rozwiązań/hubów producenta nie testowałem, ogólnie używam tylko HA ze względu na uniwersalność, duże możliwości modyfikacji, otwartość kodu i niezależność od zewnętrznych serwerów.
Produkt ten wykonuje pomiar temperatury tylko co jakiś czas i raportuje ją gdy nastąpi zmiana o około 0.7°C , ale moim zdaniem nie jest to problemem.
Bardziej nadgorliwi użytkownicy mogą mimo wszystko spróbować wcisnąć na stałe przycisk na jego obudowie (lub zrobić mostek między pinami), gdyż wciśnięcie przycisku powoduje momentalne odświeżenie pomiaru (to widać, zmienia sie wtedy wartość na wyświetlaczu).
W środku jest moduł Tuyi TYZS5, przetwornica step up dająca 3.3V i kontroler LCD BL55072. Modelu czujnika temperatury/wilgotności nie udało mi się określić.
Rezultaty pomiarów z tego TS0201 są zbliżone do pomiarów z pokrewnych urządzeń które już od jakiegoś czasu mam.
Zostaje jeszcze kwestia ile będzie trzymać bateria - ale o tym się przekonam z czasem.
Cool? Ranking DIY