Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Iphone 7 A1778 - Nie działa głośnik słuchawki

Bariii 21 May 2021 12:45 216 3
  • #1
    Bariii
    Level 3  
    Witam.
    Męczę się z tym telefonem od jakiegoś czasu. Mianowicie nie działa głośnik słuchawka od rozmów, martwa cisza.
    Telefon odtworzony w itunes, taśma głośnika jak i sam głośnik zostały podstawione, został zdjęty układ audio (S338S00105), został również on podmieniony lecz efekt ciągle ten sam. Piny ukladu audio od strony NAND zostały poprawione i mają przejście, dławiki tych pinów również. Konektor taśmy na płycie głównej również został sprawdzony i porównany z sprawną płyta od ip7.
    Co może być przyczyną braku dźwięku w słuchawce? Co powinienem jeszcze sprawdzić, jakich pomiarów dokonać? Które piny odpowiadają są słuchawkę pod układem audio?Głośnik od dzwonków działa, dyktafon działa, podczas połączenia rozmówca mnie słyszy i po przełączeniu na głośnik również i ja słyszę lecz w słuchawce martwa cisza.
    Z programów odnośnie schematów dysponuję jedynie Phoneborboradem.
    Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #2
    bert_studionapraw
    Level 15  
    czołem cześć,

    istotną częścią każdej naprawy jest odtworzenie przebiegu zdarzeń sprzed awarii. Taki scenariusz prowadzi się nie tylko w przypadku telefonu a każdej naprawy, czegokolwiek. W ten sposób, odtwarzając krok po kroku większość z czynności wykonanych przez Ciebie a zwłaszcza twoich poprzedników poprawisz błędy i uszkodzenia tam zostawione. Mosty po układami, braki elementów pasywnych, nieudolne lutowania itd. może być tego dość dużo w przypadku 7-ki. Jak pewnie wiesz, to dość delikatny model.

    Do rzeczy:
    1. Z jakiego powodu telefon trafił do Ciebie. Istotne będzie to, w jakim stanie trafił. Postaram wyjaśnić przez analogię:
    Jeśli telefon dotarł z działającym guzikiem (bo przecież sprawdziłeś, przyjmując go) Touch.ID a w czasie składania po naprawie zauważasz brak tej funkcji, będzie dość prawdopodobne, że sam go uszkodziłeś. Może podczas otwierania ekranu - wtedy sprawdzisz taśmy sygnałowe. Może podczas lutowania - sprawdzisz poprawność wykonanej wcześniej pracy itd.

    2. czy przed rozpoczęciem pracy audio działało. W przypadku, kiedy rejestrator głosu działa i słychać to w głośniku głównym, będzie bardzo prawdopodobne, że cały zespół działa normalnie. Nie ma potrzeby lutować tras na zapas. Jeśli jednak zostało to zrobione, jest dość prawdopodobne, że przegrzałeś połączenia pod modemem. Kolejnym, logicznym krokiem byłby reballing modemu - zostaw to jednak na koniec.

    3. Czy przed rozpoczęciem pracy z audio sprawdziłeś wzmacniacze? Podukład Caltra wyposażony jest w dwa wzmacniacze: północny i południowy. Może podpowiedzią będzie sprawdzenie funkcji stereo w słuchawce. Zrób taki test. Może to krok w dobrym kierunku. Popatrz na schemat - północny jest nad procesorem głównym i odpowiada za funkcję głosu w głośniku rozmów.


    - trzymam kciuki, pozdrawiam
  • #3
    Bariii
    Level 3  
    Dzięki za obszerną odpowiedź.

    Telefon trafił do mnie z powodu nie działającego głośnika od rozmów.
    Właściciel twierdzi, że użytkował telefon normalnie i gdy chciał wykonać połączenie w słuchawce słyszał tylko ciszę.
    Po obudowie widać, że telefon zaliczył upadki (wgniotki na rogach).
    Płyta główna nie nosiła żadnych napraw. Wymieniana była wyłącznie bateria na zamiennik, reszta podzespołów jest oryginalna.
    Wzmacniaczy od strony NAND nie ruszałem.
    Wzmacniacza U3301 również nie ruszałem, sprawdziłem jedynie elementy w pobliżu pod względem zwarcia.
    Sprawdziłem stereo i oba głośniki grają
  • #4
    bert_studionapraw
    Level 15  
    halo cześć,

    więc mamy winnego. Gratuluję, diagnostyka zakończona.
    Wszystko wskazuje na to, że masz otwartą linię sygnału Voice lub linie przetwarzania audio dla BB_CPU.
    Nie mam schematu pod ręką ale wydaje mi się, że to linie i2s_audio dla AP_to_BB_dataIN/OUT i odwrotnie - połączenie modemu z procesorem i pamięcią. Przelutowałbym modem od razu.

    PS, przypominam sobie 6s z podobnym problemem: brak głosu w obie strony podczas połączenia. Wtedy winny był naderwany procesor w lewym dolnym rogu. Zapewne przez upadek. Linie audio dla BB_to_AP_datain/out.

    -pozdrawiam,