Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Silnik Briggs&Stratton - "falują" obroty

GK 21 May 2021 18:40 1530 9
    GK
    Level 24  
    Witam stałych bywalców tego działu.

Mam problem z moją kosiarką do trawy, która posiada silnik Briggs&Stratton 500E.
    Problem polega na tym, że cały czas "falują" w niej obroty (porusza się dźwignia regulatora odśrodkowego). Na YouTube naprawa wyglądała prosto, wymienić gaźnik i po sprawie. Tak też zrobiłem, wymieniłem gaźnik, paliwo dałem świeże i nic to nie dało, obroty dalej "falują".
    Może ktoś coś podpowie.

Z góry dziękuję.
    tomjed
    Level 28  
    Obroty falują, dźwignia się porusza, bo regulator próbuje utrzymać zadane obroty... Ale ma jakiś problem... Zmieniłeś gaźnik... A nie łapie "lewego" powietrza? Uszczelka nowa?
    GK
    Level 24  
    Uszczelki nowe kupione w komplecie z gaźnikiem. Może to "lewe" powietrze tylko którędy?
    kkknc
    Level 43  
    Spróbuj przytrzymać palcem regulator i zobacz wtedy.
    Ale raczej regulacja gaźnika i jak wyżej lewe powietrze z pod uszczelki. Wymieniłeś z gaźnik z uszczelkami czy nie. Bo jak nie to bez sensu.
    klm787
    Level 32  
    A silnik dużo ma "wiosen" :?:
    Może dużo, i ciężko pracował :?:
    Jeśli tak to może warto zajrzeć do klawiatury i samych zaworów.
    Może tam jest coś nie tak.

Siedem arów, i dwa sezony to faktycznie.
    Pestka dla takiego silnika.
    GK
    Level 24  
    kkknc wrote:
    Ale raczej regulacja gaźnika i jak wyżej lewe powietrze z pod uszczelki. Wymieniłeś z gaźnik z uszczelkami czy nie. Bo jak nie to bez sensu.

Gaźnik z uszczelkami wymieniłem na nowy, on nie ma żadnej regulacji, (jest ustawiony fabrycznie).

klm787 wrote:
    A silnik dużo ma "wiosen" :?:
    Może dużo, i ciężko pracował

Kosiarka ma 2 sezony, nie pracował ciężko koszę ok. 7 ar. To raczej nie zawory (silnik zapala dobrze).
    GK
    Level 24  
    kkknc wrote:
    Gaźnik ma regulacje. Chociaż tę z tworzywa już nie bardzo. Ale obroty jak najbardziej.

Gaźnik jest właśnie z tworzywa zmiana obrotów nic nie daje, dalej "faluje", tylko na wyższych obrotach.
  • Helpful post
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    kkknc wrote:
    Ale raczej regulacja gaźnika
    A jak się w silnikach B&S reguluje gaźnik?
    kkknc wrote:
    Gaźnik ma regulacje. Chociaż tę z tworzywa już nie bardzo. Ale obroty jak najbardziej.
    Nie ma żadnej regulacji. Sprężynki cięgła regulatora trzeba wymienić - pewnie są dwie, cienka i grubsza. Któraś musi być nadmiernie rozciągnięta.
    GK
    Level 24  
    Wymieniłem sprężynkę na nową (w tym modelu jest jedna).
    Kosiarka "śmiga" jak nowa.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.