Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia 3 1.0 MPI - Błąd P2188 system za bogaty na biegu jałowym

mckrzysiek007 22 May 2021 23:16 1356 2
    mckrzysiek007
    Level 9  
    Witam. Mam problem z wyskakującym błędem P2188 system za bogaty na biegu jałowym. Wymieniłem sondę lambda, ale nic to nie dało. Sprawdzalem tez wzrokowo węże na silniku oraz przeciścilem przepustnicę. Co sprawdzać/robić dalej? Dodam że silnik pracuje normalnie, nie zauważyłem nadmiernego zużycia paliwa. Po skasowaniu błąd wyrzuca ponownie kontrolkę silnika po 300-500 km. Samochód ma LPG, ale podczas jazdy na samej benzynie błąd też się pojawia. Pierwszy raz błąd wystąpił przy około 241 tys km. Przy 240 tys km silnik miał większy serwis, mechanik wymienił mi rozrząd, sam wymienilelem olej, filtr oleju, powietrza, filtry LPG świece oraz 20 cm wąża przed listwa wtryskową LPG. Odczytane z vcdsa:
    Długookresowe dopasowanie tworzenie mieszanki: rząd 1 -22.7%
    Krótkookresowe dopasowanie tworzenia mieszanki: zespół 1 6.3%
    Długo term. dopasowanie tworzenia mieszanki z1 na biegu jałowym. -6.38%
    Anonymous
    Level 1  
    mckrzysiek007
    Level 9  
    Wymieniłem zawór par paliwa, ale bez dalej wyrzuca ten sam błąd. Wyciągnąłem listwę wtryskową i przeczyściłem. Wtryski wyglądają na mechanicznie sprawne, zaworu regulacji ciśnienia chyba nie ma. Jak zdiagnozować ten reduktor? Odpiąć i zaślepić wężyk który idzie do przepustnicy?

Problem po wielu próbach i po wizycie u kilku mechaników udało się rozwiązać. Winny był przestawiony rozrząd.