Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Właściwe ustawienia parametrów licznika DTSU666-H dla domowego gospodarstwa

pwrlax 23 May 2021 18:45 2568 6
    pwrlax
    Level 11  
    Witam Wszystkich,

Mam do Was prośbę o pomoc w temacie właściwej dla gospodarstwa domowego konfiguracji licznika DTSU666-H.
    Szukałem możliwości skasowania/wyzerowania wskazań licznika i nie jestem pewny czy aby przez przypadek nie zmieniłem ustawień w opcjach: Prot
    Po wejściu w te opcje przechodzi się pomiędzy poniższymi parametrami (w nawiasach opis z instrukcji ale kompletnie nic mi to nie mówi- to jak czarna magia):
    1: 645; (Factory mode)
    2: n.2; (None parity, 2 stop bits, n.2)
    3: n.1; (None parity, 1 stop bit, n.1)
    4: E.1; (Even parity, 1 stop bit, E.1)
    5: O.1; (Odd parity, 1 stop bit, O.1)

Która z opcji powinna być wybrana dla standardowych ustawień- produkuję energię i zużywam a nadwyżkę oddaję do sieci?

Jeśli ktoś ma taki licznik i się nim bawił lub jest instalatorem lub wie co oznaczają poszczególne opcje i czym skutkuje ich ustawienie będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam
    Piotr
    pwrlax
    Level 11  
    noogi wrote:
    Wszedłeś w opcje konfiguracji parametrów komunikacji - jak popsujesz, to licznik nie skomunikuje się z falownikiem. Trzeba ustawić parametry domyślne - tu jest opis https://www.photomate.eu/wp-content/themes/sitetheme/assets/user-manuals/EN_User-manual_DTSU666-H.pdf - str 8.

Wchodziłem tylko w Prot i tutaj mam wątpliwości która opcja powinna zostać wybrana.

Każda z nich powoduje trochę inne zachowanie ale żadna nie powoduje braku komunikacji z falownikiem. Np jak wybieram 4: E.1; (Even parity, 1 stop bit, E.1) to wtedy falownik produkuje tylko tyle energii jakie jest zapotrzebowanie w domu i nic nie wypycha do sieci.

W bAud i Addr nie wchodziłem :).

Po raz milionowy :| przeszedłem instrukcję i wg mnie domyślne ustawienie to: None parity, 1 stop bit, n.1 ale 100% pewności nie mam.

Wiesz może co oznaczają poszczególne opcje, jak je czytać?

Czym różni się: 2 od 3 albo 4 od 5?

• Helpful post
    noogi
    Level 14  
    Te parametry nie wpływają na sterowanie pracą falownika.
    Służą do konfiguracji parametrów transmisji cyfrowej dla odczytów przez falownik danych z miernika DTSU666.
    To sposób zabezpieczenia szeregowej transmisji cyfrowej Modbus - patrz no tu: https://www.lammertbies.nl/comm/info/modbus
    pwrlax
    Level 11  
    noogi wrote:
    Te parametry nie wpływają na sterowanie pracą falownika.
    Służą do konfiguracji parametrów transmisji cyfrowej dla odczytów przez falownik danych z miernika DTSU666.
    To sposób zabezpieczenia szeregowej transmisji cyfrowej Modbus - patrz no tu: https://www.lammertbies.nl/comm/info/modbus

A to bardzo dziwne :-? bo jak ustawiam E.1; (Even parity, 1 stop bit, E.1) to strona do monitorowania instalacji i aplikacja pokazują dokładnie taką produkcję energii przez falownik jakie jest aktualnie zapotrzebowanie w domu i nic nie wypycha do sieci.
  • Helpful post
    3301
    Level 33  
    Też myślę że to zbieg okoliczności, te ustawienia dotyczą protokołu komunikacji Modbus pomiędzy licznikiem a falownikiem
    (Even parity, 1 stop bit, E.1) to parzystość i 1 bit stopu, (None parity, 2 stop bits, n.2) to brak parzystości i 2 bity stopu.
    Mam podobne połączenie RS 485 pomiędzy rejestratorem, analizatorem i licznikiem i parametry komunikacji muszą być takie same aby mogły się pomiędzy sobą komunikować.
    pwrlax
    Level 11  
    Dziękuję Panowie, ustawiam tak jak jest w instrukcji czyli None parity, 1 stop bit, n.1 i powinno być poprawnie.

Chyba, że najdzie się ktoś kto ma taki licznik i będzie tak miły i zerknie do ustawień Prot jakie ma u siebie to będę mega wdzięczny.