Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Electrolux ESL 8336RO - Nie grzeje "pompo-grzałka"

GrzesiekJarocin 27 May 2021 18:43 1008 3
  • #1
    GrzesiekJarocin
    Level 10  
    Witam.
    Sprzęt : Zmywarka Electrolux ESL 8336RO
    Problem : Zmywarka w normalnym cyklu nie grzeje.
    Moje obserwacje: po włączeniu zmywarki na program 30 minut gdy nabierze wody czyli po ok 5 minutach wyłączę z gniazdka na 3 sekundy i ponownie włączę do sieci zaczyna grzać aż do kolejnego wypuszczenia wody po kolejnym nabraniu znowu nie grzeje, zrobię "reset z gniazdkiem" znowu idzie dalej i zaczyna grzać. Wymieniłem pompę myjącą na nową [miała delikatny luz] dalej to samo. Miałem możliwość podmiany na inny [nie nowy ale na pewno sprawny] hydrostat oraz czujnik zmętnienia wody wraz z czujnikiem temperatury dalej to samo. Kasowanie błędów oraz tryb serwisowy nic nie pokazuje, w trybie serwisowym też nie grzeje. Elektronika wygląda na pierwszy rzut oka na czystą, żadnych uszkodzeń. Co dalej? Pozdrawiam.
  • #2
    MarcinRKl
    Level 21  
    Witam
    Może luty na przekaźniku, a jak masz możliwość sprawdź miernikiem czy dociera napięcie załączające przekaźnik grzałki.
  • #4
    MarcinRKl
    Level 21  
    Spróbuj poprawić luty na przekaźnikach, z tego zdjęcia wyglądają na podejrzane. Jeśli chcesz sprawdzić same przekaźniki trzeba je wylutować.
    Jeśli z przekaźnikami wszystko ok, trzeba iść po ścieżkach od przekaźnika, raczej nie jest to uszkodzenie jakiegoś układu scalonego czy procka, ponieważ grzałka się włącza. Raz miałem tak z pralką nie grzała z powodu nie łączenia na procku.