Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Indesit WISL 105 - Tykanie, brak wypompowywania wody, problem z filtrem

Sito1976 30 May 2021 10:36 807 20
NDN
    Sito1976
    Level 5  
    Witam, posiadam pralkę Indesit WISL 105 i wczoraj w czasie prania stanęła i zaczęła dziwnie tykać (trudno to nazwać) i nie wypompowała wody. Potem próbowałem na samym wypompowywaniu i też nic, tylko takie głośne tykanie. Udało mi się wodę wybrać z pralki poprzez uchylanie drzwiczek. Potem już puściłem pustą pralkę na wirowanie, dalej głośno tyka ale wirowała. Chciałem wyczyścić filtr na dole za klapką ale nie potrafiłem go odkręcić, aż mi pękł ten plastik z tego pokrętła i teraz nie idzie wcale odkręcić bo nie ma za co chwycić. Mógłby mi ktoś jakoś doradzić co zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedź
  • NDN
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Masz zablokowany lub wyeksploatowany silnik pompy odpływowej. Z racji, że nie możesz odkręcić filtra raczej najlepszym wyjściem będzie jej wymiana na nową: https://north.pl/karta/pompa-odplywowa-kompletna-do-pralki-wisl105pl--indesit--m254,2FX-LE-ZMM7-42L.html, ale najlepiej pompę dobierz po numerze producenta 8............... ponieważ jest wiele wersji modelu Twojej pralki. Tutaj sposób wymiany ( tylko lepiej połóż sobie pralkę na tył, lub jeśli już to koniecznie na tą stronę jak autor filmu bo w przeciwnym wypadku napytasz sobie biedy): https://youtu.be/q-dfDYmZ3o4
    Sam filtr to wydatek niewiele niższy niż zakup całej pompy więc niezbyt ma sens w Twoim przypadku, ale jeśli chcesz to możesz próbować odkręcić sam filtr po demontażu pompy z pralki.
    Sito1976
    Level 5  
    Odłączyłem przewód i węże i dostałem się do filtra i do wiatraczka. Był jakiś drut, szpilki, groszówki i osad z kamienia. Poczyściłem, a teraz suszę jak skręcę i odpalę pralkę to dam znać czy coś się zmieniło.
    Dzięki za podpowiedź
  • NDN
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Zrób próbę teraz przed praniem czy pralka odprowadza wodę by później nie było problemu gdyby nie odprowadziła wody w czasie prania odzieży. Jeżeli nie będzie odprowadzać wody to wymień pompę. Jeśli jednak będzie wszystko ok to zakup sobie nowy filtr pompy by nie było problemu gdy przyjdzie konieczność wyczyszczenia filtra pompy. Może ten będzie pasował, ale upewnij się przed zakupem: https://coolmarket.pl/pl/p/Wklad-filtra-pompy-pralki-filtr-INDESIT-ARISTON/1497
    Sito1976
    Level 5  
    Jutro sprawdzę bo sił już do niej nie mam. Wirować wiruje nie tyka nic, ale wlałem trochę wody i zaczęło się wylewać od spodu no i patrzę a tam spadła ta guma duża co ma ten ściągacz, ale to jutro to założę. Tak wszystko sprawdzę i jeżeli będzie chodziło to kupię ten filtr. Napiszę jutro co i jak.
    Dzięki wielkie za radę.
    Edit:
    Założyłem tą gumę pranie włączyłem, a potem dałem na wypompowanie wody i nic nie wypompowało woda została dobrze, że nie dużo. Indesit WISL 105 - Tykanie, brak wypompowywania wody, problem z filtrem
    Woda jest w środku jeszcze i zaczęły migać te wszystkie diody czyli dwie zielone i jedna czerwona. Dałem na wirowanie, ale z tą wodą i też już nie wiruje. Zobaczę czy będzie chociaż wirowała jak wodę wyleję?
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Prawdopodobnie został uszkodzony silnik pompy.
    Pralka nie włączy wirowania dopóki w zbiorniku znajduje się woda bo hydrostat nie pozwoli uruchomić wirowania ponieważ zbiornik musi być pusty. Sprawdź jeszcze czy na programie spust wody silnik pompy otrzymuje 230V.
    Ewentualnie możesz jutro zamieścić zdjęcia wyjętego silnika pompy. Może uda się dopasować sam silnik co zredukuje koszty naprawy.
    Sito1976
    Level 5  
    Chyba masz rację. Wsadziłem ręcznik do tej wody i nie wy wirowało, a jak wyciągnąłem go i wylałem wodę to zaczęła znowu wirować. Jednak co do tego sprawdzania czy na programie spust wody silnik pompy otrzymuje 230V. To się nie znam nie wiem jak się to robi bo jestem w tym laikiem i tak się dziwię, że cokolwiek mi się udało z tym zrobić...
    Kenworth 18
    Level 43  
    To gratuluję podjęcia wyzwania bo wielu użytkowników woli wyrzucić pralkę jeśli ma już kilka lat i przestanie działać prawidłowo niż cokolwiek samemu zrobić. Jeżeli jesteś laikiem to lepiej nie sprawdzaj nic jeżeli nie wiesz jak bezpiecznie posługiwać się multimetrem bo o porażenie prądem nie trudno. Ogólnie chodzi o pomiar napięcia a ten film podpowie Ci na przyszłość jak sprawdzić pompę: https://youtu.be/e73CAC8_hA4
    Kenworth 18
    Level 43  
    Zależy od regionu kraju i stawek danego serwisanta więc niestety to Ty musisz popytać fachowców w Twoim mieście o koszty. Jeżeli kupisz nową pompę za 70 zł i sam wymienisz bez kombinacji z dopasowaniem silnika to z pewnością wyjdzie Cię taniej niż naprawa fachowca. Czy gdy pralka ma odpompować wodę słyszysz chociaż ciche "buczenie"? Jeżeli tak to silnik pompy otrzymuje prawidłowe napięcie do działania a, że w Twoim przypadku nie działa to świadczy tylko o uszkodzeniu samego silnika. Pompę sobie dobierz po numerze producenta 8....lub zamieść zdjęcie tabliczki znamionowej a podam Ci namiar na pasująca pompę.
    Sito1976
    Level 5  
    Tak słychać ciche buczenie. Mogę ci tą fotkę jutro przesłać bo bym musiał znowu ją wyciągać a to jest chyba na tym plastiku co osłania tą cewke miedzianą a boję się że mnie piernicznie bo teraz odłączyłem dopiero z prądu
    Kenworth 18
    Level 43  
    Jutro praca więc na forum będę raczej wieczorem, ale zamieść zdjęcie a może inny użytkownik forum udzieli Ci dalszej pomocy. Jeżeli słychać dźwięk buczenia to dobrze i po prostu zakup sobie nową pompę. Gdybyś zamieścił zdjęcie tabliczki znamionowej o które prosiłem dał bym Ci namiary na pompę.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Według Twojego numeru producenta dedykowana jest ta pompa: https://north.pl/czesci-do-pralek/czesci-indesit/pompy-do-wisl105pl1-pralki-indesit,235,WISL105PL1,m1741687.HTML
    Jako, że cena niska nie jest a silnik jest na 3 śrubki to sam silnik dostaniesz za przystępną cenę na przykład tutaj: https://www.gosdom.com.pl/produkt/4543/pralki-automatyczne-silnik-pompy-3-sruby-kostka-tyl-indesit.html
    Jutro dla pewności zamieść zdjęcie zdemontowanego silnika. Producent Twojego oryginalnego silnika już ich nie produkuje.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Silnik bo nowa pompa to ponad 170 zł a zamienników pompy nie proponują niestety. Dobrze, że dołączyłeś zdjęcie tabliczki znamionowej bo wiemy jaka pompa tam występuje.