Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Spawarka Ideal Praktik 220 - brak regulacji prądu, spawa na maksymalnym prądzie.

lukxd 02 Jun 2021 09:39 1356 2
    lukxd
    Level 2  
    Witam wszystkich.
    Mam problem ze spawarką Ideal Praktik 220. Spawarka się włącza, ale ciągle spawa tak jakby była ustawiona na maksymalnym prądzie. Na wyświetlaczu regulacja prądu działa. Spawarka oparta jest na tranzystorach mocy Magnachip 60T65PES.
    Na czołowej płytce sterującej są między innymi układy LM324 oraz UC3846DW. Układ LM324 zmieniłem, ale nie przyniosło to żadnego efektu.
    Proszę o pomoc w lokalizacji usterki, co może być uszkodzone ?
    Spawarka Ideal Praktik 220 - brak regulacji prądu, spawa na maksymalnym prądzie. Spawarka Ideal Praktik 220 - brak regulacji prądu, spawa na maksymalnym prądzie. Spawarka Ideal Praktik 220 - brak regulacji prądu, spawa na maksymalnym prądzie.
  • Helpful post
    madamsz1
    Level 39  
    Odszukaj trafa/przekładnika, który jest w układzie głównej linii zasilania głównego trafa. Z niego wychodzi informacja o prądzie w układzie która później jest porównywana i regulowania na płytce sterowania LM324 i UC3846.
    Zobacz czy przypadkiem na tą płytkę nie wchodzi tymi dwoma przewodami w dolnym rogu (ostatnie zdjęcie) i jest robiony mostek na diodach (cztery diody koło tego) później rezystory i dalej.
    Trzeba dokładnie sprawdzić to trafo, diody i całość układu.
    Często jest to robione tak:
    Spawarka Ideal Praktik 220 - brak regulacji prądu, spawa na maksymalnym prądzie.
    lukxd
    Level 2  
    Dokładnie tak jak napisałeś, tymi dwoma przewodami w dolnym rogu szła do płytki sterującej informacja o prądzie. Znalazłem na płytce zimne luty - po podlutowaniu regulacja prądu działa. Regulacja w tym modelu jest jakaś słaba, bo przy minimalnym zakresie kiedy na wyświetlaczu jest 10 to elektrodę 2,5mm spawa dość dobrze - zmieniłem wartość 2 rezystorów na wejściu płytki sterującej, aby przy ustawieniu na minimum był jeszcze mniejszy prąd.
    Bardzo dziękuję za pomoc.