Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polar PDH 885Z Dalia - Uszkodzona blokada wyłącznik i zwarcie.

bati1986 05 Jun 2021 19:39 675 16
    bati1986
    Level 11  
    Dzień Dobry.
    Podczas prania Polar PDH 885Z Dalia zrobiło się zwarcie, pralka zgasła, bezpiecznik wyłączył napięcie. Po poszukiwaniach winowajcy problemem okazała się jak na razie blokada drzwiczek. Spiąłem kabelek zielony bezpośrednio z białymi (odcięcie zasilania przy nie zamkniętych drzwiczkach?). Czerwone pozostały luźne - jak mi się wydaję odpowiadają za czasową blokadę dlatego nie musi być ta funkcja. Czy takie podłączenie jest prawidłowe?
    Jak na razie tak pozostanie bez oryginalnej blokady. Spróbowałem rozebrać elektro-blokadę okazało się że uszkodzeniu uległa taka płytka niemiedziana jakby kamienna, wypadła nie wiadomo skąd. Pomyślałem może ją zregenerować w wolnej chwili, usprawnić tylko nie wiem jak była założona. Rozbierał ktoś tą elektro-blokadę ?
    Przy okazji okazało się że wyłącznik główny na jednej linii styków zwarł się na stałe, więc go podmieniłem z tym obok z programu oszczędnościowego, którego nie używam i wypiąłem lampkę sygnalizacyjną, aby nie świecił cały czas. Myślę że nie będzie więcej problemów.

Polar PDH 885Z Dalia - Uszkodzona blokada wyłącznik i zwarcie.

Dziękuję za każdą pomoc.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Dobrze podłączyłeś, przewód neutralny ma pozostać wolny tylko, że jeżeli są u Ciebie dzieci w domu to nie możesz tak tego zostawić na stałe bo chwila nieuwagi i nieszczęście gotowe. W przełączniku prawdopodobnie z powodu zwarcia doszło do zgrzania się styków.
    Nie dziaduj nic z blokadą i nie kombinuj bo jest jeszcze dostępna w sklepach i to w przystępnej cenie.
    Orginalna blokada jest już trupem a trupów się nie reanimuje bo nic dobrego z tego nie wyniknie.
    Tutaj na przykład dostępna: https://www.climati.pl/BLOKADA-PDH-885-DS-88-488899901825-p25209
    bati1986
    Level 11  
    W sumie racja wymienię elektro-blokadę na nową. I tak mam zawór trójdrożny do zamówienia i wymiany bo zaczyna delikatnie cieknąć z jednego zaworka nawet po dokręceniu węży wodnych. Wewnętrzne uszczelnienie chyba puszcza wodę.
    Z ciekawości mam pytanie jak jest realizowana funkcja czasowego odblokowania zamka drzwi pralki np. 2 min. po zakończeniu prania?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Blokadę musisz wstawić nową bo kombinowanie przy uszkodzonej spowoduje jeszcze więcej problemów i szkód. W blokadzie znajduje się pozystor, który poprzez zwiększanie objętości zamyka obwód a gdy ostygnie otwiera go z powrotem. Zdecydowanie przepuszcza elektrozawór i tu też trzeba go zastąpić nową częścią i nie skuś się na używaną bo to tylko wyrzucone pieniądze. Elektrozawór również dostępny jeszcze w przyzwoitej cenie: https://sklepadamus.pl/p2497,elektrozawor-do-pralki-trojdrozny-prosty-22005.html
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Kolego, nie kombinuj. Kup wyłącznik, blokadę i ten elektrozawór i weź to wymień. Za całość jak dobrze poszukasz zapłacisz z 40zł, może 50 + ew wysyłka i wymień to. Jak na wyłączniku jedna sekcja idzie z dymem, to i zaraz druga pójdzie. Ten akurat kosztuje grosze.
    bati1986
    Level 11  
    Dziękuję za cenne uwagi.
    Mam jeszcze jedno zapytanie otóż spotkał się ktoś z Was z nowymi sprężynami bębna do tej pralki bo skacze przy wirowaniu. Po założeniu nowych amortyzatorów ciernych bez większych zmian, chyba 100-120N sprzedawanych jako dedykowane na portalach aukcyjnych do tej pralki. Pralka ustawiona równo, nie skorodowana, załądunek od 1/2 do 3/4 bębna, Więc stawiam na sprężyny tylko gdzie je można kupić ? Chyba że amortyzatory są słabej jakości lub nieodpowiednio dobrane, oryginalne były chyba olejowe ale nie wiem o jakiej sile tłumienia?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Jeżeli sprężyny nie mają rozciągniętych zwojów to są w porządku. Ta pralka nie ma systemu układania wsadu i czasem wirowanie może uruchomić się powodując szarpnięcie zbiornikiem. Czy jak już pralka zatrzęsie się to w dalszej części programu wirowania stabilizuje się? Nowych sprężyn już raczej nie dostaniesz do niej i pozostaje tylko rynek wtórny, ale nie sądzę by stare uległy uszkodzeniu, ale sprawdzić nie zaszkodzi.
    bati1986
    Level 11  
    Sprężyny są całe, nieuszkodzone, prawidłowo założone. Rozciągniecie między zwojami wynosi ok. 1mm. Nie potrafię ich ocenić ale wydają się raczej w dobrym stanie.
    Po rozpoczęciu wirowania pralka skacze cały czas.
    Z instrukcji obsługi wynika iż ten model posiada system kontroli i poprawienia ułożenia pranego wsadu.
    Jeśli to nie sprężyny to amortyzatory, czy coś innego jeszcze? Tyle że kupiłem nowe amortyzatory takie jak pisałem wyżej i problem nie zniknął. Pomysłów więcej brak.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Oryginalnych amortyzatorów już nie dostaniesz i pozostają tylko zamienniki. Problem w tym, że pewnie teraz nie znasz siły tłumienia jaką miały oryginalne amortyzatory a trzeba by dobrać o tej samej sile.
    Prawdopodobnie te, które zakupiłeś mają zbyt dużą siłę tłumienia i zbiornik nie pracuje prawidłowo w trakcie wirowania. Poczytaj sobie ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3011724.html
    Prawdopodobnie powinien być taki: https://www.prymus.sklep.pl/sklep/p/22831/amortyzator-pralki-polar-cierny-40.056-80n
    mrice
    Tak na szybko, te amorki są właściwe:
    https://expertagd.pl/pl/p/Amortyzator-do-pralki-Polar-100-120N/92?gclid=Cj0KCQjwh_eFBhDZARIsALHjIKd21WQ6EEVBx10aDN2ZEvfPWN84zHWj8p2vwn5OdI5cwXsDC5RshWAaAq-qEALw_wcB

Sprężyny o ile sa całe będa ok. Wysprzątać miejsce gdzie stoi pralka, umyć nóżki, sprawdzić czy guma cała, wypoziomować, skontrować nakrętki na nóżkach i powinno być ok.
    bati1986
    Level 11  
    mrice wrote:
    Tak na szybko, te amorki są właściwe:
    https://expertagd.pl/pl/p/Amortyzator-do-pralki-Polar-100-120N/92?gclid=Cj0KCQjwh_eFBhDZARIsALHjIKd21WQ6EEVBx10aDN2ZEvfPWN84zHWj8p2vwn5OdI5cwXsDC5RshWAaAq-qEALw_wcB

Sprężyny o ile sa całe będa ok. Wysprzątać miejsce gdzie stoi pralka, umyć nóżki, sprawdzić czy guma cała, wypoziomować, skontrować nakrętki na nóżkach i powinno być ok.

Takie obecnie posiadam założone amortyzatory ANSA 120N. Jakieś siły tłumienia były oryginale amortyzatory olejowe FA Krosno?
    bati1986
    Level 11  
    Kenworth 18 wrote:

To jeśli oryginalne amortyzatory olejowe miały 80N a obecnie sprzedawane cierne dedykowane mają 100-120N może powodować nadmierne zwiększenie sztywności bębna pralki co może wywoływać efekt "chodzenia" pralki. Dokupić 80-tki chyba ciężka sprawa ?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Przepraszam, ewidentnie moje niedopatrzenie.
    Miałem do niedawna jeszcze Polara PDE 385E i po prostu miałem pod ręką w domu takie amortyzatory: https://andomagd.pl/amortyzator-80n-fi10-mm-dc6600343d-p-3385.html
    Pralka pracowała na nich do końca swojego żywota bez problemu tylko plastikowe tulejki zastąpiłem metalowymi z oryginalnych amortyzatorów FA Krosno.
    mrice
    bati1986 wrote:
    Takie obecnie posiadam założone amortyzatory ANSA 120N.

Jest ok dla tej konstrukcji.