Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z routerem technicolor cga2121

pprzybylski80 06 Jun 2021 16:55 4701 43
  • #31
    IC_Current
    Network and Internet specialist
    Tak. Tylko masz się wcześniej upewnić, że urządzenie operatora nie pracuje w trybie bridge (modem) ale w trybie routera oraz masz się upewnić, że nie ma limitu na podłączoną liczbę klientów przewodowych. W tym celu zadzwoń do operatora na infolinię i zapytaj.
  • #32
    takijasiu
    Level 25  
    Jeszcze jest 4-ta opcja, najprostsza, której nie rozumiem dlaczego nie wybrałeś.

    4. Zapominasz o routerze ASUS i po prostu korzystasz z urządzenia Technicolor CGA2121 w trybie routera z WiFi. Nazwę sieci WiFi i hasło się konfiguruje z poziomu panelu klienta w Multimedia.

    W sumie to dlaczego od początku tak nie zrobiłeś? Czyżby abonament przy włączonym WiFi był o 5 zł droższy miesięcznie?
  • #33
    pprzybylski80
    Level 5  
    W sumie to odkąd pan z Multimedii podłączył technicolora to działa w trybie modemu.I nawet nie pytałem o wifi z technicolora,bo myślałem,że ten asus jest lepszy.
  • #34
    takijasiu
    Level 25  
    To osoba montująca to urządzenie Technicolor cga2121 nie wytłumaczyła Tobie w jakim trybie go ustawia? Jeżeli on od początku działa w trybie bridge, to 3 klienty podpięte do niego kablowo nie miały prawa działać jednocześnie.

    Okazuje się, że ASUS nie jest lepszy, jest wąskim gardłem. Może lepiej przestawić urządzenie operatora w tryb routera z WiFi?

    Osoba montująca urządzenie od operatora nie zwróciła Tobie uwagi, że posiadany przez Ciebie router może być wąskim gardłem? Przecież jak koleś chodzi i montuje dziennie 10 czy 20 takich urządzeń to powinien się mniej więcej orientować, że 300Mbps to może być za dużo na starsze modele routerów.
  • #35
    pprzybylski80
    Level 5  
    Nic nie powiedział.
  • #36
    User removed account
    Level 1  
  • #37
    pprzybylski80
    Level 5  
    Technicolor nie wytwarza wifi nawet jak włącze przyciskiem to jest sieć kilka sekund i znika.I tylko jedno urządzenie mogę do niego podłączyć po kablu.
  • #38
    takijasiu
    Level 25  
    Multimedia ma panel, w którym można sprawdzić część ustawień - https://www.multimedia.pl/Multimedia.pl/media/Instrukcje/1.pdf - może sprawdź co masz w tym panelu?

    Ogólnie przestawienie w tryb router z WiFi spowoduje, że będziesz miał te 300Mbps po Ethernecie a po WiFi to pewnie też więcej niż 100Mbps (nie wiem ile ten Technicolor wyciąga).
  • #39
    RobeMek
    Level 27  
    To modemy głównie starocie iresztki z Virginia czyli odpowiedniki hub3 z wgranym brandowanym softem polskim.


    1 Gbps na LAN
    300 Mbps wifi 2.4 GHz
    600 Mbps wifi na 5 GHz

    Ogólnie to są mierne w działaniu, przy kilku podłączonych urządzeniach i często się wieszają.

    Najlepiej jednak działają jako modem. ;)
  • #40
    pprzybylski80
    Level 5  
    Czyli najlepiej będzie dokupić router obsługujący 300mb/s
  • #41
    takijasiu
    Level 25  
    No jak lubisz kupować kolejne urządzenia to spoko. Masz od operatora urządzenie, które kolega RobeMek opisał w poście #39. Ja się nie potrafię odnieść do tego opisu w zakresie awaryjności tego urządzenia. No ale skoro masz to urządzenie, to dlaczego by nie spróbować go użyć.

    Tylko musisz wiedzieć, w jakim trybie to urządzenie pracuje - jako router Z NAT czy jako most. I nie zgaduj tego oceniając czy wystawia wifi czy nie wystawia wifi. Zapytaj operatora.

    Odnośnie tego co tu kolega wcześniej pisał, że to na infolinii operatora może załatwić tylko technik - no to na kablówce w dużym mieście w którym mieszkam (nie jest to Warszawa) wszyscy operatorzy mają dostęp do panelu w którym można wykonywać standardowe, szablonowe zadania, w sprawach w jakich dzwonią klienci. To już nie te czasy, że rekonfigurację terminala u klienta żeby wykonać, to trzeba się znać, są od tego po prostu panele i mają do nich dostęp operatorzy. Może w Multimedia jest podobnie, nie wiem.
  • #42
    pprzybylski80
    Level 5  
    Technicolor od multimedii działa jako modem.I w sumie bym go przełączył narouter,ale jak masię wieszać co chwila to i tak skończy się na wymianie.Dzis zadzwonie do multimedii i przestawie technicolora na router i zobacze jak będzie działał.
  • #43
    RobeMek
    Level 27  
    Sprawdź , te w Polsce mają całkowicie inny soft a czasami są zmienione układy jak jakiś nowszy, to w sumie model produkowany od 2013 roku z drobnymi zmianami wersji albo designu obudowy. Zwykle działa bez problemu jak tylko 2-3 urządzenia, u mnie było ich ponad 20 i to głownie pod wifi , chyba dlatego były problemy z gubieniem sieci i zawieszaniem się routera co jakiś czas.


    Poza tym w trybie routera miał a ograniczenia do 3-4 sesji ( tak miałem w abonamencie ) bo zdarzało się że przy większej ilości urządzeń zaczynał sie wieszać albo było brak połączenia z Internetem. :/

    Przez jakiś czas tak się męczyłem nim podpiąłem router własny NETGEAR Nighthawk R7000P ( 1 Gbps LAN, Wifi do 600 Mbps przy 2.4 GHz i 1600 Mbps na 5 GHz ) do i od tego czasu brak jakichkolwiek problemów, poznikały tez limity urządzeń.
  • #44
    pprzybylski80
    Level 5  
    Mój technicolor jest z 2020 roku.Zobaczę jak będzie działał jako router,będzie lipa to będę kombinował.
    Dziękuję za pomoc i cierpliwość.