Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozbudowa instalacji fotowoltaicznej 5,95 kw - mikrofalownik czy nowy falownik? Lokalizacja paneli?

mysiul 06 Jun 2021 10:37 1008 2
    mysiul
    Level 8  
    Witam, mam taki dylemat, co do rozbudowy instalacji fotowoltaicznej. Obecny sprzęt to falownik Huawei 5 i 17 paneli marki qcells na jednym stringu o łącznej mocy 5,95 kw skierowanych na południe. Po 10 miesiącach działania istnieje prawdopodobieństwo, że instalacja wyprodukuje ok. 6500 kwh jednak zabraknie mi około 1000 kwh i chciałbym dokonać rozbudowy o 4 panele o mocy 350-370 W. Nie chciałbym inwestować dużych kosztów, bo cel jest taki, aby instalacja zwróciła się w przeciągu kilku lat.
    W grę wchodzą następujące rozwiązania:
    - mikrofalownik + 4 panele od południa (żywotność i awaryjność mikrofalwnika...?)
    - sprzedaż i zakup nowego, większego falownika (duże koszty),
    - rozbudowa 4 paneli do istniejącego falownika, tylko na której stronie ? Wsch czy zachód ? A może 2 wschód i 2 od zachodu ? (obecnie przy bezchmurnej pogodzie mam niewielką przycinkę do 5500 W w okolicach południa)
    Wykonawca przedstawi mi w niedługim czasie rozwiązanie jednak chciałbym uzyskać jak najwięcej opinii zanim podejmę decyzję.
    Dzięki i pozdrawiam
    ignac80
    Level 20  
    Może lepiej przy tak małej rozbudowie przejść na G12 i zakupić tych paręset kWh w tańszej taryfie.
    Za rok może dwa znowu zabraknie i znów rozbudowa.
    mysiul
    Level 8  
    A może Wschód 2 panele i zachód 2 panele na jednym stringu z optymalizatorami ? Wydaje mi się, że spowodowałaby najbardziej równomierną pracę instalacji?