Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Co oznacza oznaczenie cyfrowe 20 na bezpieczniku SMD

rufus111 06 Jun 2021 11:02 786 9
    rufus111
    Level 14  
    Witam wszystkich, ostatnio w zasilaczu DPS3012 ( 12A 30V ) omyłkowo podczas ładowania akumulatora zamieniłem + z -.
    No i na szczęście w tym nieszczęściu spalił mi się bezpiecznik a raczej dwa bezpieczniki podłączone równolegle. Bezpieczniki są założone na samym wyjściu zasilacza. Bezpieczniki są koloru zielonego o oznaczeniu cyfrowym 20. Czy ktoś z kolegów może się orientować co oznacza 20 na takim bezpieczniku. Albo plus minus jakie powinienem założyć bezpieczniki ?
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To jest najprawdopodobniej 20A.
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    To jest 20 A. Możesz podlutować przewody i dać gniazdko np. Na bezpiecznik samocgodowy lub szklany. W celu szybkiej wymiany w przyszłości.
    CMS
    Administrator of HydePark
    Tylko w przypadku gniazdka to bezpiecznik 40 A. Aczkolwiek oni chyba we wszystkich tych DPS-ach montują 2 × 20 A. W Twoim wypadku wystarczy jedna sztuka 15 A.
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    W moim dps 3012 był jeden bezpiecznik 20A. Wystarczy 15A dla wersji 3012. Ten bezpiecznik służy zabezpieczeniu przed odwrotną polaryzacją w momencie błędnego podłączenia do akumulatora.
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    Ten bezpiecznik jest po to aby resta układu przetrwała w razie błędnego podłączenia.
    Pan.Kropa
    Level 32  
    rufus111 wrote:
    No to jestem pełen podziwu że oprócz tych bezpieczników nic więcej się nie przepaliło jeśli w sumie miały 40A Po prosu WOW
    To nawet w skrzynce przed licznikiem w domu mam mniejsze :P
    Tak, ale te bezpieczniki były po stronie niskiego napięcia. Gdzie prądy są wyższe, ale z racji mniejszego napięcia moc jest również mniejsza. 40A przy napięciu 30V moc wynosi 1200 W. Ale 40A przy napięciu 230V to jest już 9200 W. Jednym z przykładów jest spawarka. Zasilana np. poprzez bezpieczniki 3x25A, gdzie prądy spawania wynoszą np. 200A.
    CMS
    Administrator of HydePark
    Dla zadziałania bezpiecznika napięcie nie ma żadnego znaczenia, on ma zadziałać przy konkretnym prądzie (przy określonej charakterystyce). Od napięcia zależny jest natomiast rozmiar bezpiecznika oraz jego budowa wewnętrzna (np. wypełnienie piaskiem kwarcowym, który ma zgasić łuk elektryczny).

Pan.Kropa wrote:
    Zasilana np. poprzez bezpieczniki 3x25A, gdzie prądy spawania wynoszą np. 200A.

Tutaj akurat napięcie ma znaczenie...
    No i te spawarki to de facto inwerety...
    rufus111
    Level 14  
    Założyłem dwa bezpieczniki SMD po 7A i przy pełnym obciążeniu poddały się. Po wskazówce kolegi zdenek_zdenek założyłem gniazdo samochodowe bezpiecznikowe na przewód pomiędzy układem a zaciskami i bezpiecznikiem 20A i jest gitara.
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi i porady :)
    Pozdrawiam wszystkich :))