Witam,
nie podales kryteriow wyboru,
ja stosuje sterowniki programowalne/uniwersalne i to co podales to sa parametry silnika, ktore podaje sie jako parametr bo sterownik obsluguje praktycznie kazdy silnik w zakresie swojej wydolnosci.
Co silnik ma robic? wymagana jest logika ruchu? sprzezenia zwrotne? precyzja obrotu? itd.
Pozdrawiam
Witam. Silnik będzie pracować w ploterze 2d który zamierzam sobie złożyć. Tylko nie wiem jaki sterownik wybrać. Zamierzam takie 2 silniczki kupić. Cały ploter będzie sterowany prawdopodobnie z arduino.
Witam,
Teraz zauwazylem to prosty motorek Nema 17, orazi nie martwimy sie logika bo to ma zalatwic arduino.
Masz kilka wyjsc, do arduino sa przystawki obslugujace takie silniczki, tu jest nawet taki sam:
https://lastminuteengineers.com/stepper-motor-l298n-arduino-tutorial/ Inne wyjscie to zastosowanie prostego uniwersalnego sterownika np. ND556, zworkami konfigurujesz go do silnika a do sterowani awymaga 3 sygnalow: DIR - kierunek obrotow, ENA - wlacz/wylacz oraz PUL - impulsy krokow.
Pozdrawiam
Witam,
mozesz rozwianac co to za "ploter" ma byc? przenosny? nagle jakies zasilanie akumulatorowe sie pojawia, o co chodzi?
Moge ci zaproponowac moje podejscie do problemu.
Zasilanie musi byc nieco wieksze/wydajniejsze niz maksymalny pobor mocy przez silniki z osprzetem, rozsadnie bedzie dac powiedzmy 20-30% wiecej mocy. Arduino nie jest przemyslowym sterownikiem i odsprzeganie zasilania w modulach jest slabe, sugeruje oddzielne zasialnie elektroniki i "mechaniki", ustrzeze cie to przed nieprzewidywanym zachowaniem sie ukladu.
Nie wiem czy interesuja cie feedback'i polozenia czy predkosci co by wymagalo enkoderow i dodatkowego modulu dla arduino. Ja praktycznie nie steruje silnikami bez feedbacku, tylko wtedy wiem ze silnik sie obrocil/przesunal i ile, ale to tez zalezy od precyzji i dokladnosci jaka cieinteresuje.
Jak sadze interesuje cie wslanie okreslonej ilosci impulsow co spowoduje obrocenie sie silnika o pewien kat a to zostanie przelozone np. na ruch posuwisty. Zauwaz ze po wykonanniu np. 25 obrotow powiedzmy +500krokow i potem -500krokow po 25 cyklach nie bedziesz w tym samym "miejscu".
Pozdrawiam
Tak właśnie mnie interesuje obrócenie się silnika o zadany kąt. To jakich akumulatorów czy baterii mogę użyć do zasilenia tego sterownika? Raczej ploter ten 2d może być przenośny. Czyli najlepiej dać 12V/3A baterie czy akumulator?
Witam,
jak napisalem zasilanie musi byc wystarczajce, czyli zapewnic taka moc abys wszystko zasilil w najgorszym z mozliwych przypadkow i nie zabraklo mocy, czy to bedzie akumulator czy zasilanie sieciowe to juz twoje prywatne rozwiazanie.
Musisz zapewnic odpowiednie napiecia do zasilania arduino i komponentow oraz silnikow oraz odpowiednia wydajnosc pradowa.
Pozdrawiam
Rozumiem a mam take pytanie. Czy ten sterownik wytrzyma jakbym podlaczyl zrodlo zasilania 12V ale o wiekszej liczbie Amper? Np zrodlem more by kazdy akumulator 12 V czy bateria?
Jak myslisz te sterowniki pobieraja Ile chce pradu z akumulatora czy akumulator daje Jakie jest jego przecietne rozladowanie? Jak tak to by sterownik mogl sie spalic.
Moim zdaniem powinieneś użyć gotowego drivera silnika krokowego, który może sterować silnikiem w trybie mikro-krokowym, zysk polega na tym, że jest większa rozdzielczość i mniejsze wibracje.
Arduino, którym chcesz ten silnik sterować nie jest jakimś demonem wydajności więc najlepiej użyć kompletny driver silnika: z tablicą translacji, z regulacją prądu, optymalizacją przełączania mostka, itp, itd, krótko mówiąc, podajesz sygnały start, kierunek i step - i to wszystko.