Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilanie ładowarki do wkrętarki z przetwonicy 12DC/230AC

Larry_088 06 Jun 2021 15:48 276 5
  • #1
    Larry_088
    Level 15  
    Jako że na działce nie posiadam jeszcze przyłącza elektrycznego, to postanowiłem kupić przetwornicę DC/AC do samochodu w celu ładowania elektronarzędzi. Najczęściej używam wkrętarki 12 V marki Parkside. Sprawdziłem po zakupie i ładowarka ładowała ogniwa. Jednak po dość długim czasie zwróciłem uwagę na to, że baterie ładują się jakby szybciej. Ostatnio ładowarka nie chce ładować baterii, sygnalizuje naładowanie zieloną diodą i to w sumie tyle. Czy to normalne? Jak podejść do tego problemu? Oczywiście z sieci ładuje normalnie.

    Wkrętarka 12 V Parkside, a przetwornica to VOLT 300 W.
  • #2
    Larry_088
    Level 15  
    Z ładowaniem akumulatorów 20 V jest podobnie. Moja ładowarka daje prąd ładowanie 8 A (szybka). Próbowałem ładować ogniwa w różnym stanie rozładowania i jest różnie. W większości po podpięciu mruga czerwona dioda (powinna świecić w czasie ładowania światłem ciągłym). Jak zostawię tak urządzenie, to po około 15-20 min zaczyna ładować - wentylator pracuje, urządzenie się ładuje.

    W instrukcji znalazłem taki wpis:

    Quote:
    Jeśli czerwona dioda kontrolna LED zacznie migać, akumulator się przegrzał i nie można go naładować
  • #3
    g107r
    Level 39  
    Larry_088 wrote:
    20 V
    Larry_088 wrote:
    Moja ładowarka daje prąd ładowania 8 A (szybka)
    21,5 V x 8 A = 172 W
    Pomijając już zasilanie przetwornicy przetwornicą, bo nie znam się i się nie wypowiem ani nie sprawdzę, bo chwilowo ładowarka Parkside nie działa z baterią (błąd uszkodzonej baterii), to mój
    Larry_088 wrote:
    VOLT 300 W
    lub coś podobnego, przepalił sobie ścieżkę przy zasilaniu laptopowego zasilacza 65 W, więc mam mieszane odczucia co do swojego "VOLTA".
    Masz inną przetwornicę?
  • #4
    Larry_088
    Level 15  
    g107r wrote:
    przetwornicy przetwornicą, bo nie znam się,

    Tak chyba działają wszystkie UPS-y i zasilania awaryjne. Przecież teraz większość urządzeń ma na zasilaniu przetwornice. To co mam nią zasilać? Żarówki i transformatory? Może silniki, które z pewnością lubią sinus modyfikowany...

    Ogólnie to coś musi być nie tak, a ja chciałbym mieć jakiś punkt zaczepienia, żeby oddać na gwarancji.
  • #5
    g107r
    Level 39  
    No jak na zasilaniu sieciowym działa prawidłowo, a z przetwornicy nie, to przetwornica niewłaściwa - nie ma pełnej sinusoidy :?: czy coś podobnego jak w generatorach prądu, niby robią prąd, ale nie wszystko na nim chce działać, i tłumaczą to zniekształconą sinusoidą.
    Ładowarki nie wymienisz, prawdopodobnie nie przerobisz, więc i tak zostaje przetwornica.

    Czy ty zachowujesz jakąś wydajność prądową?
    Przetwornicę masz na klemy, czy zapalniczkę?
    To może brać dużo prądu, a np przewody na to nie pozwalają. Straty w przetwornicach (sprawność np 80-90%).
    Mnie w jakimś momencie, wyłączał się prostownik 10A. ~140W
    Spadek napięcia, zabezpieczenie, co oznacza
    Larry_088 wrote:
    W większości po podpięciu mruga czerwona dioda (powinna świecić w czasie ładowania światłem ciągłym)
    Jest w instrukcji?
    W mojej miganie czerwonej i zielonej, to uszkodzenie baterii, ale tego nie pamiętam, czy było, zresztą pewno inna ładowarka.
  • #6
    Larry_088
    Level 15  
    Z prądami wszystko w porządku. Przyniosłem przetwornicę do domu i mały akumulator (18 Ah). Normalnie pociągnął laptop i żarówkę 40 W (jednocześnie).

    Zauważyłem tylko jedną rzecz. Przetwornica jałowo podaje 208 V, po obciążeniu, nawet żarówką LED kilka watów, napięcie rośnie i utrzymuje się w granicy 238-242 V - myślę, że tu może tkwić problem. Dzisiaj akurat ładnie ruszyło ładowanie i nie było się do czego doczepić, ale jeśli się to powtórzy, to podłączę jakieś obciążenie dodatkowe i sprawdzę, czy coś się zmieni.