Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka Indesit WITP82 - miga czerwona i zielona dioda

Kongo98 06 Jun 2021 20:25 411 10
    Kongo98
    Level 3  
    Witam.
    Pralka zaczyna prać, pobiera wodę i pierze. Po określonym czasie wypuszcza wodę i już nie pobiera i nie płucze. Migają diody czerwona i zielona wybielania, a pralka cały czas wypuszcza wodę i nie daje się wyłączyć. Proszę o pomoc w rozpoznaniu przyczyny i usterki.
    Pralka Indesit WITP82 - miga czerwona i zielona dioda
    Kongo98
    Level 3  
    Jak kolega rozszyfrował taki kod błędu grzałka grzeje woda ciepła. Pralka po uruchomienie programu rusza normalnie gdy zakończy pranie wstępne wypuszcza wodę ciepłą i zapalają się kontrolki podczas tej czynności i już tylko wypompowuje i świecą diody jak na foto. Wyłączyć można tylko wtyczką z gniazdka.
    Kongo98
    Level 3  
    Słyszał jeżeli kolega pewny że to grzałka na 90% to jadę po grzałkę
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Wróżbitą nie jestem. To kolegi pralka i do kolegi należy weryfikacja podanej podpowiedzi. Zdalna pomoc to tylko podpowiedź a stan faktyczny kolega ustala już sam za pomocą pomiarów. Błąd F08 to nie tylko grzałka, choć ona bywa najczęstszą przyczyną, ale też i choćby hydrostat lub czujnik temperatury.
    Miernik w dłonie i kolega weryfikuje wszystko po kolei aż w końcu trafi na uszkodzoną część. Inaczej niestety się nie da.
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Kongo98 wrote:
    Słyszał jeżeli kolega pewny że to grzałka na 90% to jadę po grzałkę

Pewnym można być po wykonaniu właściwych pomiarów.

O ile prawidłowo zaznaczyłeś kontrolki zgłaszajace kod błędu, to pewne jest, ze to F08 - dalej trzeba przeprowadzić diagnostykę, zgłaszany błąd to tylko informacja gdzie szukać problemu a nie gotowe rozwiązanie na naprawę.
    Kongo98
    Level 3  
    Działam napiszę co ustaliłem

Dodano po 42 [minuty]:

Jestem pełen podziwu i szacunku dla Was .Wyeliminowałem grzałkę jak na fot pralka hula .Jutro zakupię grzałkę wymienię podzielę się informacjami. Pralka Indesit WITP82 - miga czerwona i zielona dioda
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    I czujnik temperatury przełóż ze starej grzałki do nowej no chyba, że kupisz w komplecie z nowa grzałka - tylko oby rezystancja się zgadzała.
    Kongo98
    Level 3  
    Grzałka kupiona nowa tak jak oryginał 1800 W wymiary te same czujnik został stary koszt grzałki 27 zł pralka działa .Jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc i za zainteresowanie się tematem.
    Pozdrawiam