Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Młotowiertarka elektromagnetyczna

tenpytający 10 Jun 2021 18:34 312 2
Wago
    tenpytający
    Level 2  
    Dzień dobry Wszystkim. Chciałbym zapytać Was o odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Skąd praktycznie brak młotowiertarek z mechanizmem udaru elektromagnetycznego? Koszt produkcji, awaryjność, czy może coś innego? Mam takową z roku 1997, parametry to 5,9 kg wagi, udar 4,3J, 3000 ud./min i drgania 4 m/s2. Co w takim razie poszło nie tak, że obecnie mamy w zasadzie jedynie młotowiertarki mechaniczne lub pneumatyczne?
  • Wago
    ruffio
    Level 15  
    Mogę zgadywać, ale chyba chodzi o kasę. Wiertarkę z udarem mechanicznym za 150 zł kupisz. Za 200-300 masz z pneumatycznym. Pomijam oczywiście kwestię wykonania, trwałości, marki itd. Natomiast magnetyczne zaczynają się od 2000. Pytanie - kto to kupi?
    Kolejne pytanie - jak się lata z 6 kg wiertarką? Ciężko co? No właśnie. Z reguły użytkownicy wybierają młotki do 3 kg. Większy sprzęt idzie na budowę, choć pewnie znajdzie się niejeden miłośnik borowania ciężkim sprzętem i posiada taką w domu. 4 J to całkiem całkiem fajna moc i nie jednego jamnika w bloku zdenerwować, ale takie parametry idzie uzyskać taniej przy lżejszym sprzęcie.
    Obecne konstrukcje to proste w budowie narzędzia, które ktoś musi serwisować i zapewne jest łatwiej to robić.

Osobiście mam młotek 3 kg i niedawno wierciłem naszą ukochaną wielką płytę wiertłem 18 mm. Szło pięknie i nie potrzebuję cięższego sprzętu. Z resztą jak w roku zrobię 2-3 dziurki na obrazki to dla mnie moja to świat.
    tenpytający
    Level 2  
    Sam mechanizm elektromagnetyczny jest prosty jak budowa cepa, nie ma tam dużo części, w porównaniu z innymi mechanizmami do samego udaru nie potrzeba nam silnika(moglibyśmy zrobić młot wyburzeniowy na samym elektromagnesie) - mamy 2 sprężyny, elektromagnes, tłok/iglicę i to tyle. Zwracam uwagę, że to 6 kg wagi to prawdopodobnie wina lat produkcji - obecnie raczej dałoby się zamknąć w mniejszej wadze oraz zwiększyć siłę uderzenia, przypominam, że mówimy o młotku z lat 90-tych.

Przynajmniej w pracach o produkowaniu wiertnic górniczych zachwalają kwestię prostego serwisu, małego skomplikowania i lepszych wyników niż w przypadku mechanizmów pneumatycznych czy hydraulicznych.

A co do podanej ceny 2000 zł - chyba piszesz o wiertarkach magnetycznych, które co prawda też korzystają z elektromagnesu, ale nie sa udarowe i służą do zupełnie innych zastosowań(metal).

EDIT:
    Można znaleźć kilka patentów bardziej współczesnych, w których widać magnesy stałe, np.:
    https://patents.google.com/patent/CN101708607B/en
    https://patents.google.com/patent/CN102225542A/en

W pierwszym z nich można przeczytać o starszym patencie opartym na solenoidzie. Jeżeli twórcy "nowej generacji" opartej na magnesach stałych mają rację(i nie koloryzują), to konstrukcja którą ja posiadam (jest zbudowana jak powyżej) ma słabą jakość. W wolnym tłumaczeniu: "Młot udarowy, który wykorzystuje solenoid do wytwarzania impulsów udarowych, ma wadę dużego zużycia energii, małej żywotności cewki i łatwo się psuje. Kompatybilność elektromagnetyczna jest słaba, jej mechanizm opiera się na sprężynie, aby zrealizować uderzenie i powrót, a siła udaru nie jest wysoka. Częstotliwość uderzenia jest niska, a sprężyna łatwo traci skuteczność i przestaje działać."
    Niemniej jednak, mocne magnesy mamy od kilku dobrych lat, a wiertarki udarowej opartej na tym mechanizmie dalej nie widać na współczesnym rynku narzędzi.