Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki głośnik Bluetooth z w miarę czystym dzwiekiem

JasomiT 12 Jun 2021 01:05 4287 13
    JasomiT
    Level 15  
    Witam, zakładam nowy temat, bo nie znalazłem odpowiedniego, gdyby jednak takowy był, proszę nie kasować mojego a wrzucić do niego linka.
    Szukam głośnika Bluetooth, powiedzmy do max 200zł za uzywany. Ale drugorzędną sprawa są moc i długość pracy na baterii, a raczej taki który oferował by, powiedzmy w miarę jakość dźwięku.
    Po prostu, często grzebie w garażu jednym czy drugim i lubię posłuchać muzyki.
    Jednak talaskanie z domu wzmacniacza i kolumn mnie irytuje.
    Co prawda mam głośniki Bluetooth, jakiś aiwa, duży i głośny ale to taki od biedy do grilla, w pomieszczeniu słuchanie go strasznie mnie irytuje, oraz mały creative nuno, ale to też raczej zagłuszacz, no może przesadziłem, ale powiedzmy że to nie to.
    W ogóle nie lubię dźwięku mono, ale z wygody na niego przystanę.
    Więc co byście polecili? Nie musi nisko schodzić, chodź jakiś bas by się przydał, ani jak wcześniej pisałem być głośny czy długo grać na baterii.
    Po prostu, chce puścić czy pop czy rok i usłyszeć instrumenty, jak będzie wokal , to trochę go poczuć a i jakieś szybsze i mocniejsze nutki były w miarę odwzorowane.
    Oczywiście jak wpiszemy w google jaki głośnik Bluetooth to mamy mnóstwo testów, ale to jak wspomniałem, jakby się liczyło jak głośno i ile czasu pogra.
    A opisu dźwięku brak.
    Liczę na podpowiedzi, pozdrawiam.
    2konrafal1993
    Level 37  
    Zadałeś trudne pytanie, słyszałem trochę tych sprzętów i żaden szału nie robi. Grają tak sobie zazwyczaj średnie są mocno wyeksponowane natomiast góra nic ciekawego bo coś tam gra, bas nigdy nie był ciekawy bo czego oczekiwać od głośnika 5cm. Słyszałem też większe i tam było lepiej z basem ale nie był to niski bas. Jeśli masz tam prąd to może warto rozejrzeć się za głośnikami do komputera, takie głośniki już dadzą więcej jakości bo głośnik przenośny to raczej zabawka dla posłuchania głośniej niż gra telefon. Najlepsza opcja to iść do sklepu rtv i posłuchać jeśli cena będzie za wysoka to zapamiętaj model i szukaj używanego, każdy ma inne preferencje dźwiękowe dlatego na recenzje patrzę z przymrużeniem oka.
    sunrise84
    Level 42  
    2konrafal1993 wrote:
    Słyszałem też większe i tam było lepiej z basem ale nie był to niski bas.
    2konrafal1993 wrote:
    false

Zobacz sobie JBL Boombox 2, posłuchaj a potem pogadamy :D
    https://de.jbl.com/bluetooth-lautsprecher/JBL...w&start=1&sz=13&prefn1=isSupport&prefv1=false
    Lecz:
    JasomiT wrote:
    Szukam głośnika Bluetooth, powiedzmy do max 200zł za uzywany.

+
    2konrafal1993 wrote:
    Grają tak sobie zazwyczaj średnie są mocno wyeksponowane natomiast góra nic ciekawego bo coś tam gra, bas nigdy nie był ciekawy bo czego oczekiwać od głośnika 5cm.

Masz absolutną rację.
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Mogę opisać doświadczenia z dwoma nowszymi głośnikami renomowanych producentów ;) Z góry wiem że głośniczek na BT to nie zestaw Hi-Fi dobrej jakości ale można nawet i dobrze trafić.

JBL Flip 5 - jak zależy ci na jakości to unikaj go jak ognia. Po pierwsze jest mono, a po drugie producent coś tak tam ostro nakombinował w DSP i w pewnym zakresie górnych rejestrów dzieje się coś okropnego. Przykładowo w utworze Dark Tranquility - Forward Momentum "piach" w wokalu był jakoś bardzo dziwnie podbity, miał charakter jakby był poddany mocnej stratnej kompresji, ogólnie brzmiał niemal jak jakieś trzaski i był bardzo nieprzyjemny w odsłuchu. Oczywiście w innych utworach w tym przedziale częstotliwości działo się to samo. Oddałem po jednym czy dwóch dniach do sklepu :P Większość tego nie słyszy pewnie, ale moje czułe ucho od razu to wychwyciło. Nie dało się tego słuchać :P Po zwrocie JBL'a od razu wziąłem Soniacza.

Sony SRS-XB32 - Wiem że ogólnie rzeczy takie jak migające ledy lub tryb "perkusji" reagujący na tapnięcia w głosnik raczej nie przepowiadają niczego dobrego - ale nic bardziej mylnego. Te funkcjonalności można wyłączyć, a gra to.... całkiem przyzwoicie. I w przeciwieństwie do flipa 5 jest stereo ;)
    Kodek LDAC zapewnia bardzo dobrą jakość przesyłanego strumienia. Sam głośnik ma 3 tryby dźwięku (Live sound, Standard i Extra Bass).

-Live sound dodaje efekt a'la poszerzonego stereo (surround), kosztem lekkiego przytłumienia wysokich tonów.
    -Standard jest dla mnie aż za płaski i bez szczególnego wyrazu.
    -Extra Bass - jest najbardziej uniwersalny i chyba nawet domyślnie włączony. Całość pasma dość wyrównana i dobrze brzmiąca, choć w niektórych scenariuszach niskie tony mogą "dudnić" i ogólnie wywyższać się nad resztą pasma - na to bardzo duży wpływ ma położenie samego głośnika i pomieszczenie w jakim słuchamy. Przeważnie w tym trybie głośnik radzi sobie dobrze ze wszystkimi gatunkami muzyki (słucham m. in. rocka, metal, muzykę elektroniczną i nawet pop ;)). Do tego w aplikacji (używam na androidzie) poza konfiguracją opcji dostępnych z przycisków na głośniku mamy do dyspozycji 3 pasmowy equalizer, więc można lekko skorygować zawsze brzmienie.

Głośnik nie schodzi jakoś szczególnie nisko, ale jak na takie rozmiary jest całkiem nieźle. No i w razie czego ma wejście AUX w postaci złącza 3.5mm, nawet kiedyś walkmana podłączyłem hahah. Ogólnie mogę polecić ten model, ja dałem za nowy coś koło 400-500 zł ale teraz używane spokojnie można dostać lekko powyżej 200 zł. Bateria po ponad 1.5 roku używania dalej trzyma. Na imprezy i wypady spisuje się bardzo dobrze, ale w domowym zaciszu również można go z przyjemnością słuchać. Ogólnie jestem bardzo z niego zadowolony.
    2konrafal1993
    Level 37  
    sunrise84 wrote:
    Zobacz sobie JBL Boombox 2, posłuchaj a potem pogadamy

Nie no cena też jest niezła, jednak w tej cenie można mieć dobre stereo i zostanie jeszcze na dobre słuchawki. Ja tylko powiedziałem o moich doświadczeniach z głośnikami w cenie do 200 zł droższych nie słuchałem, wolę słuchawki oraz zestaw stereo bo taki głośnik nie jest mi potrzebny.
    JasomiT
    Level 15  
    Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.
    Potwierdzam że taki głośnik to nie hi fi, ale nie szukam takiego bo nawet w domu mam tylko jakieś kolumny quadral i klocek Kenwood, ale już to w miarę miło gra, tylko że jest mało mobilny.
    A często siedzę w jednym garażu gdzie sobie coś lutuje, w drugim majsterkuje, a jeszcze na wieś latam grzebać przy aucie. Więc chciałbym mieć coś co biorę pod pachę i idę.
    Słuchałem już trochę głośników, ale to tak jak przedmówca pisał, brak dobrej góry, przejaskrawione średnie, a bas to zależy od głośnika, ale zawsze jest płytki i w najlepszym razie przypomina kopanie nogą w drzwi.
    Ale jak pisałem, bas tu jest drugorzędny.
    Mam nawet głośnik przenośny na dwóch głośnikach 30cm i zadziwia mnie jego głośność i długość pracy na baterii, ale jak sobie puszczę swoją ulubioną muzykę na nim to aż coś mnie skręca i już wolę ciszę.
    Więc nie szukam mocnego głośnika z nisko schodzącym basem.
    Ale aby dało się posłuchać, żeby soprany ciągnęły dość wysoko i środek też był w miarę wyraźny i selektywny.
    Na razie poczytam o głośnikach które proponowaliscie.
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    No czytać można... Ale to wszystko są subiektywne testy pisane przez ludzi którzy niekoniecznie musieli mieć styczność z dobrze brzmiącym audio. W recenzjach flipa 5 nie znalazłem by ktoś zwrócił uwagę na moim zdaniem rażące "błędy" w reprodukcji dźwięku.
    sunrise84
    Level 42  
    Tak ale weźmy pod uwagę też fakt że autor oczekuje dobrej reprodukcji wysokich tonów. No sorry nie da się tego osiągnąć na szerokopasmowych głośniczkach które są montowane w tych plastikowych grających rurkach. To ma grać głośno ale nie w klasie HIFI.
    JasomiT
    Level 15  
    No właśnie, jak szukam to te urządzenia są oparte głównie na szerokopasmowym głośniku, od biedy wsparte o wysoko tonowy ale piezo, który więcej psuje niż pomaga.
    Teraz się zastanawiam czy samemu coś zrobić, mam kopułki i średnie Tonsila, ale takie głośniki to chyba więcej mocy potrzebują i nie za bardzo zagrają pod elektroniką z Bluetooth?
    kwiatkowskidaniel037
    Level 2  
    Wiesz co ja to Ci polecam np. Mantę :) Na prawdę fajnie czysto gra, jest spory ale idealny na imprezki czy jakieś ogniska. Ja mam model SPK5300 i generalnie w tej cenie ok 650 zł to najlepszy wybór
    PawelChester
    Level 19  
    Ja mam JBL Xtreme i jest calkiem ok, biorac pod uwage cene.Za 200zl jest oczywiste, ze nic nie bedzie grac.Badzmy realistami, same baterie kosztuja...a gdzie reszta, ktos to wszystko zaprojektowal, ktos sklada, administracja, dystrybucja, no i do tego marza producenta i sprzedawcy.Moze kup raz a dobrze, bo w tej chwili bedzie to juz trzeci glosnik jaki kupisz.JBL sa ok, ale Xtreme to najtansze co moze jakos tam grac, flip, charge i te inne maja zbyt maly naklad finasowy zeby cos ulepic.Moj ma juz jakes 7 lat i dalej smiga, tylko bateria juz padla.Nie wymieniam, bo zawsze mam w zasiegu gniazdko.Najlepiej tle w dlon i do sklepu, bedziesz mial odp od reki, ale budzet musisz zwiekszyc jesli cokolwiek slyszysz i nalezy pamietac, ze to sa tamie glosniki z bateria i wzmacniaczem w jednym.
    JasomiT
    Level 15  
    Jak mnie cieszy że temat doczekał się odświeżenia, akurat teraz powraca to zagadnienie.
    Jeżeli chodzi o zakończenie wcześniejszej części tematu, to ostatecznie zrezygnowałem z bluetooth.
    Dobrze pogrzebałem w garażu i reanimowalem dwa zestawy Creative t6100, na chwilę obecną jest ok, no może w rodzinnym domu, a raczej garażu muszę coś jeszcze wydumać, bo puki co to gra tam malutki głośniczek, pod końcówką mocy😛.

Ale teraz mam inną zagwostke, moja żona ma salę 60m2 ściany słabo zagospodarowanie, przez co jest dość silny pogłos.
    Często i ja tam siedzę i czegoś by się posłuchało.
    Niestety wspomniany creative w ogóle się nie nadaje, po włączeniu właściwie nie słychać średnich i wysokich, a bas dudni aż do przesady, nawet wrzucenie subka do regału i zatkanie otworu stratnego nie wiele dało.
    Więc przydał by się głośnik ze słabszym basem i chętnie bluetooth, co za tym idzie, znowu się rozglądam za małym głośnikiem.
    Tylko jak pisałem wcześniej, żeby to jakoś grało, aby jakoś dało radę odzwierciedlić muzyczkę, co prawdę młody nie jestem, ale do piętnastu kilo jeszcze słyszę 😀
    Można by powiedzieć że nic prostszego, jak pisał kolega wyżej, telefon w dłoń i do sklepu, tak zrobiłem, niestety efekt marny.
    U mnie w sklepie są głównie Blow, JVC i Xtreme, chciałem je porównać, ale sklep, duża hala, ciągły szum, tu laptopy na wystawie coś odtwarzają, alejka dalej telewizory grają, plus sklepowy radiowęzeł coś gra, tak że ciężko było co kolwiek posłuchać.
    Co prawda fajny byłby głośnik z karaoke, ale to nie ta półka cenowa.
    Obecnie są tam takie.
    Jaki głośnik Bluetooth z w miarę czystym dzwiekiem Jaki głośnik Bluetooth z w miarę czystym dzwiekiem

Które od biedy nadają się do słuchania wiadomości w radiu a nie muzyki.

Macie może do polecenia coś aby nadawało się nie tylko do filmów ale też muzyki i aby te średnie i wysokie, były klarowne i czytelne?
    Do kolegów piszących wcześniej, tak czytałem i rozumiem że HiFi to nie będzie, ale nawet nie chce, źródło sygnału to telefon i to głównie YouTube, oraz serwisy muzyczne, ale jednak żeby odtwarzane pasmo było możliwie równe i wysoko ciągnęło.