Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP 15 BA016NW - Bios nie zapisuje żadnych zmian

djfufu 12 Jun 2021 12:31 186 5
Wago
    djfufu
    Level 10  
    Witam, piszę z prośbą o pomoc w sprawie laptopa HP 15 - ba016nw , problem
    z laptopem polega na tym że wszystkie zmiany w sekcji
    opcje bootowania, przywróć wartości domyślne
    po ustawieniu sekwencji na legacy mode wyłączeniu secure boot
    i próbie zapisania zmian bios ich nie zapisuje, bios został
    zmieniony na ostatni jaki jest dostępny. Podczas próby instalacji
    nowej wersji win 10 na dysku ssd Crucial 480gb i wybraniu opcji boot mogę wymusić instalację z płyty cd wybierając BOOT FILE wskazuję po kolei katalogi i startuje instalacja z cd kiedy instalacja dobiega końca wyskakuje komunikat o błędzie w ustawieniu opcji rozruchu, z bootowalnego pendrivea nie mogę uruchomić takiej instalacji jak z cd wybieram BOOT FILE i wyskakuje od razu błąd że brak nośnika do bootowania, próbowałem tworzyć w rufus obrazy we wszystkich konfiguracjach, ze względu na brak możliwości zmiany opcji
    rozruchu w bios instalacji nie startuje z pendrivea. Laptop działa na oryginalnie zainstalowanym fabrycznie systemie na dysku HDD 1 TB, próby instalacji na dysku ssd i na zwykłym HDD są niemożliwe przez brak możliwości zmiany opcji rozruchu i zapisania ich w bios.
  • Wago
    janstop84
    Level 17  
    Czy inne ustawienia BIOS zapamiętuje?Np:zegar .
  • Wago
    karolll
    Level 14  
    Może bateria podtrzymująca umarla😉
    djfufu
    Level 10  
    Niestety to nie wina baterii, jedyne co bios zapisuje to właśnie data i godzina żadna inna zmiana nie zostaje zapamiętana. Nie jest to moja pierwsza przygoda z laptopem więc mam jakieś doświadczenie, pokombinowałem i tak skopiowałem system z innego działającego laptopa na 2 różne dyski zwykły HDD i SSD, następnie kolejno próbowałem je uruchomić w tym HP 15 i niestety nic efekt to biały ekran po starcie i nie można nawet wybrać opcji wejścia do biosu F10 ani wybrać bootowania F9 laptop jest zawieszony. Jak pisałem jedyne co udało mi się uruchomić to opcja Efi Boot File z płyty wybieram kolejno zakładki zatwierdzam i na końcu klikam klawiszem uruchamiając instalację , potem trwa zwykła instalacja która po czasie kończy się info o błędzie z konfiguracją opcji rozruchu, dalej próbowałem anulując instalację zrobić naprawę systemu i tu otrzymuję komunikat że w napędzie nie ma płyty instalacyjnej i żebym zainstalował sterownik ? jest chyba normalne bo wymuszając z opcji Efi Boot File laptop wyszukuje pliki czyli odwołuje się do napędu gdzie jest instalka? a po błędzie kiedy opcje w zakładce Boot Option nie są ustawione na Legacy więc nie widzi już ponownie płyty w napędzie? same znaki zapytania pierwszy raz spotykam się z takim problemem.
    djfufu
    Level 10  
    Widzę że temat jest obcy dla kolegów? nikt nie ma pomysłu , nie miał takich przygód z biosem?
    djfufu
    Level 10  
    Witam, temat do zamknięcia niestety nic nie udało się z robić i laptop został podzielony na elementy.