Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dołożenie paneli do istniejącej instalacji - przewymiarowanie falownika

ciubers 17 Jun 2021 18:27 3213 36
    Cytro12
    Level 26  
    No i wszystko jasne, tak jak pisałem, teraz niech kolega ignac80 sprawdzi sobie czy obcina mu natężenie w południe, jeśli nie to po prostu współczynnik temperaturowy działa i nic nie obcina.
    3301 wrote:
    napięcie DC jest wtedy podwyższone

Jeśli piszesz o screenie, który dałeś to napięcie masz podwyższone bo dałeś screen z marca a ten drugi jest z maja kiedy temp są większe i działa współczynnik temp. Jeśli wynika to z algorytmu ograniczenia mocy MPPT, który przekładają te magiczne zworki w Sofarze to trzeba było by zrobić odpowiednie testy czy tak rzeczywiście jest.
    3301
    Level 33  
    Cytro12 wrote:
    No i wszystko jasne, tak jak pisałem, teraz niech kolega ignac80 sprawdzi sobie czy obcina mu natężenie w południe, jeśli nie to po prostu współczynnik temperaturowy działa i nic nie obcina.
    3301 wrote:

Jeśli piszesz o screenie, który dałeś to napięcie masz podwyższone bo dałeś screen z marca a ten drugi jest z maja kiedy temp są większe i działa współczynnik temp. Jeśli wynika to z algorytmu ograniczenia mocy MPPT, który przekładają te magiczne zworki w Sofarze to trzeba było by zrobić odpowiednie testy czy tak rzeczywiście jest.

Jeżeli chodzi o obcięcie mocy u kol. ignac80 to z wykresu wyraźnie widać że obcina przy tych 4 kW tak że i natężenie prądu też musi być pomniejszone w stosunku do Impp.

Co do tego podwyższonego napięcia w wykresie z 10.03 to znalazłem też takie dni jak 26.03 i 31.03 gdzie nie było ograniczenia mocy a napięcie było niższe o 18V 26.03 i także o 30V 31.03. w stosunku do 10.03, napięcie DC bardziej zależy od obciążenia stringu niż od temperatury. Nawet to niższe napięcie z 9 maja to nie jest skutkiem wyższej temperatury bo takiej tu gdzie jest ta instalacja jeszcze nie było. Zwiększenie mocy falownika sofar wynika nie z przestawiania jakichś magicznych zworek tylko z aktualizacji oprogramowania, była wersja V201 i została zaktualizowana do V220.
    Cytro12
    Level 26  
    3301 wrote:
    Zwiększenie mocy falownika sofar wynika nie z przestawiania jakichś magicznych zworek tylko z aktualizacji oprogramowania, była wersja V201 i została zaktualizowana do V220.

Widocznie były bugi to załatali, na moim falowniku i na innych, które znam nie było takich akcji.
    3301 wrote:
    Co do tego podwyższonego napięcia w wykresie z 10.03 to znalazłem też takie dni jak 26.03 i 31.03 gdzie nie było ograniczenia mocy a napięcie było niższe o 18V 26.03 i także o 30V 31.03. w stosunku do 10.03, napięcie DC bardziej zależy od obciążenia stringu niż od temperatury. Nawet to niższe napięcie z 9 maja to nie jest skutkiem wyższej temperatury bo takiej tu gdzie jest ta instalacja jeszcze nie było. Zwiększenie mocy falownika sofar wynika nie z przestawiania jakichś magicznych zworek tylko z aktualizacji oprogramowania, była wersja V201 i została zaktualizowana do V220.

To znaczy, że algorytm MPPT Sofar nie był wystarczająco dobry co po aktualizacji się trochę zmieniło. Ja nie zauważam jakichś dziwnych wahań w napięciu w zależności od obciążenia, za to widać dokładnie wpływ temp. Pokrywa sie to z charakterystyką paneli z danych technicznych.

Widać charakterystyczną kołyskę kiedy panele są zimne rano i wieczorem napięcie jest wyższe kiedy są ciepłe w środku dnia napięcie spada. Dwa falowniki mój i Fronius 5kW
    ignac80
    Level 20  
    Cytro12 wrote:
    3301 wrote:

Na poniższym wykresie widać dokładnie jak obcina moc.
    Po wyjściu słońca zza chmur napięcie DC wzrasta a prąd jest ograniczony i powoli wzrasta.
    Dołożenie paneli do istniejącej instalacji - przewymiarowanie falownika
    3301
    Level 33  
    Cytro12 wrote:
    3301 wrote:
    Zwiększenie mocy falownika sofar wynika nie z przestawiania jakichś magicznych zworek tylko z aktualizacji oprogramowania, była wersja V201 i została zaktualizowana do V220.

Widocznie były bugi to załatali, na moim falowniku i na innych, które znam nie było takich akcji.

Nic nadzwyczajnego, sofar 5,5 ktlx z softem niższym niż V220 pracował z mocą 5 kW, po pojawieniu się nowszego softu i aktualizacji pracował z mocą 5,5 kW. Widać że nie znasz tematu z sofarem ale jak nie stosujesz sofara to wcale nie musisz znać.

Cytro12 wrote:
    3301 wrote:

To znaczy, że algorytm MPPT Sofar nie był wystarczająco dobry co po aktualizacji się trochę zmieniło.

Algorytm działał jak powinien, aktualizacja dotyczy tylko mocy po AC.

Cytro12 wrote:
    Ja nie zauważam jakichś dziwnych wahań w napięciu w zależności od obciążenia, za to widać dokładnie wpływ temp. Pokrywa sie to z charakterystyką paneli z danych technicznych.

Widać charakterystyczną kołyskę kiedy panele są zimne rano i wieczorem napięcie jest wyższe kiedy są ciepłe w środku dnia napięcie spada. Dwa falowniki mój i Fronius 5kW

Źle to interpretujesz, popatrz też na prąd z modułów w tym Twoim wykresie z 17.06 i moc jaka jest o godzinie 8:45 i też ile jest tego prądu jest? 3 -3,5 A? a mocy 1-1,5 kW? i to samo o 17.
    A teraz popatrz ile prądu jest o tej 13 gdzie napięcie jest najniższe a moc najwyższa, czy nie sporo więcej?
    Niema prądu to i niema obciążenia obwodów DC i dlatego napięcie jest wyższe, a o tej 13 to nie temperatura obniża napięcie stringu ale właśnie obciążenie bo wtedy jest największe. Pewnie i wyższa temperatura w godz. południowych też swoje zrobi ale raczej jeszcze nie teraz bo dopiero chyba pierwszy dzień z 30 stopniami a jeżeli dzień będzie gorący to i po tej 17 też.
    Cytro12
    Level 26  
    3301 wrote:
    Widać że nie znasz tematu z sofarem ale jak nie stosujesz sofara to wcale nie musisz znać.

To prawda Sofar po prostu jest tani i popularny. I to wszystko, natomiast to jak działa nie powoduje częstego wyboru u mnie.
    3301 wrote:
    Algorytm działał jak powinien, aktualizacja dotyczy tylko mocy po AC.

Mam porównanie falowników i wiem mniej więcej jak działa ale trudno się rozmawia z kimś kto ma i chwali sobie :) Potrzebny jest dystans.
    ignac80 wrote:
    Źle to interpretujesz, popatrz też na prąd z modułów w tym Twoim wykresie z 17.06 i moc jaka jest o godzinie 8:45 i też ile jest tego prądu jest? 3 -3,5 A? a mocy 1-1,5 kW? i to samo o 17.
    A teraz popatrz ile prądu jest o tej 13 gdzie napięcie jest najniższe a moc najwyższa, czy nie sporo więcej?
    Niema prądu to i niema obciążenia obwodów DC i dlatego napięcie jest wyższe, a o tej 13 to nie temperatura obniża napięcie stringu ale właśnie obciążenie bo wtedy jest największe. Pewnie i wyższa temperatura w godz. południowych też swoje zrobi ale raczej jeszcze nie teraz bo dopiero chyba pierwszy dzień z 30 stopniami a jeżeli dzień będzie gorący to i po tej 17 też.

Prosty test, teraz są panele jeszcze chłodne weź węża polej je wodą i zobacz jak zareaguje algorytm wnioski wyciągnij sam. Masz obciążenie, masz takie samo słońce, taki sam czas, masz odczyty itd.

Drugi sposób sprawdź w danych technicznych swoich paneli ile powinno być w STC Vmpp oraz Impp, potem w południe zobacz ile masz Impp jak jest max to sprawdź Vmpp na panel ale z uwzględnionym i policzonym współczynnikiem temperaturowym (pomiar z panela), porównaj z odczytem, zobacz co wyjdzie, wyciągnij wnioski. Zazwyczaj podana jest też charakterystyka od temp na wykresie to pewnie sporo pomoże.
    Temat uważam na razie za wyczerpany bo zaczynamy się kręcić wkoło.
    poldeczek1
    Level 12  
    Nie chcę zaczynać nowego wątku więc napiszę w tym mam panele 340 watt 18 sztuk 11 po jednej stronie dachu i 7 po drugiej stronie dachu na panelach z pomarańczowymi kropkami założone są optymalizery tigo
    Falownik mam sofar solar 5.5 ze zworka na 6.6 kw

Ponieważ mam jaskółke w dachu ktora rzuca cien raz na jeden string raz na drugi
    Wschodni string mniejszy Zachodni większy
    O 12 w południe słońce świeci prostopadle na obydwa stringi

Chciałbym wykorzystać jaskółke i dołożyć tam panele aby podbić produkcję przy wschodzie i przy zachodzie

Paneli 340w już raczej nie dokupię ale 370-380w jeszcze tak
    Panele będą z optymalizerami

Pytanie czy mój falownik to wytrzyma? Dołożenie paneli do istniejącej instalacji - przewymiarowanie falownika