Rafal__G wrote: Witam.
W starej instalacji jest piec Sas NWT 17kW. Instalacja miedziana, rurki od pieca 28mm i dalej coraz cieńsze. Układ otwarty.
Taki pozostaw.
Rafal__G wrote:
W instalacji jest jedna pompa, więc żeby w lecie zagrzać wodę w bojlerze trzeba zamykać ręcznie zawory na grzejniki.
To trzeba dodatkowo dołożyć drugą pompę.
Robisz taki układ:
https://static.elektroda.pl/attach/Kociol_weg...obnikiem_i_mieszaczem_-_schemat_3_2024019.jpg
tyle, że bez tych zaworów różnicowych. Można też wywalić zawór mieszający.
I czegóż tu chcieć więcej?
Rafal__G wrote:
Co do bezpieczeństwa, to nie odważyłbym się zastosować układu zamkniętego do pieca zasypowego, ale do słabego pieca z podajnikiem na ekogroszek, który nie ma rusztu awaryjnego chyba nie ma się co bać.
Wbrew pozorom kotły z podajnikami także potrafią się gotować.
Rafal__G wrote:
Odnośnie uwagi, że nie mam co z pieniędzmi zrobić, to proszę mi doradzić najlepszy wybór.
Potraktuj kocioł jako sprzęgło, dołóż drugą pompę i zawory zwrotne. Po co przepłacać za sprzęgło, dodatkową pompę i cały osprzęt potrzebny aby to połączyć?
Rafal__G wrote:
Od razu napiszę, że nie mam gazu na działce. Kocioł klasy 5 z podajnikiem kosztuje z 10-11tys. Za dodatkowy osprzęt niechby 2tys.
Liczysz bardzo optymistycznie.
Dwa tysiaki będzie kosztować samo dołożenie drugiej pompy.
Rafal__G wrote:
Czy jeśli używając zaworu 4D z siłownikiem zamiast sprzęgła oszczędzę 500zł to zrobi to druzgocącą różnicę na całej inwestycji ?
Sprzęgło i zawór mieszający pełnią całkiem inne funkcje i nie mogą być używane zamiennie.
Rafal__G wrote:
Poprawiłem schemat dodając zawór ATV, bo podobno jego brak może być podstawą do nie uznania gwarancji na kocioł.
Podpowiem Ci, że obecnie ogrzewanie gazowe, gazem z butli wychodzi podobnie jak ekogroszkiem. Poza tym powietrzne pompy ciepła obecnie można kupić za kilkanaście tysiaków, a koszt ogrzewania ze 30-40% niższy niż obecnie węglem.
Pchanie się w węgiel przy polityce państwa wymuszonej przez UE mającej zaorać węgiel jest co najmniej nierozsądne.
Ale co kto lubi....