Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

E398 po zalaniu ma słabe podświetlenie

26 Paź 2005 00:20 983 4
  • Poziom 21  
    Witam. tak jak w temacie. Motorola E398 po zalaniu nie dzialaly klawisze. dzialal tylko czerwony przycisk wiec dalo sie ja włączyć. Bardzo wielkie slady zalania. Cleanser i szczoteczka i klawisze działaja. jednak słabo teraz dziala podswietlenie klawiszy i wyswietlacza. Gdy gasną diody pod klawiszami to nieco mocniej świeci wtedy wyswietlacz. Pozatym tel dzwoni, dziala wszytko poza slabym podswietleniem.
    Prosze podpowiedzcie mi który układ odpowiada w E398za podświetlenie.
    W miarę możliwosci prosze też o jakiś link z serwisówka do tej motki.
    Podstawilem do tej motki plytke z klawiszami i wyswietlacz i jest to samo. Wiec wina lezy po HW.

    Zajmuje sie generalnie nokia wiec posiadam potrzebne narzędzia.

    Pozdarwiam.
  • Poziom 15  
    A ja bym bardziej przeczyścił całą płytę główną i sperawdził ścieżki. Przed wgraniem fubu się bym jeszcze wszczymał, bo bardziej to uszkodzenie mechaniczne niż programowe.
  • Poziom 31  
    Witam.
    Jest tam przetwornica napięcia - lokalizacji nie pamiętam ale jest podobnie zbudowana do takiej jak w noki a pisałeś że nokię znasz.
    Prawdopodobnie użarło ci któryś kondensator i generator nie działa właściwie.
  • Poziom 21  
    Telefon oddany już i sprawny !!!!

    Dla przyszłych pokoleń!!!

    W moim przypadku pomogło podniesienie układu oznaczonego na schemacie jako U960 i kilku kondensatorów obok. Czyszczenie dokładne płyty , potem flux i spowrotem na swoje miejsce. I juz kilka dni tel działa poprawnie.



    Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie
    Moderowany przez TONI_2003:

    Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!