Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop - lekki / 14" / 1300 zł to max / Nowy

AlienWarez 19 Jun 2021 08:48 291 6
    AlienWarez
    Level 14  
    Witam wszystkich,

Potrzebuje małego laptopa do pracy. Laptop będzie dużo podróżował (przedstawiciel handlowy) więc ważne dla mnie:
    - lekki
    - 13"-14" to taka wielkość jaka mi najbardziej odpowiada
    - poręczny
    - nowy!
    - WIN10 w zestawie
    - długo trzymająca bateria
    - cena do 1300 zł

Co będę robił na laptopie?
    - głównie pakiet office
    - program do projektowania (prosty program więc z tym nie powinno być problemu)
    - filmy

Rozglądałem się po allegro i bardzo zaciekawił mnie laptop firmy KUU. Lekka konstrukcja, bardzo cieniutki... Wiem chinol ale może polecacie?
    https://allegro.pl/oferta/laptop-kuu-xbook-intel-j4115-14-8gb-256ssd-w10-10453528703

czy jednak skłonić się w stronę firm które znamy od lat ale z gorszymi parametrami?

https://allegro.pl/oferta/laptop-asus-n5030-4gb-128gb-emmc-14-dos-blue-10720026199

https://allegro.pl/oferta/wydajny-laptop-lenovo-amd-a6-4gb-64gb-w10-dotyk-10229375750

https://allegro.pl/oferta/hp-stream-11-g4-11-intel-n4020-4gb-32ssd-64gb-sd-10711510573

Proszę was o pomoc
    ZTE Blade
    Level 10  
    Nie wiem jak długo zamierzasz z niego korzystać?

Gdyby nie must be nówka to bym proponował APPLE MACBOOK AIR (małe, poręczne i długo na baterii działają)

Ewentualnie tablet + klawiatura?
    Pedros050
    Level 43  
    Jak masz się decydować to proponuje już tego Asusa E410MA-EK316.
    dt1
    Admin of Computers group
    Za 1300 nic ciekawego nie kupisz. Przyjrzałbym się jednak poleasingowym ofertom, bo 5-6 letnie laptopy są wydajnościowo lepsze niż wszystkie padliny na Celeronach, które wynajdujesz. Często mają one roczną gwarancję.

Chinola nie ma co brać nawet pod uwagę. Jest to tablet o podrzędnych parametrach zamknięty w obudowie tak, by imitować laptopa. Wydajność zbliżona do kilkuletnich telefonów komórkowych :)

Pozostałe propozycje to również śmietnik. Celerony o wydajności niedorównującej dziesięcioletnim procesorom ze średnich i wyższych półek, storage na kartach eMMC (to nie ma za dużo wspólnego z dyskiem SSD, lepiej to sobie zwizualizować jak kartę MicroSD wlutowaną na płycie głównej). Często te konstrukcje nie mają nawet możliwości rozbudowy. Nawet umiarkowane potrzeby nie usprawiedliwiają zakupu takiego badziewia, bo sam Windows 10, który prawdopodobnie będzie na nich zainstalowany, będzie zarzynał większość ich zasobów. Dodając do tego beznadziejną jakość wykonania (użyte materiały słabej jakości) to jest to w większości przypadków zmarnowany tysiak.

Najlepszy z nich - Asus ma chociaż Pentiuma, który d*.* nie urywa, ale chociaż zamiast dwóch wolnych rdzeni ma cztery wolne rdzenie. Może konkurować chociaż z I3-kami z połowy ubiegłej dekady, więc do biurowych zastosowań może starczyć, chociaż o komfortowej pracy nie ma co mówić. Nawet prosty program do projektowania czegokolwiek może słabo na tym działać. Jakość wykonania tych Asusów również nie powala na kolana, chociaż z daleka prezentują się ładnie. Dysk to również karta pamięci, ale zdaje się że jest gniazdo M.2 na właściwy dysk. Pamięci RAM nie da się wymienić/rozbudować. No i trzeba pamiętać o dokupieniu na to coś systemu.

Nowy laptop za 1300 złotych to będzie zlepek ustępstw i kompromisów jakościowych i wydajnościowych.
    AlienWarez
    Level 14  
    ZTE Blade wrote:

Gdyby nie must be nówka to bym proponował APPLE MACBOOK AIR (małe, poręczne i długo na baterii działają)

Stajnia apple odpada, tablet + klawa również, nie chce za dużo w torbie tachać...
    Stever2
    Level 29  
    W tej cenie nie kupisz dobrej jakości laptopa z systemem. Bez systemu jeszcze w promocjach idzie coś dostać lecz bliżej 1,5k.
    ZTE Blade
    Level 10  
    AlienWarez wrote:
    ZTE Blade wrote:

Stajnia apple odpada, tablet + klawa również, nie chce za dużo w torbie tachać...

tablet z klawą zajmą nie więcej miejsca jak laptop :).

Koledzy wyżej już chyba wszystko napisali jak trzeba :D