Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Brak sygnału na kanałach z transpondera na dekoderach 4k i wifibox z Multiswitchem MV-908L TERRA

jojoro 20 Jun 2021 17:52 927 4
    jojoro
    Level 11  
    Mam w domu instalację na Multiswitchu MV-908L TERRA. Do tego podpięte 2 ultraboksy 4k z nagrywaniem + wifibox + jakieś naziemne i radia FM.
    No i od niedawna pojawił się problem. Na wszystkich dekoderach gdy przełączam na odbiór TVP2 HD lub innych kanałów z tego transpondera otrzymuje komunikat "obecnie program nie jest nadawany". Sprawdzałem jednocześnie poziom i jakość sygnału na dekoderach i pokazuje w okolicach 98%. Co ciekawe jeśli wejdę w ustawienia anteny tak żeby wyświetliły się parametry odbioru i bez zapisywania zmian wyjdę z menu to TVP2 odbiera bez problemu, bez zacinania itp. Potem przełączę na TVP1 i znowu na TVP2 i już mam komunikat o braku nadawania kanału (nie o braku sygnału)
    Zauważyłem też że gdy wchodzę w ustawienia anteny to po wybraniu lnb2 mam 0% siła/jakość. Za sekundę 95% i tak w kółko. O co chodzi? Czy multiswitch może być uszkodzony?
    A może konwerter?
    Generalnie jak już mam naprawiać awarię to myślałem o modernizacji instalacji do unicable ale podobno nie można wtedy odbierać Astry? Prawda to, czy coś się zmieniło? Przecież są Multiswitche na 2 satelity, w czym tkwi więc problem?
    RobeMek
    Level 27  
    W niczym nie ma problemu, poza tym że w trybie unicable w sofcie operatora obsługiwana jest tylko jedna satelita.

Problem z odbiorem może sie wiązać z samą instalacją albo przesterowaniem lub za słabym sygnałem .

Możesz sprawdzić czy masz ustawione wzmocnienie na wejściach do multiswitcha dla SAT ?
    Jeśli tak zawsze możesz ustawić testowo bez wzmocnienia jeśli było załączone albo załączyć wzmocnienie jeśli było wyłączone.
    jojoro
    Level 11  
    Instalacja jest moim zdaniem poprawna. Działa od 4 lat bez zarzutu. Sprawdziłem dokładniej i problem występuje tylko na dekoderach 4K ultra. Na wifibox kanały przełączają się bez problemu.

Instalacja opiera się na 2 konwerterach quattro inverto (black), antena Emme Esse 125cm 80125GS, okablowanie od konwertera do MS czarne kable Televes 100% miedź, wtyki kompresyjne. Po budynku rozprowadzone Profi++ 120dB.
    Tak wygląda to w skrzynce.
    Brak sygnału na kanałach z transpondera na dekoderach 4k i wifibox z Multiswitchem MV-908L TERRA

Na MS nie ma wzmacniacza - tam są tłumiki. Ustawione są na wszystkich liniach na 8dB, bo przy 4dB tłumienia był już za duży poziom sygnału.

Wcześniej miałem Turboboksy i nie było problemów. Po zmianie na dekodery 4K mam takie cyrki.
    Zauważyłem, że po prostu dekoder nie przełącza się na inny transponder podczas zmiany kanału na TVP2. Wywnioskowałem to z poziomu sygnału na podglądzie diagnostyki.
    Gdy jestem na TVP1 to nam poziom sygnału 100%/98%, przełączam na TVP2 dostaję komunikat o błędzie, że kanał nie jest nadawany i w diagnostyce mam ten sam poziom sygnału. Wchodzę w menu instalacji anteny, wychodzę z tego menu i zaczyna odpierać TVP2, a w diagnostyce mam poziom sygnału 92%/90%.
    Gdy sprawdzam miernikiem Satlink 6933 toj jest wszystko ok. Gdy podłączę wifibox od multiroom - też bez problemu działa i przełącza. Może w tym ultraboksie coś trzeba innego przestawić?
    RobeMek
    Level 27  
    To przestawiaj wzmacniacz multiswitcha , wystarczy to robić na wejściu VH od 0 wzmocnienia do 12 dB sprawdzając jak działa odbiór.

Czasami nie ma żadnego problemu poza tylko wzajemną współpraca urządzeń.

Opcjonalnie możesz spróbować kupić tłumik regulowany SAT i podpiąć pod tuner testując odbiór z nim jeśli jest problemem zbyt czuła głowica tunera.
    jojoro
    Level 11  
    Sprawdzałem dosłownie wszystko. Pomogła jedynie wymiana multiswitcha.