Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 207 16VTI - Błąd P2626, złe spalanie, Usterka sygnału

yupiter_m 20 Jun 2021 18:54 2160 4
    yupiter_m
    Level 10  
    Witam.
    Peugeot 207
    Silnik 16VTI 120km

Miałem problem z sprzęgłem, wiąże się to z rozłączeniem kostek od czujników żeby się dostać do do śrub. Po złożeniu, po podpięciu wtyczek silnik zaczął pracować nierówno. Przed demontażem samochód pracował bez problemów.
    Podpoiłem samochód pod diagboxa i tam dostałem błąd:
    P2626 : Usterka sygnału natężenia prądu pompowania przedniej sondy lambda:
    Ten błąd wygenerował kolejne:
    P0171 : blad regulacji skladu mieszanki
    P0300 : Błąd wypadania zapłonu na nieokreślonych cylindrach
    P0301 : błąd wypadania zapłonu cylindra 1
    P0302 : błąd wypadania zapłonu cylindra 2

Przejrzałem kilka razy czy wszystko podłączone i jest ok.
    Przy tym mam dziwne wskazania:
    Napięcie przedniej sondy skacze 4,9 nawet do 9,8
    Czasy wtrysków 6,1 w górę

Zastanawia mnie ten sygnał pompowania przedniej sondy lambda, gdzie szukać problemu.
    kamyczek
    Level 38  
    Jeśli nie pali na dwa cylindry wskazania będą poza zakresem . Przede wszystkim zaczął bym od sprawdzenia czy na tych cylindrach jest iskra , w jakim stanie są świece .
    yupiter_m
    Level 10  
    Świece sprawdzałem, iskrę również.
    W sumie na dwóch cylindrach byłby problem z mocą, jednak zbiera się w miarę ok.
    kamyczek
    Level 38  
    Ten silnik z tego co się orientuje powstał w kooperacji PSA z BMW , Tylko ile tam psa a ile BMW ? Możliwe że coś się dzieje ze zmianą faz rozrządu i tzw wariatorem faz , W sieci znajdziesz wiele opinii o tym silniku i sporo negatywnych ...
    yupiter_m
    Level 10  
    Zdaje sobie sprawę, że ten silnik to wielka porażka. Do tej pory nie było z nim kłopotu, natomiast teraz jest i trzeba coś z tym zrobić. Od strony mechanicznej nie było grzebane, więc może słaby styk gdzieś jest na kostkach. Przejrzę jutro ewentualnie przeczyszczę i się zobaczy.